Ettől jó egy vezető! A te főnököd ilyen?

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. február 11.

Mi a jó vezetés receptje? Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy cég irányítójának? Megtanulható vagy születni kell rá? Fontos kérdések, hiszen ahogy egy hajó sorsa a kapitánytól függ, úgy egy cég jövője is a vezetőjén múlik. Összegyűjtöttük, hogy mitől lesz jó, sikeres egy főnök.1.    Valamikor a diktátor a nyerő
Előfordulhat, hogy az érzéketlen, diktátor típusú vezető nyerő a cég életében. Például válságos helyzetben, leépítés esetén, cégeladás előtt vagy után, amikor percek alatt kell érzelemmentesen, lelkiismeret-furdalás nélkül dönteni.

2.    Vakon is követik
A befelé zajló kommunikációval tekintélyt alakít ki maga körül, elhiteti a dolgozókkal, hogy jó irányba halad a cég élete, eléri, hogy mindenki „behunyt szemmel” menjen utána.

3.    Ha kell, rugalmas
A cégvezetéshez rugalmasság is szükségeltetik, ám multinacionális cégek magyarországi leányvállalatai esetén korlátok között mozog a vezető.
4.    Érzékeny a belső hangulatra
Apró jelekből kell érzékelnie a csoport viselkedésének változását, érzékenység szükséges a napi munkában. Például fel kell rá figyelnie, ha keveset beszélnek egymással a munkatársak, ha vihar előtti csend alakul ki, vagy ha légüres lett körülötte a tér.

5.    Nem fél a konfliktustól
Az együttműködés, az irányítás emellett számos konfliktust teremthet a napi munkában, ezeket a jó vezető kezelni tudja. Ez nem azt jelenti, hogy elkerüli, hanem azt, hogy kontrollálja az ütközéseket, és a lehető legjobb megoldást hozza ki belőlük. Nem bajnak és veszélynek éli meg a konfliktust, hanem a csapatmunka szerves részének, mely konstruktív lehetőségeket rejt, és a vállalat profitál belőle. A jó vezető kiszúrja a konfliktusok forrását a szervezetben, diplomáciai érzékkel kezeli az esetleges személyi ellentéteket, kiszűri azokat, akik nem a cég érdekét szolgálják.

6.    Jól motivál
A nézeteltérések kezelése mellett kulcsfontosságú a profitot termelő kollégák motiválása is. A jó vezető értelmet ad a mindennapi munkának, a beosztottak nem robotolásnak érzik ténykedésüket. Nem lelkesítő beszédeket kell tartani, hanem a munkatársakat érdekeltté kell tenni a cég sikerében: önállóságot adni, bevonni őket a döntésekben. Ez, bár sokszor munkaigényesebbnek tűnik, hosszútávon megtérülő befektetés.

7.    Oda teszi magát
A vezetés időigényes, folyamatos elfoglaltságot jelentő feladatkör. Csak azok vállalkozzanak rá, akik hisznek az emberekben, az együttműködésben, a csapatmunka eredményességében. Belőlük lesznek a sikeres vezetők, akik mind a tulajdonosok, mind beosztottjaik elismerését kivívják. 

8.    Nem fél az okosabb kollégáktól
A vezetők gyakori hibái között emlegetik, hogy sokan gyengébbnek tartott középvezetőkkel bástyázzák körül magukat: A jó vezető önmagánál bizonyos területeken okosabb emberekkel veszi körül magát, akiket jó érzékkel irányít. Kihozza belőlük a maximumot, előrelendítve ezáltal is a céget.  

9.    Önmaga is motivált
A vezetőnek a munkatársak ösztönzése mellett önmagát is motiválnia kell, ami magasabb vezetői szinteken nem pénz kérdése. Az ideális vezető szakmailag felkészült és tapasztalt, de a cégirányításhoz erős belső motiváció szükséges, a pénz bizonyos szint felett már nem elsődleges hajtóerő. Multinacionális cégvezetők állásváltoztatásában például a pénznek kisebb szerepe van. A lélektani motiváció, a tulajdonossá válás lehetősége mindenképpen erősebb hajtóerő.

10.  Tudja, mi a „kemény empátia”
A kifejezés azt jelenti, hogy a vezető azt nyújtja az alkalmazottainak, amire szükségük van, és nem azt, amire vágynak. A jó munkafeltételek megteremtése mellett olyan mércét állít a kollégák elé, amelynek teljesítése nem könnyű, viszont kihívást és szakmai előrelépést jelent a megoldás. Humánus, megértő a munkatársakkal, de ügyel arra, hogy senkit se engedjen magához túl közel. Az a tapasztalat, hogy az alkalmazottak jobban törik magukat, ha a főnök tartja a távolságot, tartózkodó. 

11.    Jókor dönt
A fejvadász szerint a felgyorsult világban nagyon fontos az időzítés. A sikeres vezető ismérve, hogy jó időben hozza meg a döntést. Egy hasonlattal élve: nem a nagy hal eszi meg a kis halat, hanem a gyorsabb a lassabbat – és nem mindegy, mikor.

12.    Önmaga is példakép
Lényeges a szavakkal nehezen leírható, de a fejvadászok számára érezhető cégkultúra megalkotása vagy multinacionális cég magyarországi vezetése esetén a nemzetközi cégkultúrához való illeszkedés és ennek továbbadását és képviselete is. A vezetőnek ebben nagy a felelőssége, ugyanis személyisége alapvetően befolyásolja a cég közképét, eredményeit, rányomja a bélyegét a mindennapokra.

13.    Nem mindenki jó vezető
Nem igaz, hogy kellő akarattal és tanulással bárkiből lehet jó főnök. Vezetőnek születik az ember, már a fiatalkori viselkedésen látszik, ki lehet alkalmas irányításra: például aki társaságban viszi a szót, aki csoportmunkában, csapatjátékban irányít. Ám ahhoz, hogy jó vezető legyen az ember, sokat kell tanulni, folyamatosan képeznie kell magát.

Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12