TrendFM

Növeli a válás esélyét a munkahelyi ingázás

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. május 19.

Egyre több idő bejutni a munkahelyekre, sokan napi egy óránál is többet töltenek ingázással. Kutatások szerint ez szorongáshoz vezethet, de még a válás esélyét is növeli. Ezért érdemes álláskereséskor és költözéskor komolyan venni ezt a szempontot is, ám ha elkerülhetetlen az ingázás, akkor is van néhány egyszerű módszer, amivel mérsékelhető az általa okozott kár.


Mostanság mindenki költözési lázban ég, a hitelválság óta nem vásároltak ilyen sokan ingatlant, és a hitelfelvételi láz is csúcson van. A piac azonban nagyon kettős, mert míg Budapesten és a vidéki nagyvárosokban rakétaként lőttek ki az árak, a kisebb településeken és a főváros agglomerációjában kisebb mértékű a növekedés. Ezért, aki nem rendelkezik elég pénzzel, kénytelen kijjebb költözni, bevállalva akár a napi több órás utazást is a munkahelyre és vissza.

Ilyenkor persze mindenki számol: kell második autó, az üzemanyag vagy a vasúti bérlet is plusz kiadást jelent, ám az ingázás frusztráló hatásával már kevesebben számolnak. Egyébként hasonló a helyzet a világon szinte mindenütt: az USA-ban 25 millió ember ingázik napi legalább 90 percet a munkába, míg 600 ezren csak egy irányba legalább ennyit utaznak. Nagy Britanniában az átlagos utazással töltött idő 54 perc, de Milánóban például már 1 óra fölött van. Ez pedig megviseli az embereket: Egy a Ford megbízásából készült felmérés szerint az ingázók 63 százalékának nagyobb stressz a munkába eljutni, mint maga a munka.

Egy kormányzati megbízásból készült brit felmérés szerint a sokat ingázók hajlamosabbak a szorongásra, és úgy általában kevésbé elégedettek az életükkel. Egy másik kutatás szerint az ingázás rontja a munkahelyi teljesítményt, és a sokat utazók emiatt kevésbé elégedettek a munkájukkal is. Egy svéd tanulmány még ennél is tovább megy: azoknál a pároknál, ahol az egyik tag naponta 45 percnél többet ingázik, 40 százalékkal nagyobb a válás esélye.
Árfolyamok

EUR: 308.06CHF: 267.91USD: 261.29
 

Legnépszerűbb cikkek

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nyeregben érzik magukat az alkalmazottak

Kevésbé elkötelezettek a dolgozók és egyre inkább úgy vélik, könnyű az álláskeresés, ha váltani akarnak. Ez körvonalazódik a céges világban mostanság. Ennek fő oka a munkaerőhiány, ami új helyzetet teremtett a munkaadók számára. Mit lehet e...
Tovább >>