Így dicsér vagy szúr le egy profi főnök! A tiéd ilyen?

Írta: Haszon - Készült: 2017. március 02.

A jó főnök egyik ismérve, hogy tud bánni az embereivel, és képes elérni, hogy a kollégák a vállalkozás érdekében hatékonyan működjenek együtt. Ehhez fontos a rendszeres és korrekt teljesítményértékelés, ami remek alkalom a jó teljesítmény elismerésére, valamint a problémák azonosítására, a gyengeségek kijavítására. A teljesítményértékelésnek is meg vannak a szabályai, és sokat elmond egy vezetőről, hogy tisztában van-e ezekkel.   
1.    Évente kétszer

Praktikus, ha évente kétszer van teljesítményértékelés: július elején és december elején. A nyaralási szezon elé, illetve az év vége előttre érdemes időzíteni, ugyanis mindkettő meghatározó pont a munkatársak életében, és a tapasztalat az, hogy a kollégák ekkor igénylik leginkább a visszajelzéseket.

2.    Nem diktátum, hanem párbeszéd

Ne diktátum legyen az értékelés, mert az csak rossz hangulatot szül. Fontos, hogy véleménykülönbség esetén a munkatárs is meggyőzheti a vezetőt, érveket hozhat fel, ami nem számít rossz pontnak az értékelt megítélésében.

3.    Mindenkinek készülnie kell rá

A teljesítményértékelő beszélgetésre a vezetőnek és az értékelt kollégának is készülnie kell. Néhány cégnél elvárás, hogy a vezető bizonyos időközönként más forrásból is gyűjtsön véleményt a munkatársról: például más, velük együttműködő osztályokról, a csapat többi tagjától. Ennek egy példája, hogy a cégvezetés – jelezve a munkatársak véleményének fontosságát - részt vesz egy "360 fokos felmérésen", amikor a beosztottak is értékelik a vezetést anonim módon.4.    Az értékelés menete

A teljesítményértékelésen általában először a munkatárs mondja el, milyennek látta a féléves munkáját, kiemel fontosabb momentumokat, tanulságokat, majd a vezető reflektál az elmondottakra. Érdemes végigvenni a kitűzött célokat, és megnézni, miben teljesítette az elvártat, miben volt jobb és miben rosszabb. A vezető alapvetően pozitívan, segítő szándékkal vegyen részt a beszélgetésen. Határozottan, tényekkel alátámasztva mondja el, hol van eltérés az elvárás és a teljesítés között, felhívja a figyelmet a fejlesztendő területekre, eredmény esetén dicsér, biztat, és közösen meghatározzák a következő fél év céljait.

5.    Bírálni, csak megalapozottan

Fontos az előzőleg meghatározott és elfogadott célokhoz viszonyítani a munkatársak munkáját. A célok lehetnek szakmaiak, illetve személyes képességek, készségek fejlesztésére vonatkozóak is. Szakmai cél lehet egy szoftver új verziójának megismerése, az azzal való önálló munkavégzés. A tanulmányok területén cél lehet a cég által támogatott nyelvtanfolyamon való részvétel, kedvező tanári értékelés, másoddiplomás képzés esetén a féléves tantárgyak sikeres teljesítése.

A vezetői kritika megalapozottsága nagyon fontos. Amennyiben a vezető minden indoklás nélkül bírál, akkor biztos, hogy nem éri el a kívánt hatást. A munkatárs figyelmét akkor is célszerű felhívni a kirívó esetre, ha az például magánéleti okból merült fel. "Szeptemberben gyakran késtél, pontatlanul, hiányosan végezted munkádat. Tudom, hogy magánéleti problémákkal küszködtél, de akkor is meg kell említenem." Célszerű úgy kezelni a problémás területeket, hogy nem csak bírálunk, hanem egyúttal megoldást is keressünk. Felvethetjük például: „Az ügyfelekkel történő kommunikációban nehézséget jelentett, hogy az angol nyelvtudásod hiányos, ezért a következő félévben szeretném, ha részt vennél a cég által szervezett nyelvtanfolyamon.”
Árfolyamok

EUR: 312.6CHF: 268.4USD: 266.52
 

Legnépszerűbb cikkek

A fluktuáció megbénítja a vállalatokat. Különösen munkaerőhiány idején a cég létét veszélyezteti. Mi okozza a nem kívánt távozásokat? Hogyan reagáljon erre a vezető? Erre is válaszolt saját tapasztalatai alapján Csikós-Nagy Katalin, a HR Ev...
Tovább >>