Ingyen tanulás, osztrák diploma

Írta: Karácsony Zoltán - Készült: 2010. május 06.

Se tandíj, se felvételi vizsga, a nyugati környezet egy ugrásra van. Hogyan lehet osztrák diplomát szerezni, és mit ér az álláspiacon?


Szabados Viktor már diplomamunkáját írja a bécsi Wirtschafts?universitäten (közgazdasági egyetem), emellett egy osztrák tulajdonú cégnél dolgozik Budapesten. Egyike azoknak a magyar fia?taloknak, akik Ausztriában végzik felsőfokú tanulmányaikat. Viktor ezenkívül több éve vezeti a Bécsben működő Magyar Diákok Egyesületét.

Az általa gyűjtött friss statisztikákból kiderül: egyre népszerűbb az ausztriai felsőoktatás a magyar fiatalok között. ?Folyamatosan nő a magyar hallgatók száma. Míg 2006-ban 1100-an tanultak, 2009 végén már majdnem 1500 magyar hallgatót regisztráltak. 75 százalékuk Bécsben, 15 százalékuk Grazban tanul? ? mondja.

Az osztrák felsőoktatás növekvő népszerűségének több oka is van: az EU-csatlakozás óta szabad az út az osztrák felsőoktatásba, nincs tandíj, nincs felvételi vizsga (néhány szak kivételével), és elismerik a magyarországi érettségit. A könnyű bejutást és az olcsó tanulást sok német fiatal is kihasználja. Az utóbbi években a németek elárasztották az ausztriai egyetemeket. ?Elképzelhető, hogy a jövőben lesz valamilyen szintű felvételi, de jelenleg többségében nincs szűrő? ? vázolja a trendeket Szabados Viktor.

500 euró a havi megélhetés

Két évvel ezelőtt szerzett diplomát az osztrák felsőoktatásban Erdey-Grúz Mária, aki a Budapesti Gazdasági Főiskola közgazdász diplomáját Bécsben az Universität Wien gazdasági informatika szakán mesterképzéssel egészítette ki.

?Ez a képzés Magyarországon akkor nem létezett, de elérhető volt Bécsben. Egyszerűen zajlott a felvételi: felmentem az egyetem webolda lára, kinéztem a szakot, regisztráltam magam az interneten, beadtam a szükséges papírokat, majd egyszerűen beiratkoztam. Ilyen gyorsan ment? ? mondja.

Máriának még nem volt szerencséje, ugyanis 2006-ban, amikor elkezdte a képzést, félévente 365 eurót ? körülbelül 100 ezer forintot ? kellett fizetnie tandíj címén, ám ezt azóta eltörölték. Jelenleg az intézmények szemeszterenként jelképes összeget, körülbelül 17 eurót (3700 forintot) kérnek minden hallgatótól.

Ez persze nem minden, hiszen meg is kell élni Ausztriában. Egy hónap Bécsben szerény életvitellel körülbelül 500 euróból (130 ezer forint) hozható ki (részletes költségek táblázatunkban). Erdey-Grúz Máriának a tandíj miatt nehezebb dolga volt, de megoldotta. ?Az első félévben megtakarított pénzemből éltem, a második szemesztertől pedig az egyik tanszéken kaptam tanulmányi asszisztensi állást. Ebből meg tudtam élni. A tanszékek gyakran keresnek hallgatói munkaerőt, amihez nem is kell munkavállalási engedély. Rám egy jól sikerült házi dolgozat miatt figyeltek fel, ilyen apróságok is számítanak.?

A magyar diákhitel is jó

Az egyetem berkein kívül viszont nehéz legálisan dolgozni. Ennek oka, hogy 2011 májusáig Ausztria engedélyhez köti a magyarok munkavállalását, és ezt a dokumentumot csak akkor adják ki, ha az adott munkára nincs osztrák jelentkező. Igaz, vannak élelmes egyetemisták, akik kint egyéni vállalkozást alapítanak ? ez legális, egyetemisták szerint a magyarországinál könnyebb, gyorsabb elintézni ? és munkájukról számlát állítanak ki a megbízónak. ?Rendezvényszervezői, raktári, fuvarozói és sofőrmunkák esetén gyakori ez a megoldás? ? erősíti meg Szabados Viktor. Főleg szezonális, vendéglátóipari tevékenység esetén könnyű beszerezni a munkavállalási engedélyt, mert e területen hiány van Ausztriában, és a hatóság szinte automatikusan megadja az engedélyt. Egyébként pedig érdemes az év elején igényelni a munkavállalási szándékot. A diák?munkák óradíja 8-12 euró között mozog.

Segíti a finanszírozást, ha diák?hitelt veszünk fel, méghozzá Magyarországon. Sok, Ausztriában tanuló magyar fiatal nem tudja, hogy a magyar diákhitelt ő is elérheti. Az igénylésben pedig minden érdeklődőnek szívesen segít az ausztriai magyar diákszervezet.

Mindent mérlegre téve megállapítható: minimális szülői rásegítéssel az ausztriai tanulás egyáltalán nem luxus, sőt nem sokkal drágább, mint a magyarországi.

Erasmussal is lehet

Az osztrák felsőoktatásba vendéghallgatóként, az EU által finanszírozott és magyar egyetemeken elérhető Erasmus program révén is bele lehet kóstolni. Így tett Hideg Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem sportszervező szakos hallgatója, aki második félévét tölti a grazi Karl-Franzens-Universitäten. ?Szerettem volna német nyelvterületen tanulni egy Magyarországhoz közeli helyen, ezért pályáztam meg az ösztöndíjat. Mivel félárva vagyok, és a nagyszüleim minimális anyagi támogatást tudnak nyújtani, így a nyári munkából származó spórolt pénzből, a havi 340 eurós Erasmus-ösztöndíjból és diákhitelből fedezem a kintlétet. Igen komoly pénzbeosztással körülbelül 500 euróból jövök ki havonta. Nagy élmény itt tanulni, ideálisak a feltételek, a felszereltség, emellett órák után sem unatkozom: sok programot szerveznek az Erasmus-koordinátorok. Eddig is jól beszéltem németül, itt inkább a nyelvi biztonságom fejlődött, és sok osztrák barátot szereztem? ? mondja Gabriella.

Eredetileg egy félévre szólt az ösztöndíj, de jó tanulmányi eredménye miatt az egyetem még egy félévre meghívta. Az ösztöndíj után befejezi pécsi tanulmányait, de nem zárja ki, hogy ottani kapcsolatainak segítségével később Ausztriában dolgozzon szabadidős sportesemények szervezésében.

Nincsenek évfolyamok

?Az osztrák felsőoktatási rendszer sokkal rugalmasabb a magyarnál. Bármelyik félévben elkezdhetjük a szakot, és javarészt egyénileg lehet ütemezni a tantárgyakat és a vizsgákat. Sajnos az első félévekben személytelen az egyetem, a vizsgák a közgazdasági egyetemen többnyire feleletválasztós tesztek, amelyeket gépek értékelnek és osztályoznak. A személyes vizsgák később következnek? ? mondja Szabados Viktor. Nehezíti a beilleszkedést, hogy az egyénileg összeállított tanrend miatt nincsenek hagyományos csoportok, sem évfolyamok.

Szintén általános megfigyelés: az órákra járás önmagában nem javítja a nyelvtudást. ?Az egyetemi órák elsősorban a szaknyelvi ismeretet bővítik. A hétköznapi nyelvtudásban akkor fejlődtem igazán, amikor tanszéki asszisztensként intéztem a hallgatói ügyeket? ? jegyzi meg Erdey-Grúz Mária. Hozzáteszi, a vizsgákon az értékelés szigorúbb a magyarnál. ?Ott a legjobb osztályzat, az 1-es bizony ritkaságnak számít, így már a 3-asnak is nagy az értéke.? Mária a Bécsben tanultakat összességében hasznosnak tartja. ?Máig kapcsolatban vagyok az egyetemmel, projekteken dolgozom velük.?

Karrierépítés tanulás alatt

Kardinális kérdés egy magyar fiatal számára, hogy mit ér az osztrák diploma az álláspiacon. ?Magyarországon az osztrák és a német hátterű cégeknél egyértelműen előnyösnek látom a külföldi végzettséget. Az osztrák diploma emellett bizonyítéka a magas szintű nyelvtudásnak, az alkalmazkodó készségnek, a nyitottságnak? ? véli Juhos Andrea karrier-tanácsadó. Tapasztalatai szerint jó az osztrák műszaki, informatikai és közgazdász diploma megítélése Magyarországon; jogi végzettséggel viszont szerinte rosszabbak a kilátások.

Emellett az sem elhanyagolható előny, hogy a diplomázás után a helyi ismeretségeknek, kapcsolatoknak köszönhetően könnyebb munkát találni Ausztriában, mintha Magyarországról próbálkozna az ember. A fizetés pedig három-, négyszerese a magyarországinak.

Juhos Andrea arra hívja fel a figyelmet, hogy a kinti tanulás ne merüljön ki a vizsgákra készüléssel, azok letételével, ugyanis a papír önmagában kevés az elhelyezkedéshez. ?Arra biztatnék mindenkit, használja ki a Bécsben kínálkozó karrierépítési lehetőségeket. Vegyen részt az egyetemi diákkörök munkájában, építsen kapcsolatokat diáktársaival. Ne csak magyarokkal barátkozzon, hanem osztrákokkal is! Vállaljon diákmunkát vagy szakmai gyakorlatot egy cégnél, forduljon a karrierirodához.?

Ugyan Magyarországon is működnek már karrierirodák, az ausztriaiak mégis néhány lépéssel előttünk járnak. Az Universität Wien irodájában (www.uniport.at) például tapasztalt ? blogot is író ? karrierszakértők dolgoznak, akiknél ingyenesen lehet személyes tanácsadáson részt venni.

A LEGNÉPSZERŰBB OSZTRÁK EGYETEMEK

Az utóbbi három évben közel 40 százalékkal nőtt az Ausztriában tanuló magyarok száma. A 2009-es őszi félévben a bécsi Magyar Diákok Egyesülete legfrissebb, a Haszon számára készített összesítése szerint 1455 magyar iratkozott be a szomszédos ország valamelyik egyetemére. 

Egyetem

 

2006

 

2009

 

Universität Wien

 

334

 

517

 

Wirtschaftsuniversität Wien

 

234

 

277

 

Technische Universität Wien

 

90

 

151

 

Universität für Musik Graz

 

94

 

95

 

Universität für Musik Wien

 

108

 

91

 

Karl-Franzens-Universität Graz

 

59

 

74

 

Összesen

 

1125

 

1455

 

Bécs

 

869

 

1137

 

Graz

 

174

 

216

 

 Forrás: www.mde.hu - Magyar Diákok Egyesülete (Ausztria)

A BEJUTÁS LÉPÉSEI

 

 • A grazi Karl-Franzens-Univerität példáján mutatjuk be a bejutás lépcsőit. Az időpontok és a kritériumok egyetemenként eltérhetnek.
 • A grazi egyetemen csak a pszichológia szakra van felvételi vizsga, a többire nincs.
 • Évente kétszer lehet beiratkozni, a tavaszi (ők nyárinak hívják) és az őszi (ott téliként nevezett) szemeszterre. A legközelebbi beiratkozási szezon 2010. július 12-én indul egy előzetes regisztrációval (Vorerfassung). Az előjelentkezés egy internetes oldalon történik, amit értelemszerűen kell kitölteni: http://www.uni-graz.at/vorerfassung/
 • Ezt követően érkezik egy visszajelzés a felvételhez szükséges dokumentumokról. A szükséges dokumentumok magyarként:
 • Az érettségi hitelesített fordítása ? Magyarországon az OFFI végzi. Szükséges a budapesti Osztrák Nagykövetség hitelesítése vagy egy Ausztriában bejegyzett fordító jóváhagyása.
 • Aki mesterszakra szeretne menni, annak a magyar bsc (alapdiploma) fordítása
 • Felsőfokú német nyelvtudás vagy német érettségi. Elfogadják az Österreichisches Sprachdiplom C1 fokozatát (a budapesti Osztrák Intézetben letehető)
 • A beiratkozás egy előre egyeztetett időpontban augusztus végén, szeptember elején történik. Ekkor kell minden szükséges dokumentumot bemutatni.
 • Ezt követően 5 munkanapon belül kell befizetni a 16,86 eurós hallgatói tagsági díjat.
 • Ha ez megtörténik, akkor a hallgató megkapja a PIN-kódot az egyetem internetes rendszeréhez (UNIGRAZonline). Itt lehet tantárgyakat felvenni, az előadások idejét megtekinteni, vizsgára jelentkezni, a kedvezményes tömegközlekedéshez szükséges tanulmányi igazolást kinyomtatni és minden, a tanuláshoz szükséges információhoz hozzájutni.

 

KÖLTSÉGVETÉS

 

 • Ennyibe kerül a kinti tanulás
 • Jelentkezési költségek, érettségi fordítása: 15 ezer forint.
 • Társadalombiztosítás: 5 ezer forint/hó (a magyart fizetve jár az EU-s kártya).
 • Lakhatás, étkezés, közlekedés: 400 euró/hó (100 ezer forint) kollégiumban, albérletben, ebben a rezsi is benne van.
 • Tankönyvek: 150 euró/félév (40 ezer forint), ám ez szaktól függ. Használtan is lehet venni, az olcsóbb.
 • Hazautazás (havi két alkalommal): 8-20 ezer forint (busszal a legolcsóbb, vasúton drágább).
 • Összegzés: Egy havi megélhetés Bécsben egyetemistaként körülbelül 500 euró (133 ezer forint)

 

Finanszírozási lehetőségek

 

 • Tanszéki munka (nem kell munkavállalási engedély) 500?1000 euró/hó.
 • Magyar diákhitel: Ausztriában tanulva is fel lehet venni, havi 40 ezer forint a felső limit.
 • Diákmunka: legálisan csak munkavállalási engedéllyel lehetséges, de sok esetben másként is megoldható (például vállalkozói státuszban). Jellemzően 8?12 euró az óradíj.
 • Egyetemi ösztöndíjak: pályázat útján szerezhetők, ehhez a helyi hallgatói önkormányzattól lehet információt kérni.
 • Erasmus-ösztöndíj: vendéghallgatóként havonta 300-400 euró.

 
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
 • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
 • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
 • 2018/III. negyedév 2018.09.26
 • 2018/IV. negyedév 2018.12.12