A Balaton térségében termesztik
Fotó: Shutterstock

Korábban egzotikum volt, mára nálunk is megterem

Magyarország éghajlata egyre jobban kedvez a pisztácia-termesztésnek. Az ország egyetlen pisztáciafarmját Badics László, egzotikus-gyümölcs kertész gondozza a Balaton térségében. Ő úgy véli, lehet építeni a pisztácia-termesztésére.


Pisztácia-termesztés Magyarországon

A klímaváltozás miatt egyre szárazabbak és forróbbak a nyarak hazánkban, ami kedvezhet új növényfajok elterjedésének. Badics László tíz éve foglalkozik különleges növények termesztésével – például pisztáciával – a Balaton térségében, a Káli-medencében. Eleinte öt pisztáciafája volt, azonban manapság harmincat gondoz. A csemetéket korábban Olaszországból szerezte be. Egy pisztácia-termesztésről szóló videóban elmondja, egyáltalán nem mindegy, milyen fajtákat ültet az ember. Ugyanott megmutatja, hogyan kell megmetszeni a Kerman fajtájú termős és a Peters fajtájú porzós pisztáciát.

Az egész amerikai pisztáciaipar egyetlen magból származik, ez pedig a Kerman. Ennek van egy speciális porzója, a Peters. Bár sok pisztáciafajta létezik a világban, a Kerman a legismertebb. A boltokban kapható pisztáciák nagy részét ez a fajta adja. (…) A pisztácia sokáig, akár 400-500 évig is elél, és körülbelül 15-100 éves kora között a legjobb a termőképessége. Feltéve, hogy nem támadja meg semmiféle betegség

- mondta Badics László.

Hozzátette, a Kerman kedvező tulajdonsága, hogy más fajtákhoz mérten a gombák kevésbé tudnak megtelepedni a termésében. Azonban a magyarországi termesztésekor nagyon oda kell figyelni az időjárásra. Például, ha egyhetes esős időt jeleznek előre a meteorológusok, akkor azelőtt megfelelő szerekkel le kell permetezni a fákat – írja az Agrárszektor.

Nehézkes termelés

A pisztácia szüretének időpontja szeptemberben van. A szakember elmondta, 2021-ben átlagosan kilenc-tíz kilogramm pisztáciát adtak a fái, viszont tavaly ennek a mennyiségnek kevesebb, mint a felét. Azonban a gazda ezzel a mennyiséggel is elégedett.

Rendkívüli aszályt tapasztalhattunk, rengeteg növény megsínylette az időjárást, de a pisztáciám volt az egyik legjobban termő növényem. Alig kapott esőt, és még így „sikeres” lett. (…) A jövő talán arról fog szólni, hogy hogyan lehet csökkenteni a permetezést. Jelenleg nyolc-kilencszer kell, ami ugyan nem számít túl soknak, de le szeretném csökkenteni négy-ötre

- nyilatkozta Badics László a tavalyi szezon végén.

Mint mondta, a pisztácia a hosszú, forró nyarakat szereti, amit mostanában megkapott. Azonban több napos eső miatt a legmelegebb hónapokban jelentősen csökkenhet a termésmennyiség. Emellett a párás levegőt sem kedvelik a pisztáciafák, valamint csak a lazább, vulkanikus talajban lehet sikeresen termeszteni.

Ő hosszú távra tervez a pisztáciával, bár a jövő függ az állami támogatásoktól is. Azonban úgy véli, lehet építeni a pisztácia-termesztésre.

Ne hagyd ki!