Jelentős változások előtt áll a növényvédelem
Fotó: Shutterstock

Felére csökkenhet a növényvédő szerek használata

Csökkeni fog a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek használata a jövőben az Európai Unióban, így Magyarországon is. Ez hatással lehet az élelmiszerek árára. Kérdés, hogy mennyivel dobhatja meg az árszintet. Emellett új technológiák terjedhetnek el a szerek kijuttatásában.


Kevesebb növényvédő szert fogunk használni

Az Európai Bizottság (EB) az Unió minden országában a növényvédő szerek 50 százalékos csökkentését javasolja. Viszont Nagy István agrárminiszter szerint nem tisztázott, hogy egy tagállamnak az uniós átlag alatti növényvédőszer-használatot kell a felére csökkentenie, vagy az átlagot akár többszörösen meghaladót.

Emellett arra is felhívta a figyelmet, problémát okozhat, hogy megtiltanák a növényvédőszer-használatot a nitrát-érzékeny földeket is magába foglaló, úgynevezett érzékeny területeken. Ebbe a csoportba tartozik az Unió megművelt mezőgazdasági földterületeinek nagyjából a 80 százaléka. Emiatt a döntés jelentős hatással lenne a terméshozamra is.

A növényvédőszer-használat csökkentése össztársadalmi érdek. Olyan megállapodásra van szükség, amely megtalálja a kényes egyensúlyt az egészségügyi, a környezet- és klímavédelmi, valamint a versenyképességi és gazdasági szempontok között. (…) Magyarország egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát, azonban a fogyasztóknak joguk van tudni, hogy emiatt mennyivel kell majd többet fizetniük az élelmiszerekért

- áll Nagy István közleményében.

Hozzátette, tudni kellene azt is, ha elfogadnák a jelenlegi javaslatot, annak következtében mennyivel csökkene az Európai Unió mezőgazdasági termelése, milyen mértékben emelkedne az élelmiszerek ára és hogyan alakulna az importkitettség. A javaslathoz készült hatástanulmány nem tartalmazza számszerűen a várható gazdasági hatásokat. Ezért a tagállamok többsége tanácsi határozatban kérte az EB-t, hogy egészítse ki a tanulmányt.

Új lehetőségek a permetezésben

Tehát a növényvédő szerek jövőbeli használatával kapcsolatban sok a kérdőjel. Viszont a permetek kijuttatásában új távlatok nyíltak meg a gazdák előtt a dróntechnológia elterjedésével, bár a drónok gyakorlati hasznosításának vannak kiforratlan pontjai.

Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. műveleti igazgatója és légiforgalmi irányító szerint a drónhasználat fő kockázati tényezői között szerepel, ha valaki úgy használ permetező drónt, hogy nem ismeri a vonatkozó szabályokat. Veszélyeztetheti azokat a személyeket, akik nem vesznek részt benne.

Magyarországon 2021. január 1-től hatályosak azok a jogszabályok, amelyek meghatározzák a pilóta nélküli légi járművek használatát. A szakértő emlékeztetett, hogy a permetező drónokra is vonatkozik az összes, hagyományos légi járműre vonatkozó szabály. Ugyanakkor számos növényvédelmi előírást is észben kell tartani a használatukkor.

Néhány dolog még kiforratlan a drónos permetezés körül

Labant Attila, a Növényorvosi Kamara elnöke elmondta, hogy 2022 elején négy fő akadály állt a drónos permetezés előtt, ez mostanra, az év végére 1,1 akadályra csökkent. Ilyen probléma volt a drónok típusminősítésére vonatkozó szabályokban tapasztalható hiányosság, de ez a nyár végére megoldódott. Komoly akadály volt a mezőgazdasági légi munkavégzésről szóló rendelet megfogalmazása, ám ezt egy újabb rendelet kezelte. Emellett idén a képzések, a képesítési követelmények is eléggé homályosak voltak, de ez szintén tisztázódott. Mostanra a drónpilótaképzések is elindulhattak, és az első vizsgák le is zárultak. A 0,1 pontnyi akadály a speciális műveletekre vonatkozó engedélyek kérdése. Jelen pillanatban azonban a legfőbb gond, hogy nincs olyan növényvédő szer, amit drónnal ki lehet juttatni.

Azonban Várszegi Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatója hozzátette, ő arra számít, hogy a következő szezonban legálisan lehet drónnal repülni és növényvédő szereket kijuttatni, valamint ehhez lesznek engedélyezett szerek is.

Ne hagyd ki!