8 dolog, ami megbetegít az irodában

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. május 22.


Manapság az emberek többsége irodában dolgozik, így az irodai munka okozta betegségek tömegeket érintenek. Mutatunk nyolc dolgot, ami bizonyíthatóan veszélyezteti az ön egészségét.

 

1. Éjszakába nyúló munka

Kutatások szerint a hosszú munkaidő, különösen az éjszakába nyúló munka növeli a kettes típusú cukorbetegség, a daganatos megbetegedések és a szívbetegségek kockázatát. Ezen kívül a korán kelőkben kimutathatóan alacsonyabb az étvágy kordában tartásáért felelős leptin hormon szintje, így gyakoribb közöttük a túlsúlyos.

2. Számítógépes képernyő

Számítógép előtt dolgozó olvasóink biztosan tapasztalták már magukon, hogy egy idő után elfárad, viszket és kivörösödik a szemük, sőt a látásuk is romlik ideiglenesen. Az úgynevezett „számítógépes-látás szindróma” oka, hogy monitor előtt dolgozva a szemünk folyamatosan egy kis felületre koncentrál, közben pedig még pislogni is „elfelejtünk”. A dolog megelőzhető a „20-20-20 módszerrel”, ami annyit tesz, hogy 20 percenként 20 másodpercig egy 20 méterre lévő dolgot kell néznünk. Ez edzi a szemmozgató izmokat, amelyeknek - mint minden izmunknak - szüksége van mozgásra. A szemszáradás ellen használhatunk szemcseppet, de érdemes tudatosan figyelni arra is, hogy eleget pislogjunk.   

3. Mesterséges fény

Vizsgálatok szerint a mesterséges fényben dolgozók 46 százalékkal kevesebbet alszanak azoknál, akik ablak mellett, természetes fénynél töltik a munkaidejüket. Kutatók szerint főleg az elalvás megy nehezebben a mesterséges fény hatására.

4. Kollégák

Az iroda remek táptalaj a vírusoknak és a baktériumoknak, ezért egy beteg kolléga hamar kiütheti a munkatársait is. Az Arizonai Egyetem kutatói egy kísérlet során azt tapasztalták, hogy egy dolgozó kezére felvitt – emberre nem veszélyes – vírus két órán belül megjelent az ebédlőben a kávéfőző fülén, a mikrohullámú sütő kapcsolóján és a hűtőszekrény kilincsén, de kimutatható volt az asztalokon, a számítógépeken és a telefonokon is. A kutatók a vírus kihelyezése után 4 órával azt tapasztalták, hogy a közösen használt eszközök és a dolgozók felének kezein is megjelent a vírus.

5. Túl sok okostelefon-használat

Az állandó okostelefon-használat egyik káros mellékhatása a krónikus ízületi gyulladás. A hüvelykujjunk ugyanis nem arra való, hogy folyamatosan lapozzunk vele a kijelzőn, ami folyamatos, egyirányú mozgás.
Árfolyamok

EUR: 350.53CHF: 331.01USD: 321.91
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12