Így emel bért egy profi vezető!

Írta: Haszon - Készült: 2017. február 16.

A legtöbb cégvezető és vállalkozó arról panaszkodik, hogy egyre nehezebb jó munkaerőt találni. Az embernek sokszor az az érzése, hogy az elkötelezett, szorgalmas és okos emberek szinte eltűntek.


Ebben a helyzetben a meglévő, jó kollégák megtartása létkérdés. Ehhez azonban kell a profi bérpolitika, ami nem egyenlő a borítékok vastagságával, mert az sem mindegy, hogy hogyan emel bért, vagy éppen hogyan értékeli a kollégák teljesítményét egy vezető. Mert bizony, jól kereső munkatársak is tudnak rosszul dolgozni.

1. Ha fut a cég szekere és jól teljesít a csapat, emelni kell a béreket vagy a juttatásokat.

2. Kapcsoljuk össze a bérfejlesztést a csapat személyre szabott rendszeres teljesítményértékelésével.

3. Tűzzünk ki pontos célokat. Jelöljük ki, ez mikor történik, megelőzve az egyéni kérelmeket.

4. Mérjük fel időről időre, mennyit fizet a konkurens ugyanabban a pozícióban (például állásinterjún kérdésekkel, internetes bértesztek kitöltésével).

 

 

5. Gyűjtsünk információt a szektor más cégeiről (például ha a konkurenciától jön valaki hozzánk állásinterjúra a bérigénynél lehet tájékozódni, kompenzációs felmérések szintén fontos források).

6. Igazítsuk a fizetéseket, ha többet fizet a versenytárs és jól megy a cégnek.

7. Ne engedjünk a zsarolásnak: aki több pénz reményében menni akar, el kell engedni.

8. Az egyéni, kikényszerített béremelés rontja a csapatszellemet, bérfeszültséget okoz, de ne legyen merev a struktúra: 10-15 százalékos mérlegelés az emelésnél javíthat a motiváción. Ha meg szeretnénk tartani valakit, kínáljunk inkább hosszabb távú karriert.

9. A női-férfi keresetkülönbség ugyanazért a munkáért felesleges támadási felület.

10. Használjuk ki a béremelés okozta eufóriát a csapatszellem erősítésére, az új elvárások megfogalmazására.
Árfolyamok

EUR: 305.38CHF: 276.56USD: 262.04
 

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Hogyan keres új munkaerőt a Mercedes?

„Kecskemét most is jó hely, azonban a várossal azon dolgozunk, hogy még élhetőbb legyen. Ha vannak jó munkahelyek, minőségi óvodák, iskolák, szórakozási lehetőségek, akkor nehezebben csábítható el magasabb fizetési ígérettel a...
Tovább >>
Károly világa

A francia elnökválasztás igazi tétje

Luxusgonddal küzdenek a franciák, legalábbis innen nézve. Az EU második legnépesebb nemzete szereti az életet, szereti a jóléti államot és forradalmi múltja ellenére utálja a változásokat. ...
Tovább >>