Egy év alatt eltűnt a pálinkafogyasztók harmada
Fotó: Shutterstock

Főzdék nagy bánata: egyre kevesebb pálinka fogy

Gyorsan csökken a pálinkafogyasztók száma Magyarországon, ezért fókuszba kerülhet a nemzetközi terjeszkedés a pálinkakészítőknél a Pálinkanapi Konferencián elhangzottak alapján.


Szűkül a magyar pálinkapiac

Szakmai konferenciát rendezett a Pálinka Nemzeti Tanács és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). A rendezvényen kiderült, hogy a magyar lakosság körében rohamosan csökken a pálinkafogyasztás. Egy főre vetítve átlagosan 2 deciliter pálinkát fogyasztunk évente. Ez nem nagy mennyiség, és ez az érték is zsugorodik, hiszen például a pálinkafogyasztók harmada tűnt el a piacról csak az idén.

Azonban a szakértők véleménye az, hogy a prémiumkategóriás pálinkákkal külföldön jó eséllyel léphetnének a piacra a magyar főzdék.

Ne legyünk irigyek, hogyha nekünk van egy ilyen nemzeti italunk, hungarikumunk, ami ízében és aromájában is kiemelkedő minőséget jelent, akkor ezt az örömöt másokkal is osszuk meg

- idézi Friedrich Lászlót, a MATE igazgatóját az Index.

Minősítették a legjobb magyar pálinkákat

Mindemellett a napokban választották meg az Agrárminisztérium pálinkáját is. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadó Gálaestjén elmondta, hogy az idei kiválósági programot ősszel hirdették meg, és 16 pálinkaház összesen 103 tétellel nevezett rá. A szakmai zsűri véleménye alapján végül az induló termékek közül 13 Pálinkaház 67 tétele kapott minősítést. Ebből 49 tétel Pálinkakiválóság és 18 tétel TOP Pálinkakiválóság rangot ért el.

Idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját. Ezt az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtösmeggypálinkája kapta. A családi pálinkafőzde a Dunakanyarban fekvő Kosd településen található, és a Nemzeti Pálinkakiválóság Program létrehozásának évében alakult.

Kőbe van vésve, mi az a pálinka

Az Európai Unióban szabály írja elő, hogy mi nevezhető pálinkának. Eszerint kizárólag Magyarországon termesztett, színtiszta gyümölcsből vagy szőlőtörkölyből készülhet. A gyümölcsöt vagy a törkölyt csak az országban dolgozhatják fel.

A lepárlásakor legfeljebb 86 százalékosra finomítható, így őrizheti meg az aromáit. Emellett legalább 37,5 százalékosnak (értsd: térfogatszázalék) kell lennie a készítménynek. Kereskedelmi forgalomban a magyar pálinka maximum 55 százalékos, de általában 40-50 százalék közé esik. Jellemzően ezen az alkoholszinten érződhetnek legjobban az ízek és azok harmóniája, bár ez pálinkafajtánként eltérhet.

Sokan maguk készítik a pálinkájukat

Sokan nem veszik a pálinkát, hanem maguk főzik vagy főzetik. A bérfőzdék díjai nagy szórást mutatnak, azonban körülbelül 1000-1500 forint/liter áron lehet saját cefréből pálinkát főzetni manapság. Ez nagyjából 10 százalékos drágulást jelent a tavalyi évhez képest. Az áremelés leginkább a munkabérek és az energiaárak emelkedésével magyarázható, hiszen a lepárlók jellemzően gázt vagy fát használnak.


Ne hagyd ki!