Mit tegyek, ha nem én kapok meg egy állást?

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. szeptember 13.

Az álláskeresés nem egyszerű dolog, ráadásul általában hosszadalmas is, a visszautasítások pedig könnyen lelombozzák az embert. De hogyan kezeljük a „nem”-eket, hogyan készüljünk fel ezekre?


A visszautasítás az álláskeresés természetes velejárója. Vannak persze szerencsések, akik jókor vannak jó helyen, és azonnal el tudnak helyezkedni, de sajnos nem ez a jellemző. Vagyis lélekben készüljünk fel az esetleges kudarcokra, mégpedig úgy, hogy stratégiát dolgozunk ki ezek kezelésére. A dolog nem csak azért fontos, mert így megőrizhetjük a lelki békénket, hanem azért is, mert ezzel javíthatjuk elhelyezkedési esélyeinket is. De mit is tegyünk pontosan? Íme, három hasznos tipp.

1. Készítsd fel magad az esetleges kudarcokra!

Ne vedd személyes sértésnek a visszautasítást, hanem kezeld profin, hideg fejjel. Bizakodhatsz, de ne mondj olyanokat magadnak, hogy „Ha ez sem sikerül, akkor feladom!”, „Érzem, hogy ennek sikerülnie kell!”, mert ezek személyes üggyé teszik a kudarcot. A munka terén próbálj meg profi maradni: vagyis tégy meg mindent a sikerért, a kudarcokat pedig elemezd, és ez alapján változtass a stratégiádon.

2. Igyekezz megtudni az elutasítás igazi okát!

Akár vállalaton belül nem sikerül előre lépned, akár egy másik helyre benyújtott pályázatodat utasítják el, igyekezz megtudni a dolog igazi okát. Ez sajnos nem minden esetben könnyű, mert gyakoriak az általános, semmitmondó válaszok, de ha a HR-es vagy a fejvadász látja az igazi érdeklődést, akkor nagyobb esélyed van az őszinte válaszra. Ha kiderül, hogy a tapasztalatod, netán a diplomád volt kevés az adott pozícióra, akkor bizony ki kell találnod valamit, amivel erősítheted életrajzod szakmai részét. Ez lehet egy speciális képzés például.

3. Köszönd meg a választ!

A legrosszabb, amit tehetsz elutasítás esetén az, ha megsértődsz, és duzzogva nyalogatod a sebeidet. Kezeld profin a dolgot, és próbáld a lehető legtöbbet kihozni belőle. Ehhez a legjobb, ha megköszönöd a nemleges választ, és elmondod vagy megírod (attól függően, hogy milyen csatornán érkezett az értesítés), hogy örülsz a lehetőségnek, mert sokra tartod a vállalatot.

És persze írd meg azt is, hogy ha hasonló pozíció nyílik, akkor számíthatnak rád. Az aláírásodnál add meg a személyes adataidat (név, e-mail, telefon), és ha van netán szakmai blogod, annak a linkjét is. A lényeg azonban az, hogy a válaszod legyen udvarias és pozitív.

Ha fejvadász keresett meg, és rajta kívül találkoztál már a cég embereivel is, akkor érdemes nekik is megköszönni a segítséget. Lehet ez kis vállalkozásnál az ügyvezető, míg nagyobb cégnél a HR-es, vagy bárki más, aki részt vett a kiválasztás folyamatában.

A dolog azért lehet hatékony, mert nagyon ritkán érkezik válasz az elutasított emberektől, ha pedig szimpatikus voltál, így bent maradhatsz a potenciális jelöltek között. Előfordul ugyanis, hogy a kiválasztott jelölt mégsem válik be, ilyenkor pedig senkinek sincs kedve elölről kezdeni a keresési procedúrát. Vagy éppen új pozíció nyílik, és beugrik valakinek, hogy erre te pont alkalmas volnál. 
Árfolyamok

EUR: 338.32CHF: 318.83USD: 312.8
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12