Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Újabb frontok várhatók

Marad a változékony idő, főleg vasárnap, valamint kedden és szerdán érkezhetnek újabb záporok. A hét végére felmelegedés, majd hétfőre pár fokos lehűlés várható.


Marad változékony időjárás

A következő napokban is meglehetősen változékony időre számíthatunk: vasárnap és a jövő héten kedden-szerdán is érkezik egy markáns frontrendszer. A frontokkal több-kevesebb csapadék is várható majd nagy területi változékonyság mellett. A hőmérséklet péntektől jelentősen emelkedik, szombaton 28 és 33 fok közötti értékek várhatók. A jövő héten pár fokot mérséklődik a felmelegedés, jellemzően 25 és 30 fok között maximumokra lehet számítani – tájékoztatott az Országon Meteorológiai Szolgálat.

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt hét közepe óta eltelt napokban több alkalommal is előfordultak hazánkban záporok, zivatarok. Helyenként károkozó szélvihar is kialakult. Kiterjedtebb csapadék múlt pénteken és ezen a héten kedden fordult elő. Az elmúlt tíz napban összességében nagy területen hullott 20-40 mm csapadék, a Dunántúl déli, délnyugati tájain valamint északkeleten többfelé ennél jóval több is esett, azonban az Alföld középső tájain helyenként még 10 mm sem jött össze. Az elmúlt harminc napos csapadékösszeg jelentős hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest az ország nagy részén, többlet a már említett délnyugati és északkeleti országrészre jellemző. A talajok nedvességtartalma sokat növekedett, a fölső 20 cm-es réteg a középső és a délkelti országrész kivételével jól átnedvesedett, a mélyebb rétegekben az említett területeken van jelentős hiány. Aszály a Budapest – Dunaújváros – Kecskemét – Szolnok – Jászberény, illetve a Bácsalmás – Szeged – Mezőkovácsháza térségekben van. Nyári szántóföldi növényeink ezeken a területeken már csak a mélyebb talajrétegekből tudnak nedvességhez jutni, ahol még országszerte kielégítő a víztartalom.

A hőmérséklet a múlt hét közepére fokozatosan esett vissza, megszűnt a forróság, majd a vasárnaptól ismét felmelegedés kezdődött. Hétfőn már nagy területen alakult 30 fok fölött a csúcsérték. Szerdán hidegfront érkezett, amely jelentősen csökkentette a hőmérsékletet, csütörtökön reggelre nagy területen hűlt 10 fok alá a levegő hőmérséklete.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

A kalászosok és a repce betakarítása már a legtöbb helyen befejeződött, a búza aratása is a végéhez közelít, helyenként még vannak vágatlan táblák. A tarlók tárcsázása is sokfelé megtörtént már. A meleg, száraz napokon jól lehetett haladni a munkákkal.

A kukorica a legtöbb helyen szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritka a 3 méteres állománymagasság és a dupla csövek sem. A kukorica a szemfejlődés állapotában van, a napraforgó pedig a virágzás vége felé jár. Miskolc térségében ez utóbbi növény is igen szépen fejlett. Az elmúlt napok csapadéka rendkívül sokat számított ezeknek a kultúráknak is, de főleg az Alföldön több csapadékra lenne szükség az optimális fejlődésükhöz (júliusban 100 mm csapadék lenne számukra ideális), egyelőre a mélyebb talajrétegben még találnak némi nedvességet.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 830 és 970 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg. A tavalyi évhez képest 50-100 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest viszont már csak 0-30 foknap, az elmúlt időszakban sokat csökkent. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai pár nappal később következnek be a szokásosnál.


Ne hagyd ki!