8 tipp home office-hoz, ami nekem bevált

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2018. június 13.

Sokan irigyelnek, amikor elmondom, hogy otthonról, home office-ban dolgozom, ám nem is olyan könnyű ez a műfaj. Pontosabban, a dolognak számos olyan buktatója van, amire kevesen gondolnak, és amire én bizony nem készültem fel előre. Ezekből osztok meg most néhányat.


1. Nézhetsz tévét munka közben?

Furcsa lehet a kérdés, ám aki dolgozott otthon huzamosabb ideig, az érteni fogja, hogy mire gondolok. Valójában arról van szó, hogy itt senki nem mondja meg, hogy mi a jó neked, magadnak kell kitalálnod a legmegfelelőbb munkamódszert és ritmust. Nálam például bevált bizonyos feladatoknál, hogy a háttérben szól a tévé, esetleg a rádió vagy valami jó zene, míg más munkáimnál, amikor teljes koncentrációra van szükségem, bármilyen háttérzaj képes kizökkenteni. De ezt magadnak kell kikísérletezned, mert itt bizony senki nem mondja meg, hogy mit és hogyan csinálj. Egyetlen mérce van csak: a munkádat időben és jól el kell végezni.

2. Mondj néha nemet!

Ha elmondom valakinek, hogy otthon dolgozom, akkor rögtön azt gondolja, hogy milyen mázlista vagyok, mert így biztosan mindenre ráérek. És ezt bizony egy ideig még a családban is így volt. Elmennél feladni ezt a csekket? Elfutnál a postára átvenni egy küldeményt? Ugye bevásárolsz, ha már otthon vagy? Ugye jöhet délután a szerelő? Elviszed a gyereket úszni délután?  Csupa olyan kérdés, ami azt feltételezi, hogy én tulajdonképpen egész nap ráérek, és a munkámat bármikor megszakíthatom. Finom csapda, amibe én magam is beleléptem, ám gyorsan kiderült, hogy így nem lehet hatékonyan dolgozni, ez pedig idővel a családi kasszán is meglátszik. Ezért azt javaslom, légy résen, és kezdettől mondj nemet az ilyen kérésekre. Követeld meg, hogy tartsák tiszteletben a munkádat és a munkaidődet. Lehetnek persze kivételek, ahogy az ember időnként szabadságot vesz ki, ha a gyereke beteg, de ezek egyedi esetek, és nem lehet rendszert csinálni a dologból.

3. Tervezd meg a napod!

A sikeres home office talán legfontosabb feltétele a szigorú tervezés és munkarend. Én pontosan meghatároztam, hogy mikor kelek, hogy milyen feladatokat végzek el addig, amíg a gyerekek kibújnak az ágyból. Ezt követően csak velük foglalkozom, elviszem őket óvodába és iskolába, majd amikor haza érek, azonnal folytatom a munkát. A reggeli és az ebédidőt is nagyon pontosan betartom, de időnként beiktatok rövid szüneteket, amikor bepakolok a mosogató- vagy a mosógépbe, kiteregetek, esetleg elugrom a közeli boltba megvenni azokat a dolgokat, amiket a feleségem előre felírt. Én magam arra jöttem rá, hogy ezek a szünetek segítenek regenerálódni, és utána mindig sokkal jobban megy az írás. És nagy segítség a családnak is, hiszen így többet lehetünk együtt.

Persze nem mindenkinél működik ez így, van ismerősöm, aki kifejezetten rosszul viseli, ha megszakítják munka közben, ezért ő inkább bezárkózik, és fel sem áll szinte egész nap. A lényeg, hogy találd meg a saját technikád, ami mellett a legjobban teljesítesz! De bármi is legyen a módszered, tervezd meg a napjaidat, és ragaszkodj ahhoz, hogy be is tartsd a magad által felállított szabályokat! Aki erre nem képes, az ne dolgozzon home office-ban!
Árfolyamok

EUR: 350.53CHF: 331.01USD: 321.91
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12