Keressen nettó húszmilliót!

Írta: Karácsony Zoltán - Készült: 2015. február 10.

Tizenhatodik alkalommal jelent meg a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Kienbaum személyzeti tanácsadó cég éves tanulmánya a német hátterű, Magyarországon működő cégek fizetési viszonyairól. Néhány érdekes adatot ragadtam most ki a vaskos tanulmányból. Amiatt is, mert lassan divattá kezd válni a multi cégeket – finoman fogalmazva – becsmérelni. Amint a számokból látszik, a német cégek bőven a magyar nemzetgazdasági átlag felett fizetnek munkavállalóiknak.


 


A bérezési tanulmány 51 vállalat 12 300 állásának és 83 munkakörének bérezési adataira terjed ki. Nem reprezentatív, viszont jelentős munkavállalói kört lefed. Nézzük meg az alapbéreket az egyes hierarchiaszinteken. Az alábbi számok éves összegek, tehát a havi fizetés ennek tizenketted része.

Ügyvezetés: 19,84 millió forint
Vezetői pozíciók: 10,1
Szakértői szint: 5,1
Szakmunkások: 2,8
Segédmunkások: 2,2

Ehhez adódnak még a különféle teljesítményfüggő bérelemek. Ezek kötődhetnek személyes és céges eredményekhez. Minél magasabban dolgozik valaki a céges hierarchiában, annál nagyobb százalék ez a bérelem. A vezetők alapbéréhez 24 százalék bónusz, a többi vezetőjéhez 15, a szakirányú végzettségű „nemvezetőkéhez” 10 százalék kapcsolódik. Így az első számú vezetők éves átlagjövedelmi 25 millió forint körül alakul.

Ki kap céges autót?
Hasonló az összefüggés a cégautó, mint juttatás kérdésében. Az ügyvezetők 90 százaléka, a vezető beosztású munkavállalók 52, és a szakirányú végzettségű munkavállalók 23 százaléka részesül ebben a kiegészítő juttatásban.

Ha a vezetőket nézzük, akkor a legjobban keresők az értékesítés és a pénzügyek irányítói. Az értékesítési vezetőknél az átlagbér 18,8 millió forint, pénzügyi vezetőknél pedig 18 millió.

Mögöttük helyezkednek el a gyártási (16,4), a marketing (15,8), a kutatás-fejlesztési (15,5), a HR (15 millió) részlegek vezetői. Ezekben nem csupán az alapbér, hanem már a bónusz is szerepel.

A nem vezetői poszton dolgozók közül a legjobban keresők a key account managerek (évi 9,9 milliós jövedelem). Ők azok, akik egy-egy vállalat legnagyobb ügyfeleivel foglalkoznak, tőlük hozzák a bevételt. Nem keresnek rosszul a marketingosztályok termékmenedzserei (8,5 millió). A programozók átlagbére 6,5, a pénzügyi elemzőké 6, a minőségbiztosítási szakértőké 5,5, a kommunikációs szakértőké 5,2, a személyügyi munkatársaké évi 4 millió forint.

Pályakezdői bérek
A felsőfokú szakirányra vonatkozó legmagasabb pályakezdő béreket alapvetően a mérnöki tudományok/informatika (évi bruttó 3,6 millió forint), a gazdaság- (3,6) valamint a jogi szakok (3,5) végzősei érik el. A skála alsó végén a társadalomtudományok (3,1) szerepelnek.

Cégméret, árbevétel: jelentős befolyásoló tényező
Mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a fenti bérek átlagok. Ez azt jelenti, hogy egy-egy pozíció esetén nagyok lehetnek a kilengések. Erős korreláció figyelhető meg a vállalat mérete (árbevétel, alkalmazottak száma) és a bérek színvonala között is. Key account managereknél a differencia évi 2 millió forint is lehet a nagyobb és a kisebb cégeknél hasonló profilú munkát végzők között. Értékesítési vezetőknél 18,8 millió forint az átlag, de például 50 fő alatti vállalatoknál „csak” bruttó 13,5 milliót fizetnek. Fizikai munkásoknál viszont már nem jelentős a különbség.

A tanulmány szerint a cég ágazati hovatartozásának nincs kiemelkedően nagy befolyása a bérek alakulására: eltekintve a klasszikusan „jól fizető” ágazatoktól, mint a pénzügyi szektor, a vállalati tanácsadás, az energiaszektor vagy a gyógyszeripar, a bérek színvonala inkább a vállalat méretétől vagy tulajdonosi – szervezeti struktúrájától függ.

Kutatókat és értékesítőket nehéz találni
Azt is megkérdezték a cégvezetőktől, hogy mennyire könnyű vagy nehéz bizonyos pozíciókra új munkatársakat találni. A válaszok alapján úgy tűnik, hogy a kutatás-fejlesztési részlegre, gyártásra, értékesítésre, szakmunkás pozíciókra a legnehezebb. Az átlagosnál könnyebb a pénzügyre, ügyvezetésre, adminisztratív és logisztikai munkakörökre.

Mi ebből a tanulság álláskeresők és munkaadók számára?
- Ha összevetjük ezeket a fizetéseket a nemzetgazdasági átlagokkal, akkor látható, hogy a német hátterű vállalatok többet fizetnek. (A KSH legutóbbi jelentése szerint a magyarországi versenyszférában a bruttó átlagbér 250 ezer forint volt, ami évi 3 millió forintnak felel meg. Német tulajdonú cégek ennyit a szakmunkásoknak adnak.)

- Álláskeresőként állásinterjúra készülve a reális bérigény feltérképezése nem könnyű. Ahogyan munkaadóként a versenyképes bér meghatározása sem. Nem érdemes az átlagoknak túl nagy jelentőséget tulajdonítani, hanem a cégméretet, az árbevételt, a földrajzi elhelyezkedést, a tulajdonosi hátteret, a felelősségi kört is be kell venni az elemzésbe. Nagyok lehetnek ugyanis a kilengések.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12