Milyen ingatlant venne a lottóötösből?

Írta: Haszon - Készült: 2010. július 01.

Minden idők második legnagyobb ötöslottó főnyereményét, 3,16 milliárd forintot nyerhetünk, ha egyedül találjuk el mind az öt nyerőszámot. Mit kezdhetünk ezzel a hatalmas vagyonnal, ha úgy döntünk, hogy ingatlanba fektetjük az összeget?


Milliárdos, de akár százmilliós árkategóriában kompromisszumok nélküli lakást vagy házat találhatunk, az ország bármely területén. Egyszerre sok ingatlant is vásárolhatunk, akár lakás céljára magunknak, családunknak, rokonainknak, illetve kiadási céllal is, a megfelelő területeken. Ha telket vásárolunk, jól megválasztott helyszínnel és paraméterekkel (panoráma!) biztos befektetésre tehetünk szert. Egyszerre nagyobb, parcellázandó földdarab tulajdonosai is lehetünk, ám ez már elvezethet az ingatlanfejlesztés folyamatáig, ami speciális szaktudást igényel.

Folyamatos bevételt termelő, klasszikus ingatlanbefektetési célpont számtalan típusú adódhat. Vehetünk lakatlan, és szállodává, vagy irodaházzá átalakítható belvárosi épületet, már működő szállodát, irodaházat, üzletházat, vagy akár raktárközpontot. Természetesen ezek kombinációja, egy jól működő portfolió kialakítása lehet a legszakszerűbb döntés. Sőt, gyártulajdonosok is lehetünk! Fejlesztési területekben, akár üres telekben, vagy bontandó épületben is gondolkodhatunk, ám ekkor is alaposan el kell mélyednünk a kockázatok és megtérülési idők tudományában.

Nézzük tehát a konkrét példákat - miből mit, mennyit, mekkorát, és hol vehetünk a lottóötösből? A következőkben a lakóingatlanokat elemezzük részletesen; a lenti árak mindegyike hirdetési ár, amiből ? leginkább készpénzes vevőként ? jó eséllyel alkudhatunk, ugyanakkor a legdrágábbak gyakran az euróárfolyam függvényében változnak.

A vidéki családi házak átlagára az Otthon Centrum kínálatában jelenleg 28 millió Ft. A 3,16 milliárdból tehát 112 házat tudnánk venni vagy akár egy kis falut teljes egészében. Vannak természetesen olyan régiók, ahol 2-3 millió forintért lehet házat venni, így több település, vagy nagyközség tulajdonosai is lehetnénk ? már ha csak az ingatlanállományt nézzük.

Életszerűbb azonban elképzelni, hogy a lottóötös birtokában a nívós, drága ingatlanok kerülnek szemünk elé. Az OC kínálatában lévő 10 legdrágább vidéki családi házat egyszerre megvehetnénk a nyereményből. Kezdve egy 720 millióért kínált újszerű, 1000 m?-es házat a Pilisben, mely 14 ezer m? telken áll. Tartozik hozzá istálló, személyzeti ház, úszómedence, borozó, fitneszterem, négy férőhelyes garázs, s olyan luxusfelszereltség, mint étellift, központi porszívó, térfigyelő kamerák, öntözőrendszer, rejtett világítás, a tetőn hóolvasztó kábel, mosókonyha, stb. A lista második helyén egy 395 milliós, ugyancsak 1000 m?-es, a Dunakanyarban épült ház áll. A sorompóval védett lakóparki területből 25 ezer m?telek tartozik az alig tízéves ingatlanhoz. A ház moziszobával, műteremmel, biliárd szobával, fitneszteremmel, 207 négyzetméteres medence térrel, jacuzzival, szaunával, szolárium szobával, 7 állásos teremgarázzsal van felszerelve, a biokertben pedig zöldség és gyümölcs terem. Debrecenben, a Nagyerdőben 500 m?-es házat vehetünk 279 millióért. A négyszintes, többgenerációs épület bő ezer m?-es telken áll, az egyéb fő paraméterek pedig: 8+2 fél szoba, 5 fürdőszoba, két konyha, duplagarázs, szauna, kerti medence és márványburkolat. A további hét ingatlan között találunk Komárom-Esztergom megyei birtokot halastavakkal, nógrádi kúriát, valamint pest megyei, debreceni és kecskeméti házakat.

A budapesti családi házak átlagára 62 millió Ft az OC kínálatában, így a fővárosban 50 átlagos házat tudnánk venni a lottó főnyereményből. Ha csak ebbe fektetnénk, egy utcányi ingatlan tulajdonosai lehetnénk. Tízmillió Ft alatt sem reménytelen a helyzet, itt főleg házrészeket találunk a kül-pesti kerületekben, mindenesetre ebben a kategóriában 300 ingatlant is vehetnénk.

Budapesten a top 3 családi házat csak szűkösen tudnánk megvenni a lottóötösből. A legdrágább ház ? egyben az ország legdrágább lakóingatlana a cég portfoliójában ? egy gellérthegyi, 1230 m?-es ingatlan, mely 2715 m? telken áll, és ablakaiból, valamint a 200 m?-es teraszról 180 fokos panoráma tárul elénk a budai Vár, a Duna és a Parlament felé. A 2009-ben épült, minden luxussal felszerelt, 15 szobás, 7 fürdőszobás ház ára 1,745 milliárd Ft. Ennek valamivel kevesebb, mint a feléért, 777 millióért Pasaréten vehetünk 1058 m?-es, 15 szobás, 2004-ben épült négyszintes házat, melyben több lakás is kialakítható, illetve pinceszintje jelenleg is üzleti funkcióval hasznosul. Az árban 77 m?-es panorámás tetőterasz, lift, 7 állásos garázs, medencés parkosított kert is benne foglaltatik. 742,5 millióért a pesti oldal patinás diplomatanegyedében eladó egy impozáns, 110 éve épült, 1224 m? alapterületű, de a padlás felé tovább bővíthető villaház, mely jelenleg cégközpontként üzemel. Ebben a funkciójában a négy szinten jelenleg 40 szoba található. Háromszázmillió forint felett még több tucatnyi házat, villaépületet találunk az OC kínálatában, szinte kizárólag a budai oldalon, illetve Pesten a Városliget közelében.

A vidéki társasházi lakások átlagára 14,8 millió Ft az OC kínálatában. Ez alapján 213 átlaglakást tudnánk venni 3,16 milliárdból. Ugyanakkor ötmillió alatt is bő a kínálat egész országszerte, tehát akár háromszor ennyi ingatlant is vásárolhatnánk, ha a mennyiségi szempontot tartanánk szem előtt. 
                  
A legdrágább lakás egy tatai, négyszintes, 2003-ban épült 336 m?-es ingatlan. Az Öreg-tó partján hatalmas terasz, ötállásos garázs, belső lift, szauna, jacuzzi, kandalló, beépített bútorok, és számtalan biztonsági és kényelmi szolgáltatás várja vevőjét. A második helyen egy siófoki 105 m?-es lakás áll, melynek 64 m?-es teraszáról, a jacuzziból közvetlen balatoni panoráma tárul elénk, mindez 98 millió Ft-ért. 50 millió Ft felett több, kisebb társasházban lévő lakást találhatunk. A top 3-ba még egy budaörsi, új építésű, 126 m?-es lakás kerül, 196 m?-es terasszal, 74,5 millió Ft-ért. Az OC adatbázisában lévő lakások közül az 56 legdrágábbat egyszerre megvehetné a lottóötös nyertese; főleg siófoki és Pest megyei, illetve győri, debreceni, székesfehérvári ingatlanok kerülnének így a tulajdonába.   

Budapesten kb. kétszer annyiba, 28,9 millió Ft-ba kerül egy átlagos társasházi lakás, mint vidéken; a lottóötösből így megvásárolható 109 lakás egy nagyobb háztömbnyi ingatlant jelent. Hatmillió Ft alatt is több tucatnyi lakást találunk a kínálatban, szinte kizárólag téglalakásokat a VIII., X., XX. és XXI. kerületekben. Ilyen ingatlanból bőven 500 db felett vehetnénk, azaz rövid utcákat egészben. Ha a lottónyertes ragaszkodna a panellakásokhoz, akkor Budapesten 11 milliós átlaggal számolva 287, vidéken 8,5 milliós átlaggal 371 lakást vásárolhatna fel, azaz egy-egy nagyobb szalagházat egyben.

Az Otthon Centrum kínálatának 8 legdrágább fővárosi társasházi lakását is meg tudnánk venni a 3,16 milliárd forintból. Ebből hét lakás egy Andrássy úti, 1884-ben épült, és jelenleg átalakítás alatt álló műemlék épületegyüttesben található. A legdrágább lakások 100-200 m? közöttiek, melyeket a beruházó 305,9 és 460,5 millió Ft között kínál. A felújítást követően tetőkertes napozóterasz és portaszolgálat áll majd az elegáns luxus kivitelű lakások vásárlói szolgálatára.  A XII. kerületben 330 millió Ft-ért lehet egy 2006-ban épült 195 m?-es (nappali + 5 szobás, 2 fürdőszobás) lakáshoz jutni, 153 m? terasszal és 80 m?-es önálló kerttel a nagy közös parkon belül, valamint dupla garázzsal. Az ötlakásos épület rendhagyó építészeti megoldásokkal épült, hatalmas, ívelt üvegfalakkal; a lakóknak fitneszterem, szauna és medencék állnak rendelkezésre.
                  

Az átlagember számára legéletszerűbb lakóingatlanok után most következzék néhány egyéb ingatlantípus, illetve konkrét ajánlat a milliárdos árlimit felett:

- Komárom-Esztergom megyei cukorgyár
- 1,7 milliárdért hotel a Nagykörút IX. kerületi szakaszán
- Csepelen 24 ezer m?-es, daruval, tehermérleggel felszerelt raktárcsarnok 1,6 milliárd Ft-ért
- 1,5 milliárd Ft-ért a XI. kerületben a főváros egyik legnagyobb szabadidős és sportközpontja, étteremmel, teremfoci- és squashpályákkal, biliárdszalonnal és játék-, valamint fitnesztermekkel
- 1,4 milliárdért a VI. kerületi diplomata negyedben háromemeletes társasház, melyben új lakások, vagy szálloda alakítható ki.  
- Ugyancsak 1,4 milliárdért Győr határában 28 hektáros, termál-üdülőterület besorolású telek, melyre wellness-központ és termál-lakópark építhető.
- Az V. kerületi Banknegyedben, a Parlamenttől 300 méterre 1,2 milliárdért műemléki védettségű hatszintes épület
- Ugyanennyiért az Újlipótvárosban, közel 30 éve épült irodaház
- 1,1 milliárdért Zuglóban a kilencvenes években épült, kétszintes szolgáltató- és irodaház
Árfolyamok

EUR: 312.6CHF: 268.4USD: 266.52
 

Legnépszerűbb cikkek

A fluktuáció megbénítja a vállalatokat. Különösen munkaerőhiány idején a cég létét veszélyezteti. Mi okozza a nem kívánt távozásokat? Hogyan reagáljon erre a vezető? Erre is válaszolt saját tapasztalatai alapján Csikós-Nagy Katalin, a HR Ev...
Tovább >>