Járványügyi kisokost készített a kormány a vállalatoknak

Minden vállalkozásnak saját járványügyi intézkedési terv készítését javasolja az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) készült 40 oldalas kiadvány, a Vállalati Fehér Könyv. A gyakorlati tanácsokat tartalmazó útmutatót az ITM Járványmatematikai modellező és epidemiológiai projektje készítette, amelyben szakemberek vesznek részt.

A kiadvány szerint a járvány második fázisában vagyunk, az elsődleges feladat most a fertőzések terjedésének lassítása, ellenőrzés alatt tartása. A harmadik fázis a leküzdés időszaka, amihez hatásos vakcinára van szükség.

Az útmutatónak nem célja közvetlenül a gazdálkodási és pénzügyi stabilitás fenntartásának módszertani támogatása, kizárólag a járványügyi szempontok tárgyalására fókuszál. A gazdálkodó szervezetek alapvető üzleti érdeke a termelés, szolgáltatás folyamatos biztosítása a COVID-19 világjárvány idején is. Ezen felül az egész ország érdeke a nemzetgazdaság és a társadalom működéséhez szükséges alapvető hazai termelő kapacitás és szolgáltatásrendszer fenntartása, a kritikus infrastruktúra működésének biztosítása.

A kiadvány szerzői azt írják:

 Összehangolt tervezéssel, az egyéni és közösségi megelőző intézkedések időben történő meghozatalával, az intézkedések megfelelő kombinációjával, azok fegyelmezett végrehajtásával, a munkavállalók és a társadalom további csoportjainak megfelelő együttműködésével a COVID-1 Magyarországon kontroll alatt tartható.

A dokumentum IDE KATTINTVA elérhető, letölthető.