Hazánkban, kiskertekben is termeszthetők
Fotó: Shutterstock

2+1 növény, ami felveszi a versenyt az aloe verával

Az aloe vera hatásaival is vetekszenek a kövirózsa (Sempervivum tectorum) és a macskafarok virág (Bulbine frutescens) jótékony tulajdonságai. Ráadásul hazánkban akár kiskertekben is termeszthetők.


A kövirózsa, mint szupernövény

Magyarországon igen elterjedt örökzöld növény a kövirózsa. Leginkább dísznek tartják, gyógyhatásai miatt kevesen termesztik. Pedig igen gazdag például flavonoidokban, szabad aminosavakban, fenolkarbonsavban és C-vitaminban. A nedve gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, külsőleg fájdalomcsillapító, valamint baktérium és vírusölő hatású.

A kövirózsát a hűtő és összehúzó hatása miatt leginkább külső felhasználásra javasolják, például gyulladt kelésekre, orbáncra, rovarcsípésre, horzsolásra, vágásra, égésre. A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, a présnedvét a népi gyógyászat jellemzően középfülgyulladások kezelésére használja.

A kozmetikai ipar elsősorban gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai miatt alkalmazza, egyebek mellett bőrregeneráló készítményekhez, napozás utáni testápolókhoz, de előfordul masszírozókrémekben és bőrnyugtatókban is.

A levelei leforrázva, teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására is alkalmasak lehetnek.

A macskafarok virág jótékony hatásai

A macskafarok virág hazánkban is beszerezhető, azonban a magyar nyelvű szakirodalma igen szűkös. Szintén egy leveleiben vizet raktározó növény. Sokan termesztik gyógyászati tulajdonságai miatt. A friss levélzetében található zselészerű anyag külsőleg használva hatékony lehet égési sérülések, kiütések, hólyagok, rovarcsípés, repedezett ajkak, pattanások, ajakherpesz, szájfekélyek és horzsolások ellen.

A népi gyógyászat belsőleg is használja. Hagyományosan a leveleiből készítenek főzetet köhögés, megfázás és ízületi gyulladások ellen.

Van, aki takargatja magát vele, de teát is lehet főzni belőle: a füge

Ez a növény nem hasonlítható össze az aloe verával, viszont egyre elterjedtebb hazánkban, de a gyógyhatásait kevesen ismerik. A klíma változásával egyre kedvezőbbé válnak a feltételek a füge termesztéséhez idehaza. Ezért sem meglepő, hogy egyre több kert dísze a fügefa.

A termésének igen magas a rosttartalma, ráadásul B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot is tartalmaz. Mindezek miatt fogyasztása igen kedvezően hathat az egészségre. Például segítheti az emésztést, meggátolhatja a székrekedést, segíthet normalizálni a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét, részt vehet az erek megóvásában, illetve csökkentheti az érelmeszesedés kockázatát.

Egyes kutatások szerint a fügefa gyümölcse mellett a levele is jótékonyan hathat a vérnyomásra. A leveleiből készült tea felveheti a harcot az övsömör, a májcirózis, a szemölcsök, a magas vérnyomás, a gyomorfekély és a különböző bőrbetegségek ellen. Az is bizonyított, hogy a fogyasztása csökkenti a vércukorszintet és a diabétesszel összefüggő gyulladások kialakulásának kockázatát.

Ne hagyd ki!