Tényleg olcsóbb a paradicsom?

Paradicsomi állapotok

Tényleg olcsóbb a paradicsom?

A nagybani piacokon lassú árcsökkenés tapasztalható a paradicsomnál, de még így is 6-30 százalékkal magasabbak az árak, mint tavaly .
Drágult a friss paradicsom

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a paradicsom különböző fajtái 6-32 százalékos drágulást mutatnak 2020 azonos időszakához képest. A primőrparadicsom 27-32 százalékkal drágult, a fürtös paradicsom 16-19 százalékos emelkedéssel 330-380 forint közé került augusztus közepére a Budapesti Nagybani Piacon. Ugyanakkor a két említett paradicsomfajta ára hétről hétre csökken.

Ősszel már csökkenhet

Idén nagyjából 30 százalékkal több paradicsom került a piacra a közel ötszáz termelőt tömörítő a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének tagjaitól. Igaz, hogy a januári, februári fényszegény időszak befolyásolta a növények fejlődését, és kissé csúszott a termés, így az év elején kevesebb áru tudott bekerülni az üzletekbe. A paradicsomszezon idehaza jellemzően júniustól októberig tart, azonban az üvegházi termesztés miatt ez az időszak jelentősen kitolódhat mindkét irányba. Az előző évhez hasonlóan idén is a szezon végére, legkésőbb szeptemberre várják a szakértők, hogy az árak elérik a mélypontjukat.

Ne hagyd ki!