Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Jobb lehet esernyővel készülni a következő napokra

A héten csak elszórtan, de a jövőhéten többfelé várható nagy területen, akár jelentős mennyiségű csapadék. A hőmérséklet kedvezően alakul, csúcsértéke jellemzően 20-25 Celsius fok között valószínű. A következő héten a csapadékosabb időben lehet hűvösebb.


Az Alföldön szükség lenne a májusi esőre

A folytatásban is változékony marad időjárásunk. Vasárnapig elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok az országban, majd hétfőtől csütörtökig már többfelé várható, területi átlagban is számottevő csapadék. Összességében a jövő hét közepéig nagy területen akár 10-20 mm-t meghaladó mennyiség is lehullhat. A hétvégéig a legtöbb helyen a talajok száradása lesz a jellemző, majd hétfőtől nő a nedvességtartalom – írja a met.hu.

A növényvédelmi munka tervezésénél elsősorban a csapadék időbeli eloszlására kell figyelni, mert a szél csak a nappali órákban fog időnként megélénkülni. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek körül alakul. Többnyire hajnalonként sem hűl 5 fok alá a levegő, napközben pedig jellemzően 20 és 25 fok között lesznek az értékek, a csapadékos napokon és tájakon várható ennél pár fokkal hűvösebb, de se nagyobb lehűlés, se nyári meleg nem valószínű a jövő hét közepéig.

Így alakult az előző napok időjárása

Az elmúlt hét második felében, szerdától vasárnapig csak elszórt záporok fordultak elő hazánkban. Május első napja országszerte száraz maradt, majd kedden nyugat felől egy hullámzó frontrendszer érkezett. Ebből előbb a Dunántúlon, majd szerdán a középső országrészben is kialakult eső, zápor, helyenként zivatar. A lehullott csapadék mennyisége az elmúlt öt nap során csak a Dunántúlon és az ország középső részén haladta meg a 10 mm-t. Hazánk nagyobb részén alig, vagy egyáltalán nem esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege északon, különösen északnyugaton jelentősen, helyenként 40-60 mm-rel is meghaladja a sokéves átlagot, míg főleg a Tiszántúlon 15-30 mm-rel elmarad attól. A talaj felső fél méteres rétege azokon a területeken, ahol nem esett legalább 10 mm eső, veszített a nedvességtartalmából a mögöttünk álló egy hét során, ezzel együtt is még kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz. A felszín közeli talajréteg nedvességtartalma azonban, főleg az Alföldön már nagy területen, a kritikus 40 százalékos határ alá csökkent.

A hőmérséklet április utolsó hetében 2-5 Celsius fokkal elmaradt az ilyenkor szokásos értékektől. A hét közepén volt a leghűvösebb, ekkor a napi középhőmérséklet is 10 fok alatt maradt az ország nagy részén, de a minimum értékek a derült, szélcsendes csütörtök és péntek hajnalokon voltak a legalacsonyabbak, amikor főként a középső országrészben hűlt többfelé fagypont alá a levegő. Pénteken melegedés kezdődött, így a hétvégén napközben már 20 fok körüli értékeket mérhettünk. A kedden érkezett front előtt pedig a délies áramlás meleg levegőt szállított fölénk, ekkor a csúcsértékek nagy területen a 25 fokot közelítették.

Az április havi középhőmérsékelt 1-2 fokkal, a havi napfénytartam összeg 30-50 órával elmaradt a sokéves átlagtól.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, az árpa már kalászosodik, a repce pedig teljes virágzásban van. Kellő nedvesség áll rendelkezésükre a talajban, a hőmérséklet is többé-kevésbé megfelelő, a hirtelen nagy meleg nem lenne ideális. Ugyanakkor az utóbbi hetek tartós levélnedvessége miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak.

A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de a napraforgó és a kukorica zöme már a talajban van. Az Alföldön csapadékra lenne szükség, mert a talaj fölső néhány centiméteres rétege, ahol a magok illetve a kis növények elhelyezkednek, mostanra kiszáradt.

A gyümölcsök zöme túl van a virágzáson, jelenleg még például a birs virágzik. Több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat, a csapadékos idő pedig nem kedvezett a beporzásnak, annál inkább a megbetegedéseknek.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 70 és 100 foknap között alakul, a héten csak lassan emelkedett. Az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak. Ez az ország nagy részén kissé elmarad a tavalyi értékektől. A sokéves átlagnál pedig országszerte van egy 30-50 foknapos elmaradás, ami azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai is kicsit később következnek be.


Ne hagyd ki!