Szeptember közepéig marad a ránk is vonatkozó ukrán gabonastop
Fotó: Shutterstock

Újabb 100 napig blokkolhatjuk az ukrán gabona forgalmazását

Az Európai Unió szeptember közepéig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonafélék - a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag - behozatalára vonatkozó korlátozást - jelentette be az Európai Bizottság.


A bizottság engedett az öt uniós tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kérésének, amelynek értelmében a testületnek haladéktalanul intézkedéseket kell bevezetnie az Ukrajnából érkező, megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére.

A bizottság április végén az érintett tagállamokkal megállapodást kötött, amely lehetővé tette számukra, hogy június 5-ig blokkolják az ukrán gabonafélék forgalmazását országuk területén, feltéve, hogy nem akadályozzák meg a más országokba történő tranzitforgalmat. Ezt a megállapodást hétfőn a testület szeptember 15-ig meghosszabbította.

Ezekre az intézkedésekre továbbra is korlátozott ideig van szükség, tekintettel az öt tagállamban tapasztalt kivételes körülményekre, a betakarítási szezon előtt kialakult súlyos logisztikai szűk keresztmetszetekre és a gabonatárolási kapacitás korlátozottságára

- indokolta döntését a bizottság.

Az Európai Bizottság ezzel egyidőben meghosszabította az Ukrajnának nyújtott kereskedelmi kedvezményeket, az unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok, kvóták és kereskedelmi védelmi intézkedések - az úgynevezett autonóm kereskedelmi intézkedések - felfüggesztése még egy évig érvényben marad. A brüsszeli testület hangsúlyozta: az EU ezzel is támogatja Ukrajna gazdaságát, és segít enyhíteni az ukrán gyártók és exportőrök nehéz helyzetét, amelyet Oroszország "provokáció nélkül indított, és indokolatlan" katonai agressziója idézett elő.


Ne hagyd ki!