Az idei termés mennyisége sem rossz a gyümölcsből
Fotó: Shutterstock

Nagy üzlet lehet a jövőben a magyarok kedvenc gyümölcséből

A magyarországi termelőknek is kedvezhet, hogy a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) várakozása szerint fellendülés előtt áll a léalma globális piaca. Hazánk a gyümölcs jelentős termelője, azonban az utóbbi időben rájárt a rúd az almatermesztő gazdákra.


Fellendülés várható a léalma piacán

Sokáig veszteséges volt léalmát termeszteni, ezért többen felhagytak a termesztésével. Emellett az energiaköltségek elszállásával a feldolgozása is egyre kevesebb nyereséget termelt. Azonban a FruitVeB közleménye megjegyzi, az almalésűrítmény a legolcsóbb alapanyag a gyümölcslé-tartalmú italokban, amelyek egyre népszerűbbek világszerte. Emellett az is növelheti az alma keresletét, hogy idén valószínűleg gyenge lesz a narancstermés. Továbbá tavaly negatív csúcsot döntött az almatermés Kínában.

Viszont a szakemberek felhívták egy kockázati tényezőre is a figyelmet. Az ipari alma drágulása lassíthatja az átállást a jobb minőségre, és ha megint visszaesik a kereslet a léalmára, az újra veszteséget termelhet. Emiatt a szakértők azt tartanák hosszú távon a legjobbnak és legfenntarthatóbbnak, ha a piaci folyamatok elvezetnének az ipari és a frisspiaci alma termelésének elkülönüléséhez, ami számos más gyümölcsnél már megtörtént.

Átlagos termésre számítanak a legtöbb magyarországi almaültetvényen

20 564 hektáron termesztenek almát idén Magyarországon a FruitVeB adatai szerint, ami azt is jelenti, nagyjából megfeleződött a hazai almatermő területek mérete az ezredforduló után. Ebből nagyjából 6000 hektár áll ökológiai művelés alatt. Az ország almatermés-potenciálja jelenleg 600-650 ezer tonna évente. Az észak-keleti országrész adja a magyarországi almatermő felület körülbelül 80 százalékát.

Utoljára 2018-ban alakult jól a hazai almatermés – akkor 725 ezer tonnát tett ki, valamint további 50-100 ezer tonna betakarítatlan maradt a fákon a tároló- és egyéb kapacitások hiánya következtében. Ezzel szemben a 2019-2021-es időszakban az időjárási károk miatt 360 és 470 ezer tonna között mozgott almából az éves termés. 2022 pedig az elmúlt három évtized egyik legalacsonyabb számát hozta, 280 ezer tonnát, ami elsősorban szintén a szélsőséges időjárással volt magyarázható. Azonban a FuitVeB július közepén végzett felmérése alapján 2023 egy jó év lehet az almatermés szempontjából.

A termőfelület túlnyomó részét adó észak-keleti országrész almaültetvényeit nagyobbrészt megkímélték a súlyosabb tavaszi fagyok. A megporzásra és terméskötődésre kedvezőtlen hűvös, borús, fényszegény, szeles és csapadékos áprilisi időjárás részben már nem vagy nem olyan érzékenyen érintette az almaültetvények relatíve késői virágzását, így az almában jelentősebb terméskötődési, illetve terméshullási problémákat sem tapasztaltunk. Az időjárás május óta közel optimálisan alakul

- tájékoztatott néhány napja a FruitVeB szakértője.

Azonban hozzátette, az átlagosnál több a vihar- és a jégkár, ami jellemzően nem mennyiségi, hanem minőségi kár. Tehát csökken az étkezési, de növekszik az ipari alma árualapja. Továbbá jelentősebb a varasodásfertőzés is, ami szintén az élelmiszeripari feldolgozás felé tolja a termést. Mindezek fényében idén 500-550 ezer tonna közötti almatermésre számítanak, melyből 400-430 ezer tonna lehet ipari, 100-120 ezer tonna pedig étkezési alma.

Ne hagyd ki!