Hazánkban és az Unióban is jelentősen nőhet a vetésterülete a közeljövőben
Fotó: Shutterstock

Nagyot kaszálhatnak a magyar gazdák ezzel a növénnyel

Lendületet vehet a szójatermelés a közeljövőben az Európai Unióban, így hazánkban is. Az energia és az inputanyagok növekvő költségei miatt is jobban megérheti ezt a növényt termeszteni itthon, mint például kukoricát.


Igen megérheti szójával gazdálkodni

Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője beszélt arról a Portfolio Agrárium 2022 konferencián, hogy miután jelentősen megnövekedett egy-egy növény termelésének a költsége (például az energiaárak emelkedése, az inputanyagok drágulása, a műtrágya árának az elszállása miatt), egyre több gazda gondolkodik azon, hogy a továbbiakban mit lenne a legkifizetődőbb termeszteni a földeken. A szakértőnek van egy javaslata.

„A szója egy ilyen növény, Ausztriában például a nitrogén pótlása nélkül termesztik a konvencionális termesztők, és úgy tűnik mi is egyre inkább ebbe az irányba megyünk. Emellett a szója foszfor és kálium igénye is alacsonyabb, mint a kukoricának. Minőségi vetőmag és kellő agrotechnológiai fegyelem mellett tehát eltekinthetünk szójánál a nitrogénpótlástól, ráadásul műtrágya tekintetében is sokkal olcsóbban elő tudjuk állítani, mint a kukoricát. (…) A korai tenyészidejű fajtákat ráadásul nem kell szárítani”

- idézi Bene Zoltánt az Agrárszektor.hu.

Az Unióban is terjed

Tavaly nagyjából 1 millió hektáron gazdálkodtak szójával összesen az Unióban, ez 1-2 éven belül elérheti a 1,2 millió hektárt. Hazánkban nagyából a jelenlegi 62 ezer hektárról 70-75 ezerre növekedhet a vetésterületeinek a mérete a következő években. Különösen akkor, ha tartósan magasan maradnak az inputanyagok költségei.

„Ha az energiahelyzet normalizálódik is, 2023-tól akkor is ott lesz az a kényszerítő helyzet, ami kevesebb műtrágyát és növényvédő szert engedélyez, mindezek miatt is, a szója a jövő növénye kell, hogy legyen. A cél, hogy ne külföldről kelljen behozni az árut, hanem mi magunk állítsuk elő Magyarországon a GMO-mentes szóját”

- tette hozzá a szakember.

Változnak a trendek

A közelmúltban a Haszon.hu-nak is nyilatkozott egy gazda arról, hogy ők miért kezdtek szójával gazdálkodni. Kánya Krisztián és édesapja őstermelők a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Újcsalánoson. Mintegy 140 hektáron foglalkoznak növénytermesztéssel. Az általuk ültetett fajok skálája igen széles, a gabonanövényektől kezdve, a takarmánynövényeken át, egészen a homoktövisig.

Ők új növényeket két ok miatt szoktak kipróbálni. Egyik az, ha valaminek jelentősen megugrik hazánkban a kereslete. Ezért került be a portfóliójukba a közelmúltban például az édesburgonya és a homoktövis. A másik ok viszont prózaibb:

„Szójababot igen sokat ültettünk a közelmúltban. A szója ezen fajtáját viszont nem az élelmiszeripar használja fel, hanem takarmánynövényként hasznosítják. Nagyon vonzóvá teszi a termesztését az a tény, hogy amellett, hogy jó rá a kereslet, igen jelentős kormányzati támogatás igényelhető rá. Érdemes lehet a gazdáknak olyan növényeket termeszteni, amelyekre támogatás igényelhető”

– nyilatkozta korábban a Haszon.hu-nak a fiatal gazda.

Ne hagyd ki!