Lányok, menjetek informatikusnak

Írta: Karácsony Zoltán - Készült: 2015. március 08.

Március 8-ra minden évben érkeznek az ünneprontó statisztikák. Most például: a nők Európa-szerte 16 százalékkal kevesebbet keresnek, 12 százalékkal kisebb arányban dolgoznak, 39 százalékkal alacsonyabb nyugdíjat kapnak, nagy cégeknél első számú vezetői posztba csak elvétve jutnak. Mindeközben az egyetemi, főiskolai végzettek 60 százaléka nő. Sajnálkozás helyett nézzük, mit lehet tenni. A héten női esélyegyenlőségi konferencián jártam az Európai Parlamentben. Az ott hallottak ihlettek erre az írásra.


 

 

1. útravaló, szülőknek, tizenéves lányoknak: Lányok, menjenek informatikusnak!

Az Európai Parlamentben tartott nőnapi konferencián egy szőke hajú belga kislány foglalt helyet az ülésterem központi pulpitusán többek között Vera Jourova igazságügyi biztos társaságában. Manon Van Hoorebeke (az alábbi fotón) egyáltalán nem tűnt megszeppentnek. A 11 éves lány Antwerpenből érkezett. Tavaly ő nyerte el az „Év európai digitális lánya” (European Digital girl of the Year 2014) elnevezésű EU-s díjat.

Beszédéből kiderült, hogy két évvel ezelőtt kezdett el informatikával foglalkozni. Már scratch-ben és html-ben programoz, gyermektársait segíti bevezetni az informatika világába és felnőtteket is tréningez. Neeli Kroes a korábbi Európai Bizottság médiabiztosa például egy napon át tanult Manontól (állítólag az első óra után fel akarta adni), majd a végén Kroes asszony saját videóanyagot vágott össze a kislány támogatásával. Manon még általános iskolás, de hosszú távú célja mérnöki tanulmányokba fogni.

Több ezer üres állás mérnöki és IT területen

Manon az EU számára egyszerre minta és reklámarc lett a lányok természettudományos szakmák felé csábításában. Vera Jourova igazságügyi biztos elmondta, jelenleg a mérnöki és informatikai diplomásoknak mindössze 20 százaléka nő, míg minden szakot figyelembe véve 60 százalék. Erről a 20 százalékról kellene felfelé mozdulni.

Az irány két szempontból is nyerő: a vállalkozások Európa-szerte IT- és mérnökhiánnyal küzdenek, így tárt karokkal fogadnak minden szakmailag hozzáértő pályázót. A frissdiplomás hölgyek pedig átlagon felüli fizetéshez és biztos egzisztenciához jutnak – saját erőből.

Néhány számadat ennek alátámasztására: Magyarországon az Informatikai Vállalkozások Szövetsége 10 ezerre teszi a betöltetlen álláshelyek számát, az internetes állásportálok tele vannak ilyen ajánlatokkal (a Monsteren közel ezer üres pozíció érhető el informatikai és ugyanennyi mérnöki területen), Németországban a Bitkom szakmai szervezet évente 10 ezer új IT álláshely keletkezik, 39 ezer pozícióra pedig nehezen találnak megfelelő jelöltet. A fizetések.hu bérinformációs portál statisztikái szerint az IT szektorban az átlagfizetés 387 500 forint, programozóként a brutttó 450-550 ezer forint közötti sávban lehet keresni. A nyugat-európai fizetések pedig ennek két-, háromszorosát teszik ki.

Forrás: www.fizetesek.hu - 2015 (havi bruttó bér)

Ideális munkakörülmények

Nem csupán a fizetés vonzó, hanem nagy, nemzetközi informatikai cégeknél a munkakörülmények is. Tavaly decemberben volt szerencsém az SAP-nél járni a budapesti Graphisoft parkban. Duna-parti hangulat egy modern campuson, postától a bankon át az étteremig minden néhány lépésre, rugalmas munkaidő, külföldi karrierlehetőség, céges konditerem, szauna, hatalmas céges autópark... Hasonló a helyzet más IT cégeknél is.

Persze ahhoz, hogy a tehetséges lányoknak vonzó pálya legyen az informatika, a mérnöki tanulmány, minden szereplőnek hozzá kell tennie valamit. Kellenek a matematikához, fizikához kedvet csináló tanárok, az érdekes tankönyvek, a nyitott szülők, a szakmákat nem sztereotíp módon megjelenítő médiumok, a női célcsoportra építő vállalkozások és a témát felkaroló civil szervezetek. Magyarországon ilyen a Nők a Tudományban Egyesület, amely a nemzetközi „Girls in ICT”magyar részét szervezi „Lányok napja” www.lanyoknapja.hu címmel - idén április 23-án.

 

A brüsszeli Európai Parlament bejárata Nőnap előtt. A felirat: "A nemek közötti egyenlőség az oktatással kezdődik"

Egyelőre nem jön nemi kvóta

Az EU-nak ezt a megközelítését sokkal produktívabbnak vélem, mint hatalmi szóval nemi kvóta előírását a magánvállalkozások vezetésében. 2020-ig a 40 százalékos arányról egyébként Vera Jourova biztos nem tett le, ám egyelőre néhány tagállam – közte Németország - blokkolja a brüsszeli terveket az Európai Tanácsban. Csak halkan jegyzem meg, hogy a 21 magyar képviselő közül mindössze négy a hölgy, ami 20 százalékos aránynak felel meg.

Tudom persze, hogy nem mehet mindenki mérnöknek vagy informatikusnak. Akadnak sokan, akiknek nincs ehhez érzékük, nem érdekli őket stb. Ezzel csak azt akartam sugallni, nemi sztereotípiák miatt ne zárjátok ki ezt az opciót, illetve mérjétek fel alaposan, milyen is ez a munka (a Lányok napja erre nagyszerű alkalom).

2. útravaló, női álláskeresőknek, munkavállalóknak: tanuljátok meg eladni magatokat

Tudomásul kell venni, hogy az egyetemről kikerülve nem elég a szaktudás és a nyelvtudás. Mi kell ahhoz, hogy könnyebb legyen az életed és jobb álláshoz jussál?

Legyetek magabiztosak. Állásinterjún és a munkahelyen is rengeteg múlik a határozott fellépésen. Mindig abból indulj ki, mit tudsz adni a munkaadódnak, mivel tudod a céget segíteni. Szociális háttereddel nem érvelj, csakis tudásoddal, tapasztalatoddal.

Mérjétek fel a piaci béreket és kérjetek versenyképes csomagot. Ehhez a leghatékonyabb az ismerősi kör megmozgatása, internetes fórumok olvasása, fejvadászok megkérdezése, bérinformációs portálok böngészése. Ne kérj kevesebbet

Vegyetek igénybe tanácsadókat. Ilyen például a Jól-lét Alapítvány (www.jol-let.com) ingyenes álláskeresői tréningje, de szerintem a neten keresve több is található.

Még gyesen is építsétek, tartsátok a kapcsolatokat. Az életkor előrehaladtával egyre fontosabb a networking, amiben a nők gyengébbek. Főleg a kisgyermekes, gyesen levő nők problémája, hogy elhanyagolják a kapcsolatok ápolását. Érdemes a szaktársakkal akár az interneten kapcsolatban maradni (erre a Facebook vagy a LinkedIn jó eszköz lehet), követni a céges történéseket, a szakma újdonságait.

Legyen ésszerű az otthoni tehermegosztás. Ez is a gyermekesek egyik kulcskérdése. Tudomásul kell venni, hogy az otthoni helytállás is félállásnak számít. Aki minden munkát magára vállal, annak nem marad energiája a munkahelyen bizonyítani.

Érveljetek az állami segítséggel is. Ilyen például a gyesről visszatérő dolgozókat segítő járulékkedvezmény a munkahelyvédelmi akcióterv részeként. Annak a munkaadónak, amely ilyen munkavállalót vesz fel vagy alkalmaz, kevesebb közterhet kell fizetni (állásinterjún ez is érv lehet).

Jogi elégtétel végső esetben. Ez már a végső eszköz. Aki biztos abban, hogy kevesebbet keres, mint ugyanazt a munkát végző férfi kollégája, illetve azért nem vették fel egy állásra, mert nő és nem férfi, akkor bejelentést tehet az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (www.egyenlobanasmod.hu).
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12