Nem hosszú a lista, de van néhány ilyen zöldség
Fotó: Shutterstock

Ha most elülteted, ezekből a növényekből eszegethetsz ősszel

Rövid tenyészidejük miatt akkor is betakarítható néhány növény az idén, ha most veted vagy ülteted el őket. Mutatunk néhány kultúrát, amelyből akár frisset is lakomázhatsz ősszel a kertedből.


Akár a nyáron is ültethetünk

Óriásira nőtt a haszonkerti növények fajtaválasztéka az utóbbi években. Ennek köszönhetően egyre több az olyan rövid tenyészidejű zöldség, amelyet augusztustól is termeszthetünk, és még az idén betakaríthatunk. Ehhez azonban érdemes megoldani a megfelelő öntözésüket is – írja a magyarmezőgazdaság.

Másodnövényeknek nevezzük azokat a növényeket, amelyek adott területen egy vegetációs időn belül egy letermett kultúra helyére kerülnek. Azért, hogy a főnövény és a másodnövény időben kifejlődjön, fontos, hogy rövid tenyészidejűek legyenek, ezért olyan növények szóba sem jöhetnek másodikként, mint például a paprika, a paradicsom, a padlizsán vagy a cukkini.

Ezeket a zöldségeket lehet augusztustól is termeszteni 

A kisebb méretű káposzták és karalábék alkalmasak lehetnek arra, hogy augusztustól termesszék azokat. Megfelelhetnek a célra a tépősaláták is, melyeknél nem kell megvárni a fejesedést, mert a leveleik folyamatosan szedhetők.

Megfelelő a mizuna is (új magyar nevén mustársaláta), hiszen 35 napos ciklusban termeszthető, magyarán nagyjából ennyi időnek kell eltelnie a keléstől, hogy fogyaszthatók legyenek a levelei. Kertben tehát egy szezonban akár 4-5 nemzedék is felnevelhető belőle.

Fejes salátát is betakaríthatunk a fagyok előtt, igaz, nem garantált, hogy befejesedik addigra. Őszi és téli retek augusztus közepétől, őszi hónapos retek pedig szeptember elejétől is termeszthető. Mindezek mellett a gyors tenyészidejű új-zélandi spenóttal is sikerünk lehet, mert ha az időjárás megkívánja, cserépben bevihető a házba, hasonlóan a snidlinghez, a bazsalikomhoz, az oregánóhoz vagy a rukkolához.

Változnak hazánk kertjei

Néhány napja írtunk róla, hogy egyre szárazabbá és melegebbé válik hazánk klímája, ami változást hoz a kertekbe is. Megyei Szabolcs kertészmérnök szerint több szárazságtűrőbb, az új klímához megfelelőbb növényfaj vagy -fajta tűnhet fel a hazai kertészetekben.

A díszkertekbe például egyre többen ültetnek izsópot, cickafarkat, kokárdavirágot, különböző varjúháj fajtákat vagy éppen sudárzsályát, levendulát. Emellett elterjed a füge, a gránátalma, valamint néhány vadgyümölcs, például a galagonya, a som vagy a bodza is.

Mivel minden kert más adottságokkal rendelkezik, most egy kicsit mindenkinek kísérleteznie kell, hogy mi és hogyan bírja az adott kert körülményeit. Érdemes különböző érési idejű és típusú gyümölcsfákat telepíteni, a meggy és a mandula például egész jól szerepel szárazságtűrés szempontjából. A veteményeskert a több héten át tartó aszályban igényli az öntözést, emellett itt a fajták közül érdemes mindig a betegségeknek ellenállókat választani, hiszen a növényeket így is elég nagy stressz éri

– nyilatkozta a szakember.

Az edényes növények közül kiemelendő az enciánfa és a leander, de terjed az üröm, a hamvas és a tollas cipruska. Az apró termetű sárga pipitér, a tengerparti pázsitszegfű, a pünkösdi szegfű, a szürke kutyatej, valamint pálmaliliomokkal is egyre gyakrabban találkozhatunk a kertekben.

Ne hagyd ki!