Ha hív a fejvadász

Írta: Haszon - Készült: 2007. október 05.

Megcsörren a telefon, és állásajánlattal jelentkezik valaki a vonal túlsó végén. Sokakat váratlanul ér a megkeresés, még akkor is, ha hónapokkal korábban maguk pályáztak, vagy küldték el életrajzukat egy internetes adatbázisba.


 Pedig határozott válaszokkal és okos kérdésekkel már ekkor közelebb kerülhetnek az új álláshoz. Még nagyobb meglepetés, amikor a fejvadász egy kiszemelt vezetőt keres meg, aki maga nem is gondolt a váltásra. Mit tegyünk, ha hív a fejvadász?

Eddigi pályafutása alatt többször is megkeresték fejvadászok, sőt állást is közreműködésükkel váltott Dobozi Péter (43), az Aquis Informatika Zrt. vezérigazgatója. ?A munkahelyen magánügyben keresnek, vagy mobiltelefonszámon hívnak, majd bemutatkoznak. Az elején teljesen váratlanul értek az ilyen megkeresések, aztán később egyre nagyobb rutinnal kezeltem a hívásokat? ? mondja. Úgy látja, a felsővezetők keresésére szakosodott cégek nyomon követik a magyar cégvezetők és felsővezetők pályafutását, karrierjét. Dobozi Péter kategorikusan csak akkor zárkózik el a beszélgetéstől, ha vezetői munkája olyan stádiumban van, hogy nem hagyhatja ott a céget, az ?építkezés? még javában zajlik. ?Ilyenkor határozottan megmondom, hogy nem aktuális, és rövid magyarázatot is adok. Az őszinteséget egyébként értékelik a fejvadászok, nem veszik rossz néven a visszautasítást? ? teszi hozzá.

Ha érdekli az ajánlat, a pozíció tartalmára kérdez rá. Mivel a felsővezetői kereséseknél a megbízó sok esetben nem ismert, a cég nagyságáról, az iparágról, a felelősségi körről és a cég tulajdonosi hátteréről ? magyar vagy nemzetközi cég ? érdeklődik. Ha nincs kizáró ok, akkor elmegy a személyes találkozóra. ?Akkor is érdemes elmenni a beszélgetésre, ha nem tartjuk valószínűnek a váltást. A feltételek jó tájékozódási pontok lehetnek a további karrierépítésben, illetve pontos információkat kaphatunk az iparág fejlődéséről, új lehetőségekről, mivel a pozíció pontos tartalma, a cég neve is gyakran csak akkor vagy később derül ki. És az is előfordulhat, hogy mégis megtetszik az állás? ? jegyzi meg.

Nem árt azonban az ilyen megkereséseket óvatosan kezelni a vezetőnek. Ugyan ritka, de előfordul az a nem túl etikus módszer, hogy a nagyfőnök teszteli, mennyire hűséges a felsővezetői kar a céghez. Érdemes meggyőződni, hogy valóban fejvadász cégtől érkezike a megkeresés. A profi fejvadász cégek egyébként első körben a bizalmat próbálják megalapozni, nem konkrét ajánlattal hozakodnak elő. Csak bemutatkoznak, e-mailt küldenek webcímükkel. Csupán ezt követően esik szó konkrétumokról.

Álláshirdetésre jelentkezve

MÁS HELYZETBŐL INDULNAK azok, akiket nem környékeznek meg a fejvadászok, hanem konkrét állásajánlatra adták be jelentkezésüket, vagy fejvadász cégek adatbázisába küldték el önéletrajzukat. Ők rosszabb alkupozícióban vannak, itt az első kapcsolatfelvételnek nagyobb jelentősége van. Vélhetően több versenytárssal kell megküzdeniük a pozícióért, ezért érdemes készülni a hívásra. Itt is bemutatkozik a fejvadász, majd megkérdezi, jókor érkezett-e a hívás, tudnak-e néhány percben beszélni. ?Nem kerül hátrányba az, aki későbbi beszélgetést kér? ? mondja Tokár Péter, a Tesk Tanácsadó Kft. ügyvezetője, hozzátéve: a ?később? még aznapi időpont legyen, máskülönben a pályázó komolysága kérdőjeleződik meg. Kellemetlenebb, ha azt mondja a pályázó, hogy azonnal beszélhetnek, de a körülmények ? autók zaja, kollégák kiabálása ? lehetetlenné teszik az érdemi párbeszédet.

A beszélgetés első percében a fejvadász elmondja, milyen állásra kapták meg a jelentkezést. ?Már az első reakciókból sok minden kideríthető. Rossz pontnak számít, ha a pályázó a pozíció bemutatása után azt sem tudja, beadta-e a jelentkezést? ? mondja Tokár Péter. A

z első beszélgetésen megtörténhet, hogy a fejvadászok a pozícióra megfelelés legfontosabb elemeit ? szaknyelven ?K.O. kritériumokat? ? veszik szemügyre: a végzettséget, a lakhelyet, a nyelvtudást, és ha szükséges, a bérelvárást.

Tesztelhető a nyelvtudás

KÖNNYŰ HELYZETBEN vannak a kiválasztást végzők a nyelvtudás tesztelésében, ugyanis percek alatt kideríthető a valós kép. A pályázóknak éppen ezért érdemes az önéletrajzban a valóságnak megfelelő nyelvi szintet feltüntetni, ugyanis a ferdítés gyorsan kiderül, és akkor még a jelentkező hitelének is oda. A telefonos előszűrés idegen nyelvű telefonos ügyfélszolgálatra pályázóknál szinte mindig megtörténik. Gyakori még olyan állásoknál, amelyekben a gördülékeny idegen nyelvű kommunikáció különösen fontos. ?Előfordulhat, hogy egy angol anyanyelvű tanácsadó jelentkezik a vonal másik végén, ám gyakoribb a magyar megkeresés és a hirtelen idegen nyelvre váltás. Nem kell nehéz keresztkérdésekre számítani, a ?Meséljen a munkájáról!?, ?Miért szereti munkáját?? kérdéseknél nem kell bonyolultabbakra számítani? ? mondja Tokár Péter.

Mit tegyünk, ha nyelvtudásunk már megkopott? Pozitívumnak számít, ha valaki az önéletrajzba beleírja régebben szerzett nyelvvizsgáját, ám előre jelzi, tudása frissítésre szorul.

A fizetésre is rákérdeznek

SOK MINDEN KIDERÜLHET a bérelvárásra vonatkozó kérdésnél is. ?Mi az a havi bruttó bér, amiért elvállalná az állást?? ? hangozhat a fejvadász kérdése. A kérdés csalóka, ugyanis ez még nem bértárgyalás, nem a végleges fizetésről születik megállapodás. Konkrét összeget csak a pozíció alapos ismeretében érdemes megadni. Tanácsos először kérdéseket feltenni: Vezetői pozícióról van-e szó? Hány embert kell irányítani? Mennyi a napi munkaidő? Milyen béren kívüli juttatások érhetőek el? Ez mekkora összeget tesz ki? Ezek ismeretében is csak egy sávot tanácsos megadni, ami tárgyalási alap lehet a későbbiekben. A tanácsadó az első híváskor csak a nagyságrendeket ellenőrzi. Ha ugyanis nagy a különbség a bér elvárás és a munkaadó ajánlata között, akkor a pályázó vagy nincs tisztában a piaci bérekkel, és rosszul méri fel piaci értékét, vagy félreértette a pozíció tartalmát. ?Előfordult, hogy valaki azt mondta, nettó 700 ezer alatt el sem megy interjúra. Ez azt az üzenetet hordozta, hogy a pályázót elsősorban a pénz érdekli, a munka tartalma kevésbé? ? teszi hozzá Tokár Péter.

A munkáltatóknál fontos a határozott elképzelés, a stabilitás. Jó megítélés alá esik az a pályázó, akinek vannak kérdései, nem vágja rá azonnal, hogy mindennel egyetért. Gyanús viszont az, aki ugyan még alkalmazásban áll, de akár másnap kezdeni tudna. Félő ugyanis, hogy ez a jelentkező új munkaadójától is ugyanezzel a sebességgel jönne el egy jobb ajánlat esetén. Szintén negatív színben tűnik fel az a pályázó, akinek kérdései csak a pénzre vonatkoznak.

Adatbázisból keresés

NÉMILEG MÁS HELYZETBEN vannak azok, akik néhány hónappal korábban fejvadászcégek önéletrajzi adatbázisába küldték el jelentkezésüket. Itt nem várható el a naprakészség, az azonnali határozott reakció. A fejvadászok ebben az esetben először azt kérdezik meg, hogy aktuális-e még az álláskeresés. Bemutatják néhány szóban a meghirdetett pozíciót. Ha felkelti az ajánlat az érdeklődést, kérnek egy e-mail címet és elküldik írásban is. Előfordul, hogy megkérik, néhány ismerősnek is küldjék tovább, ha mégsem pályáznának az állásra. Sokszor az alkalmasságra vonatkozó kérdések csak az e-mail után következnek, akkor a beszélgetés menete megegyezik az álláshirdetésre jelentkezéssel.

A TELEFONHÍVÁS MENETE

Jó napot kívánok. XY vagyok a ? személyzeti tanácsadó/ fejvadász cégtől.

Megkaptuk pályázatát a ? pozícióra.

Aktuális még a keresés?

Alkalmas az idő néhány perces beszélgetésre?

Emlékszik a pályázatra?

Miért pályázott erre a pozícióra?

Mit tud erről az állásról?

Mikor tudna kezdeni az új munkahelyen?

Milyen havi bruttó összegért vállalná el a munkát?

Milyen szinten beszél angolul? Néhány szóban tudnánk angolul beszélni?

Kérem, beszéljen jelenlegi munkájáról. Beszéljen tanulmányairól (pályakezdőknél).

Van-e valamilyen kérdése a pozícióval, a munka tartalmával kapcsolatban?

(Ha megfelel a jelölt.)Mikor tudna bejönni hozzánk egy személyes beszélgetésre?

(Ha nem felel meg.) A ? feltétel miatt nem tudunk továbblépni. Ha lesz az Ön számára alkalmas pozíció, jelentkezem újra

Önéletrajzi adatbázisok

Álláskeresőként érdemes személyzeti tanácsadó cégek vagy internetes állásportálok adatbázisába feltölteni az önélet rajzot, ugyanis sokszor a fejvadász telefonhívása az innen szerzett adatokból történik.

Néhány munkaerőközvetítő webcíme

www.adecco.hu

www.grafton.hu

www.itjobs.hu

www.pbert.hu

www.profipower.hu

www.tesk.hu

Nagyobb állásportálok

www.cv-online.hu

www.jobpilot.hu

www.jobline.hu

www.profession.hu

www.job4smarts.hu

Néhány felsővezető-kiválasztást végző cég

Korn & Ferry

Egon Zehnder International

Hill International

Neumann International

Neumann & Partners

Telkes Tanácsadó Zrt.

Dr. Pendl & Dr. Piswanger
Árfolyamok

EUR: 323.51CHF: 283.6USD: 282.52
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12