Egy horvát faluban 46 forintért kínálnak házakat, de ára van

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a Horvátország északi részén, a magyar határ közelében fekvő Légrádon követték az olasz és a spanyol példát. Az elnéptelenedő faluban jelképes áron, egy kunáért (46 forintért) lehet házhoz jutni.A nagyjából 2200 lakosú település Nagykanizsától légvonalban nincs sokkal messzebb 20 kilométernél, közúton azonban csaknem háromszor ekkora utat kell megtenni. A népességcsökkenés miatt kezdték el tavaly árulni egy kunáért a település üres ingatlanjait.

A program sikeres lett, a meghirdetett 19 házból 17 már új gazdára talált. Oroszországból, Ukrajnából, Törökországból, Argentínából és Kolumbiából is érdeklődtek, de a bevándorlási szabályok bonyolultságára hivatkozva csak helyiekkel szerződtek.

Nincs ingyen 

Légrádon is több feltétele van az ingyenes házhoz jutásnak. A beköltözők nem lehetnek 40 évnél öregebbek, stabil anyagi háttérrel kell rendelkezniük, és 15 évig a településen kell maradniuk. A házak felújításhoz az önkormányzat 20 százalékos (de legfeljebb 35 ezer kunás, nagyjából 1,6 millió forintos) támogatást nyújt, derül ki a Reuters riportjából.

Az olasz példa

Olaszországban 2019 vége óta tucatnyi településen hirdették meg az egyeurós ház programot. A vételár bizonyos esetekben valóban ennyi, de a beköltözéshez mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a felújításra kötelezett új tulajdonosoknak.

Lepukkant házból Olaszországban elég sok van. Szicíliában például az 1968-as földrengés után sokan felvették a biztosítási pénzt, de nem küzdöttek a régi otthonuk újraépítésével, hanem a környéken máshol kezdtek új életet. Vagy emigráltak.

A Telex.hu cikkéből kiderült, hogy egy ilyen faluban vett egyeurós, 18. századi, száz éve üres házat a chicagói, olasz származású Meredith Tabbone is, méghozzá látatlanban. Elmondása szerint a 300 éves ingatlan emeletén egykor laktak, a földszintjén viszont lovakat tartottak, úgyhogy vályú van beépítve az oldalába, vaskampók vannak a falakon, és amikor először meglátta, szalma volt a földön. Gyakorlatilag csak a falak álltak, de azok sem túl jó állapotban.

Mindent neki kellett kiépítenie, beleértve a vezetékeket, ablakokat, ajtókat is. Végül megvette a mellette lévő épületet is, így lett összesen 230 négyzetmétere, és arra számít, hogy 100 ezer dolláros, mintegy 30 millió forintos összköltségből lesz belőlük majd kétteraszos, kétgarázsos, hatszobás lakás. Mások negyedmillió dolláros végösszegről beszéltek. Dollárban.


Ne hagyd ki!