A sikeres fiatalok 7 szokása

Írta: Karácsony Zoltán - Készült: 2018. március 27.

Hogyan lehet a gyermeket felkészíteni az életre, úgy, hogy a fejlődés gyorsasága miatt egyre rövidebb időszakokra látunk előre? A most általános iskolába lépők kétharmada olyan szakmában dolgozik majd, ami most nem létezik – áll a Világgazdasági Fórum „Jövő munkái” című tanulmányában. Legyen a hangsúly a kulcsképességek fejlesztésén - vallja Papp András, aki iskolájában most vezeti be ezt a típusú nevelést. Hogyan is néz ez ki?


A módszert és az alapelveket Franklin Covey ismert amerikai tréner és szervezetfejlesztő dolgozta ki, fia, Sean, pedig kamaszokra szabta „A kiemelkedően sikeres fiatalok 7 szokása” című könyvében. Papp Andrásnak is kezébe akadt a kötet, és elhatározta, hogy meghonosítja iskolájában felmenő rendszerben 6 és 8 évfolyamos osztályok (Európa 2000 Középiskola), több gyermekes apukaként pedig saját családjában.

„Sok szülő úgy neveli gyermekét, hogy elintéz számára mindent, nem hagyja érvényesülni, teljes kontrollt tart felette, nehogy bármilyen baja essen. Szerintem hosszú távon előnyösebb, ha megtanítjuk őket élni: célokat kitűzni és teljesíteni, felelősséget vállalni és másokkal együttműködni. Ennek szellemében nevelem gyermekemet és ezt akarom bevinni iskolánk hétköznapjaiba” – fogalmaz az igazgató.

Mi is az a 7 tényező, amivel boldog és sikeres lehet egy gyermek az életben? Íme a Sean Covey által azonosított szokások, amelyeket Papp András is követ.

 1.       szokás: Légy proaktív, vállald a felelősséget tetteidért

Aki így tesz, az nem sodródik, hanem kezdeményező lesz az életben. Fontos, hogy diákoknak megmutassuk, hogy tetteiknek következményei vannak. Ennek egyik megjelenési formája, ha a szülői fogadóórára anyát és apát a gyermek is elkíséri. Így partneri szintre kerül, szembesül tanulási eredményeinek vagy viselkedésének jó vagy rossz következményeivel.

 1.       szokás: Tudd előre, hová akarsz eljutni

Rendkívül fontos, hogy a diáknak legyenek céljai és azokat maga tűzze ki. Persze tizenévesen nem kellenek hosszú távúak, elegendőek a mindennapi életben megjelenő kisebbek is: például segítés az otthoni munkában, bizonyos időre készen van a házi feladat, nyelvvizsga kitűzése. Akinek ez sikerül, máris úgy érzi, tudatosan irányítja az életét.

 1.       szokás: Rangsorold a feladatokat

Papp András ezt egy példával érzékelteti: „Ha egy vödörbe nagy köveket és kis kavicsokat kellene behelyezni, akkor melyikkel kezdenél?” Hát persze, hogy a nagyobbakkal, ahogyan a priorizálásnál is a fontosabb feladatokat vesszük előre. Mivel rengeteg az időrabló tevékenység – elég csak a közösségi médiára gondolni – ezért ennek a képességnek a tudatosítása egyre fontosabb a gyermekekben.

 1.       szokás: Gondolkodj nyer-nyerben

A következő négy szokás már a társas kapcsolatokra épít. A win-win szituáció keresése azt jelenti, hogy akkor lehetünk sikeresek, ha nem lenyomni akarjuk a másikat, hanem együttműködni, az ő céljait megismerni és közösen nyerni. A közös győzelem az egymásrautaltságra, a csapatjáték fontosságára tanít meg. Egy gyermeknél mindez már a játszótárssal való viselkedésben tudatosítható (például: te mivel szeretnél játszani, mennyi ideig, majd ennek összevetése a saját igényekkel és finomhangolás).

 1.       szokás: Először érts, aztán értesd meg magad

Mennyire könnyű néhány mondat után a másik szavába vágni és kinyilatkoztatni a mi igazságunkat. Pedig a sikeres fiatalok ennek éppen az ellenkezőjét csinálják. Aktívan hallgatnak, megtanulnak belehelyezkedni a másik nézőpontjába, és nem ítélkeznek mindenáron.

 1.       szokás: Teremts szinergiát

Ezzel a szokással megtanulható, hogy lehet a különbözőségekben rejlő energiákat feltárni. A tapasztalatok szerint ugyanis minél több nézőpontból látunk egy problémát, annál jobb döntést tudunk majd hozni.

 1.       szokás: Élezd meg a fűrészt

Más szóval: Törekedj a test és a lélek egyensúlyára az életben, ne zsigereld ki magad, figyelj a feltöltődésre.

A közoktatásból fájóan hiányzik ez a megközelítés. Több magániskola azonban bevezette a hét szokáson alapuló nevelést, az Európa 2000 Középiskolában szeptembertől lesz a mindennapok része. Papp András elmondta, az eddigi tapasztalatok szerint növeli a gyermekekben a felelősségvállalást, csapatmunkára, együttműködésre nevel, javítja a tanulmányi eredményt és csökkenti a magatartásproblémákat.

Azt pedig én teszem hozzá, hogy ezek a kulcsképességek később a munkaerőpiacon is aranyat érnek.

Karácsony Zoltán

 
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
 • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
 • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
 • 2018/III. negyedév 2018.09.26
 • 2018/IV. negyedév 2018.12.12