Hatósági ár bevezetés

Írta: Alapblog - Készült: 2020. március 27.

Hatósági ár bevezetését javasolja a versenyhivatal, maszkokra, kézfertőtlenítőkre, hipóra(!). A létező legrosszabb ötlet, mert a hatósági ár mindig, mindenhol nemhogy alacsonyabb árakhoz, hanem hiányhoz vezet, és ebben – bárcsak másban is az lenne – a magyar kormány példamutatóan racionális. „ A piacon kapható védőeszközök mind importból származnak, nincs eszközünk a tényleges beszerzési ár befolyásolására. Félünk attól, hogyha hatósági árat vezetünk be, mondjuk a maszkokra, akkor azon az áron, amit mi meghatározunk, egyetlen patikus se fogja behozni, és nem fogja árulni, és akkor egyetlen maszk sem lesz kapható az üzletekben.” (kormányfő) Pontosan így van.


Texasban volt tegnap egy aukció, ahol igen magas árakon mentek el a maszkok (750 000 db, darabja több mint 10 dollárért, békeidőben 20 cent volt) és kézfertőtlenítők, bőven lehet az eladók etikusságát firtatni, de legalább meg tudta venni, akinek szüksége volt rá, a vevők verik fel az árakat, és az ilyen magas ár majd kínálatot fog hozni a piacra, mert ezek láttán mindenki gőzerővel fokozza a termelést napi 24 órában – ami majd leveri az árakat.

“Bottles of Purell sold for over $40. A box of 16 masks went for $170. They could be had retail for $3 each before the coronavirus.”

Amit az állam tehet, ha akar, hogy időben gyártóként vagy vevőként megjelenik a piacon (pl. számos hazai önkormányzat megtette), és abból szétoszt, ezt tette Szingapúr is, minden háztartásnak adott 4 db maszkot. Ezt számon lehet kérni, de nem a hatósági árat, mert az a legnagyobb rossz. Mi lenne, ha bevezetnék, hogy 1000 Ft 1 kiló csirkemell? Sehol sem lehetne kapni a boltban, csak feketén – 5000-ért. Ki lett próbálva a szocializmusban.

bonus track: újságelőfizetést reklámoznak maszkkal. Mask sells.

 

Forrás: Vakmajom a Facebookon

The post Hatósági ár bevezetés appeared first on alapblog.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12