Így emel bért egy profi vezető!

Írta: Haszon - Készült: 2017. február 16.

A legtöbb cégvezető és vállalkozó arról panaszkodik, hogy egyre nehezebb jó munkaerőt találni. Az embernek sokszor az az érzése, hogy az elkötelezett, szorgalmas és okos emberek szinte eltűntek.


Ebben a helyzetben a meglévő, jó kollégák megtartása létkérdés. Ehhez azonban kell a profi bérpolitika, ami nem egyenlő a borítékok vastagságával, mert az sem mindegy, hogy hogyan emel bért, vagy éppen hogyan értékeli a kollégák teljesítményét egy vezető. Mert bizony, jól kereső munkatársak is tudnak rosszul dolgozni.

1. Ha fut a cég szekere és jól teljesít a csapat, emelni kell a béreket vagy a juttatásokat.

2. Kapcsoljuk össze a bérfejlesztést a csapat személyre szabott rendszeres teljesítményértékelésével.

3. Tűzzünk ki pontos célokat. Jelöljük ki, ez mikor történik, megelőzve az egyéni kérelmeket.

4. Mérjük fel időről időre, mennyit fizet a konkurens ugyanabban a pozícióban (például állásinterjún kérdésekkel, internetes bértesztek kitöltésével).

 

 

5. Gyűjtsünk információt a szektor más cégeiről (például ha a konkurenciától jön valaki hozzánk állásinterjúra a bérigénynél lehet tájékozódni, kompenzációs felmérések szintén fontos források).

6. Igazítsuk a fizetéseket, ha többet fizet a versenytárs és jól megy a cégnek.

7. Ne engedjünk a zsarolásnak: aki több pénz reményében menni akar, el kell engedni.

8. Az egyéni, kikényszerített béremelés rontja a csapatszellemet, bérfeszültséget okoz, de ne legyen merev a struktúra: 10-15 százalékos mérlegelés az emelésnél javíthat a motiváción. Ha meg szeretnénk tartani valakit, kínáljunk inkább hosszabb távú karriert.

9. A női-férfi keresetkülönbség ugyanazért a munkáért felesleges támadási felület.

10. Használjuk ki a béremelés okozta eufóriát a csapatszellem erősítésére, az új elvárások megfogalmazására.
Árfolyamok

EUR: 308.03CHF: 265.57USD: 260.95
 

Legnépszerűbb cikkek

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nyeregben érzik magukat az alkalmazottak

Kevésbé elkötelezettek a dolgozók és egyre inkább úgy vélik, könnyű az álláskeresés, ha váltani akarnak. Ez körvonalazódik a céges világban mostanság. Ennek fő oka a munkaerőhiány, ami új helyzetet teremtett a munkaadók számára. Mit lehet e...
Tovább >>