Keddtől szigorodik a határellenőrzés, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat

Magyarország ideiglenesen, egy hónapra, szeptember elsejétől október elsejéig vezeti be határain a korlátozásokat. A részletes szabályokat a vasárnap közzétett kormányrendelet tartalmazza. A szigort az indokolja, hogy Európában elindult a járvány második hulláma, a helyzet romlik, fennáll a vírus behurcolásának veszélye. A legfontosabb változás, hogy külföldi állampolgár Magyarország területére csak kivételes, indokolt esetekben, méltányolható okkal léphet be.

A magyar állampolgárokra vonatkozó szabályok

A külföldről hazatérő magyar állampolgárok kötelező egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. Két hétre akkor is házi karanténba kell vonulniuk, ha nem fertőzésgyanúsak. Ha ezt követően öt napon belül két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív teszttel igazolják, hogy nem fertőzöttek, felmentést kapnak a karantén alól. Esetükben tehát külföldön elvégzett tesztelés eredményét nem fogadják el, a házi karantén két hétnél korábbi megszüntetését a magyar hatóságok engedélyezik.

A külföldi állampolgárokra vonatkozó szabályok

Nem magyar állampolgár alapesetben nem léphet be az az országba, kivéve, ha van állandó, vagy 90 napon túli tartózkodási engedélye, ha itt dolgozó sportoló vagy sportszakember, ha teherforgalmat bonyolító szállítmányozó, vagy ha hivatalos látogatáson lévő személy. A korlátozás nem vonatkozik a katonai konvojokra. Turisták nem jöhetnek. A rendelet tételesen felsorolja a hivatalos és üzleti ügyek intézésével, hozzátartozó ápolásával, sport-, kulturális és egyházi rendezvényekkel összefüggő, előzetes kérelem benyújtásához, hivatalos engedély megszerzéséhez kötött kivételeket.

Az ingázókra különleges szabályok vonatkoznak

A külügyminiszter által meghatározott szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára, az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre szabadon beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak azokra a magyarokra, akik itthon, az államhatártól számított 30 kilométeres sávban élnek és a szomszédos országokba járnak át dolgozni. Ők is szabadon közlekedhetnek, ha a kilépés és a belépés közötti kevesebb, mint 24 óra telik el és nem mennek a határtól 30 kilométernél messzebbre.

Frissítés:

A cseh állampolgárok öt napnál nem régebbi negatív teszteredménnyel szeptember 1-je után is beléphetnek Magyarországra – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán. A cseh kormányfő személyesen kérte meg a szlovéniai Bledben, egy nemzetközi konferencián Orbán Viktort arra, hogy azok a turisták, aki már korábban lefoglalták magyarországi szállásukat, mentesüljenek a keddtől érvényes, a járvány terjedése miatt elrendelt beutazási korlátozások alól. A magyar fél megkapta a csehektől kért biztonsági garanciákat, így a kérést teljesítette.