Őket irigylik az irodai dolgozók: digitális nomádok

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. március 13.

Reggel futás és jóga a tengerparton, majd átöltözés, aztán irány robogóval a közösségi iroda. Ott 6–8 óra munka, esti séta közben naplemente a tengerparton. Majd egy kis közösségi program és lefekvés. Ki ne szeretne ilyen munkanapot? Kun Eszter így mesélte el utóbbi három hónapját, amikor Thaiföldön élt és dolgozott. Budapesten, a Kaptár közösségi irodában értük utol december elején, de soraink megjelenésekor már Bali szigetén dolgozik. Ő mutatja be a 21. század új létformáját, a digitális nomádok életét. Hogyan lehet ebbe becsatlakozni?


Online munkákat 2011 körül kezdtem vállalni: webdesignt, grafikákat, weboldal-fejlesztést. 2014-ben jött a felismerés: miért ne lehetne ezt főállásban végezni, folyamatosan utazva? Ausztrál vagy amerikai ügyfelemnek teljesen mindegy, hol tartózkodom, úgysem találkozom velük személyesen” – mondja első lépéseiről Kun Eszter (az online világban és külföldön az Estela keresztnevet használja), aki a digitális nomádok egyre népesebb táborába tartozik. Ők azok, akik bátrak, kalandvágyóak, szeretnek utazni, és kihasználják a fejlődő internetes technológiák előnyeit. Ugyanis egyre több munkát lehet elvégezni  személyes jelenlét nélkül is. Eszter legutóbb az amerikai Yoga webmagazin tulajdonosainak adott tanácsot.

Felmérést készített, elemezte az oldal erősségét, gyengéit, javaslatot tett a változtatásra, online marketingstratégiát készített, hogyan lehetne az oldalból több pénzt kihozni. És mindezt videókonferencián egyeztette megbízójával, több ezer kilométeres távolságból.

Hogyan jutott el idáig? „Már gyermekként vonzott az utazás. Aztán 18 éves koromban az Egyesült Államokba mentem tanulni, ott diplomáztam. De tanultam Londonban és Franciaországban is. Majd civil szervezetek alkalmazásában vállaltam munkát Peruban, önfenntartó ökoprojekten dolgoztam Spanyolországban, és tanulmányoztam a maja kultúrát Mexikóban. Ezután kezdtem fokozatosan felépíteni online vállalkozásomat” – vázolja eddigi életútját.

A digitális nomád életforma 2014-ben kezdett berobbanni. A világ nagyvárosaiban ekkor futottak fel a közösségi irodák. Ezek olyan munkaterek, ahol egymástól függetlenül dolgozó emberek bérelhetnek munkaállomást – akár egy napra is –, és használhatják a közösség erejét: a kapcsolatokat, az iroda rendezvényeit, az infrastruktúrát (a budapesti co-working irodai piacról 2015. júliusi számunkban írtunk bővebben).

„Akadt olyan 6 hetes projektem, amelyet három spanyol városból és Budapestről dolgozva vittem. Co-working irodákban dolgoztam, az ügyfelekkel Skype-on keresztül tartottam konzultációkat. Most viszont már fáraszt a folyamatos utazás. Inkább 3-4 hónapot egy helyben maradok” – jegyzi meg a most 30 éves Eszter, aki Budapesten született és nőtt fel.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12