Milliós fizetés, biztos állás Brüsszelben

Írta: Karácsony Zoltán - Készült: 2015. október 05.

Folyamatosan írnak ki újabb és újabb munkalehetőségeket uniós állásokra Brüsszelben. Nem könnyű a bejutás, ám aki sikerrel veszi az akadályt, biztos egzisztenciát teremt egy nemzetközi munkakörnyezetben. Hogyan zajlik a felvételi? Mennyit keresnek a tisztségviselők?„Szeretem a munkámat, mivel mindig tartogat új kihívásokat” – mondja Iván Anita (38), aki nyolc éve dolgozik az az „EU kormányaként” is aposztrofált Európai Bizottságnál Brüsszelben. Egyike annak a 745 magyarnak, aki a Bizottság 33 ezer fős stábjában dolgozik. Anita a budapesti Zsigmond Király Főiskolán diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, az iskola mellett az RTL Klubnál is dolgozott. Majd felvételizett Brüsszelbe – sikeresen. Igazgatói asszisztensként kezdett, aztán kommunikációval foglalkozott, jelenleg a Költségvetési Főigazgatóságon HR tervezőként tevékenykedik, ami a száraz cím ellenére valóságos hatalmi pozíció: “Az a feladatunk, hogy biztosítsuk a költséghatékony működést. Elemezzük a különféle területeken felmerülő munkaerőigények jogosságát. Jóváhagyásunk nélkül senkit sem lehet felvenni” – jegyzi meg munkájáról.


A varázsszó: EPSO
Mi kell ahhoz, hogy valaki bekerüljön az EU jól jövedelmező intézményrendszerébe? Brüsszelben a munkaerőfelvétel „mindenható szervezete” az Európai Személyzeti Felvételi Iroda (EPSO), amely a www.europa.eu/epso weboldalon érhető el. A Bizottságtól a Parlamenten át a luxemburgi Európai Bíróságig mindenhová a 125 személyzeti szakemberrel működő EPSO toboroz új munkaerőt nyílt versenyvizsgákkal. Ezekre a felhívásokra bármely EU-polgár jelentkezhet, ha megfelel a feltételeknek.
A tanácsosok a döntéshozók munkáját segítik a szakpolitikák alakításában, az operatív végrehajtásban vagy az erőforrás-gazdálkodásban. A formai követelmények nem nehezek: felsőfokú végzettség, az anyanyelv mellett az angol, német, francia hármasból legalább egy nyelv középfokú ismerete kell, még szakmai tapasztalatot sem várnak el.

Az EPSO első körben nem a lexikális tudás, hanem kompetencia-alapú számítógépes tesztekkel szelektálja a pályázókat. Ez egy számítógépes feleletválasztós teszt kitöltését jelenti, amely a matematikai-logikai készséget, az absztrakciót, a szövegértést, a helyzetmegítélő készséget teszteli. Nem kell ezért Brüsszelbe utazni, bármelyik akkreditált vizsgaközpontban, így például Budapesten is – részt lehet venni rajta.
„A szövegértési és a matematikai-logikai készséget vizsgáló tesztek annyira távol állnak a magyar oktatási rendszertől, hogy komolyan meggyűlt velük a bajom” – magyarázza Iván Anita, aki erre a vizsgára egy évet készült. „Korábban talán még sohasem oldottam meg két matekpéldát időre, itt rögtön tízet kellett egymás után. A gyorsaság mellett fontos, hogy lehetőleg hibátlanul teljesítsünk, mivel – a hatalmas túljelentkezés miatt - csak a legmagasabb pontszámot elérők jutnak a következő fordulóba” – teszi hozzá. Az EPSO oldalán találhatóak mintafeladatok, tanácsos néhányat átolvasni, megoldani, illetve az ilyen vizsgára felkészítő könyvek is vásárolhatóak.

Fél éven belül lesz állás
Aki ezt sikerrel vette, az egy „közbenső”- elektronikus iratrendezési gyakorlat néven futó - vizsgára kap meghívást. Ez azt méri, hogy a pályázó hogyan képest munkahelyi feladatokat megoldani.
Aki ezen is túljut, egy utolsó körben Brüsszelben bizonyíthat egy úgynevezett értékelő központon (assessment center). Olyan csoportos kiválasztás ez, amelyben éles munkahelyzetet szimulálnak, a személyzeti szakemberek pedig a pályázók viselkedését nézik. A teendők közt szerepel feladatmegoldás csapatban, prezentáció tartása, érvelés, konfliktuskezelés, feladat elvégzése az idő nyomása alatt – mindez a három választható idegen nyelv (angol–francia–német) valamelyikén. Aki tolmácsnak jelentkezik, azt ekkor tesztelik két műfajban, szimultán (szinkron) és konszekutív (követő) tolmácsolásban.

Aki mindezt sikerrel abszolválja, még nem ér célba, viszont szinte már az EU-ban érezheti magát. Várólistára kerül, és üresedés, bővülés esetén az egyes intézmények ebből a kontingensből válogatnak. A felvételikor meghirdetett keretszámokat pedig úgy határozzák meg, hogy lehetőleg fél éven belül mindenki munkához jusson.

Anitának egy álma vált valóra, amikor felvették Brüsszelbe. „Még a magyar EU-tagság előtt éltem Németországban és Londonban is. Nem volt egyszerű a külföldi munkához szükséges papírokat beszerezni. Nekem a csatlakozás megváltás volt, végre tudtam tervezni, nem csak annyi időre, amíg egy vízum lejár. Aztán elhatároztam, hogy szeretnék azokkal az emberekkel dolgozni, akik mindezt lehetővé tették.”

Iván Anita azt is szereti, hogy az EU támogatja a szakterületek közötti mobilitást. Így folyamatosan lehet fejlődni, új területekbe beletanulni, nem szürkül be az ember a munkába.

Miért vonzó Brüsszel?
“Nagyon szeretek itt élni. Sok a zöldterület, tiszták a közterek, a hazainál nyugodtabb az életritmus, türelmesebbek az emberek a közlekedésben és nemzetközi munkakörnyezetben dolgozunk” – jellemzi a brüsszeli életet egy több mint tíz éve kint dolgozó magyar konferenciatolmács. Hozzátette, hogy a tolmácsok közül a családosak a csendesebb luxemburgi, míg az egyedülállók, gyermektelenek inkább a pezsgőbb brüsszeli munkavégzést szeretik.

Iván Anita a belga fővárosból már többször átruccant a közel nagyvárosokba Párizsba, Londonba, Amszterdamba, ahová akár egy napos kirándulást is lehet tenni. „Én hétvégén a párommal, aki szintén itt dolgozik, múzeumot látogatunk, sétálunk, fotózunk.

Ennyit lehet keresni

Az EU-s munkahely vonzereje sokak számára a biztos állás mellet a magas fizetés. Mennyit is lehet keresni? A Brüsszeli bürokraták bértábla alapján kapják járandóságokat. Három nagyobb csoportot lehet megkülönböztetni: asszisztenseket (AS), az adminisztrátorokat (AD) és a titkársági munkát végzőket (AST/SC). A mostani, diplomás tanácsosi pályázatot sikeresen vevők AD 5-ös besorolással indítanak, ami havi bruttó 4384 eurós (1,3 millió forint) alapbért jelent. Innen idővel a 6-os szintre lehet feljebb lépni, ahol körülbelül 600 euróval (180 ezer forint) lehet többet keresni. Majd egészen a 16-os szintig - 16 ezer eurós (4,8 millió forint) havi alapbérig – tart a skála.
A fizetésből ugyan jövedelemadót (8-45 százalék közötti, progresszív), nyugdíjjárulékot- (10%), egészségbiztosítást (1,7 %), balesetbiztosítást, szolidaritási adót (6-7%), munkanélküliségi biztosítást (0,8%) vonnak le. Emellett azonban egy sor juttatásra is jogosultak az EU-nál dolgozók: például lakhatási támogatásra, ami az alapbér 16 százaléka (minimum 505 euró), minden kiskorú gyermek után havi 372 euró (110 ezer forint) gyermeknevelési, 252 euró oktatási támogatásra. Emellett a dolgozó gyermekei a helyi Európai Iskolában anyanyelvükön, hazájuk tanrendje szerint tanulhatnak. Nem elhanyagolható szempont, hogy stabilnak számít a munkahely, biztos a nyugdíj.

Sokak számára azonban nem az anyagiak, hanem a munkakörnyezet és a munka tartalma jelenti az igazi vonzerőt. A hazai provinciális csőlátás helyett látják a nagy össszefüggéseket. Lelkesítő környezetben, Európa egyik hatalmi központjában az európai egységért küzdenek.

Hasznos info: Az Európai Unió intézményrendszerének versenyvizsgái, állásajánlatai a http://jobs.eu-careers.eu oldalon érhetőek el.

Az EU felvételi rendszerében a lexikális tudásról a képességekre került át a hangsúly. Hét kulcskompetencia meglétét nézik.
1. Elemző- és problémamegoldó képesség
2. Kommunikációs készség
3. Minőségi és eredményes munkavégzés
4. Tanulási és fejlődési képesség
5. Szervezőkészség, az elvégzendő feladatok rangsorolásának képessége
6. Rugalmasság – nagy munkaterhelés esetén is hatékony munkavégzés, a szervezési nehézségek kezelése és alkalmazkodás a változó munkakörnyezethez
7. Együttműködési készség, tolerancia
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12