Gyorsítsa fel a wifi-hálózatot!

Írta: Ambrus András - Készült: 2014. október 30.

Most, hogy jön az internetadó, legalább a (duplán) kifizetett sávszélességünket használjuk ki tökéletesen. Néha csak egy apró beállítás miatt nem hasít a hálózat, de kiderülhet, hogy megrendelt sávszélességet a szolgáltató nem állította be jól.A wifi-hálózat sebesség legbiztosabb mérője a saját tapasztalatunk. Ha a kedvenc oldalunk csak lassan nyílik, próbáljuk egy másik honlapot. Ha már mindketten csak vonakodva nyílnak meg, érdemes a wifi-nk állapotát szemügyre venni. Nem kell programozónak lenni ahhoz, hogy felgyorsítsuk a wifi-hálózatunkat.  Alapvetően négy oka lehet annak, hogy lelassult a hálózatunk. Ezek pedig a következők: a számítógép, a router, a wifi-kapcsolat, vagy a net.

1. A számítógép szórakozik velünk

 

Könnyű dolgunk van, ha gépünk a hibaforrás. A laptopon (vagy táblagépen) ellenőrizni kell, hogy be van-e kapcsolva az úgynevezett WLAN-vezérlő (a drót nélküli kapcsolat irányítója). Ezt sok esetben alvó mód után is ellenőrizni kell, mert kikapcsolja magát. Elképzelhető az is, hogy az operációs rendszer tiltotta le a wifi-kártyánkat. A szükséges lépések Windows esetén: Start menü –> Vezérlőpult  –> Hálózati és megosztási központ. Ennek bal oldali sávjában, az Adapterbeállítások módosítása menüben ellenőrizhetjük a hálózati kártya állapotát - ha ez szürke, engedélyezzük. Amennyiben elhárult a probléma, meg is úsztuk az alábbi pontok utasításait.

2. Rakoncátlankodik a router

Mielőtt rohannánk a szakboltba egy új routerért (útválasztó, az a villogó, antennás doboz), nézzük meg, világít-e rajta a wifi feliratnál a kis led-lámpa. Ha nem, két dolgot tehetünk: engedélyezzük magán a készüléken (ehhez egy ún. WLAN-engedélyező gombot kell megnyomni). Vagy pedig a számítógéphez a szürke hálózati kábelt csatlakoztatva engedélyezzük a kapcsolatot a készülék menüjében. Ezt pedig a webböngészővel érjük el, ha annak legfelső sorába beírjuk azt a számsort (IP-címet), amit a következő (3.) pont alapján derítünk ki.

3. Rendben van a kapcsolata? Tesztelje!

Esetünkben ez nem magánéleti kérdés, de tény, hogy most jön a neheze. Persze programozói tudásra még ehhez sincs szükség, de elsőre talán bonyolultnak tűnnek a lépések, pedig nem azok. Csak a ma már misztikusnak számító parancssort kell használnunk.
A Windows parancssorát (command line) a „futtatás” utasítással érjük el gyorsan: Windows billentyű (zászlós gomb a Ctrl és az Alt között, amit véletlenül is meg szoktunk nyomni) és az R együttes lenyomása. A felugró ablak üres csíkjába ezt írjuk be: cmd. Előjön egy fekete ablak, ebbe pötyögjük be az ipconfig parancsot, majd üssünk entert. Így tudjuk meg a routerünk IP címét, ami az „Alapértelmezett átjáró” utáni számsor. Például: 192.168.0.1. Maradjanak velünk, már nem tart sokáig. Erre a címre kell kiadnunk a ping parancsot. Ez így fog kinézni: ping -t 192.168.0.1
(a szóközöket és pontokat tartsuk be). Most tehát teszteljük a router és a számítógép közti kapcsolatot. Ha minden rendben, akkor az egymás után legördülő sorok időeredményt (ezredmásodpercet) mutatnak.

4. Gyenge a jel

Ám a fenti teszt során megjelenhet ilyen üzenet is: „a célállomás nem elérhető”. Eszerint a routerünk nem küld elég erős jelet. Megoldás lehet az áthelyezés – például szekrény tetejére, polcra, vagy a dobozka antennáján állítva –, avagy egy erősebb router beszerzése. De mindenek előtt futassunk le az ingyenes Ekahau HeatMapper programot (www.ekahau.com/wifidesign/ekahau-heatmapper). Ez a wifi-térképező megmutatja, melyik helységben milyen erős a jel (lásd cikkünk nyitó képét). Fel kell vázolnunk hozzá a lakásunk (irodánk) alaprajzát legalább nagyjából, és körbe kell sétálni egy laptoppal. Kiderülhet, a routerünk nem elég hatékony, amit cserével vagy új antennával orvosolhatunk. Például a 7. pontban bemutatott újgenerációs modellt vehetünk a régi doboz helyett.

5. Ne osztozzunk senkivel!

A wifi hálózat úgynevezett csatornákon érkezik. Ez olyan, mint az autópálya: ha túl sokan próbálnak egyszerre közlekedni rajta, „bedugul”. Ez a hiba főleg irodák környékén és nagyobb társasházakban fordul elő, ahol egyszerre tucatnyi router akadhat össze. Ellenőrizzük egy kis programmal (letöltése: www.netstumbler.com/downloads/), hogy a mi „sávunk” mennyire telített és melyik csatorna szabad. Miután ez megvan, a routerünk webes felületén be tudunk állítani egy másik csatornát a „Hálózat beállításai” menüpontnál. A torládás még nem illegális, de ha valaki nem fizet autópálya-matricát és úgy szorongat minket, az már igen. A hívatlan vendégeket megtaláljuk a routerünk menüjében. Ha bármilyen ismeretlen gépet észlelünk, azonnal válasszunk új jelszót a hálózatunkhoz.

6. Amikor a csiga is gyorsabb

Végigpróbáltuk a fenti lépéseket és még mindig lassú az internet? Talán a szolgáltatónál van a hiba. Ezt a speedtest.net weboldalon ellenőrizhetjük. Könnyű megállapítani, hogy a le- és feltöltés a megrendelt csomagnak megfelelő vagy sem. Ilyenkor általában hosszas telefonbeszélgetésre kell rászánnunk magunkat a szolgáltatóval, ami hagyományosan így kezdődik: „húzza ki és dugja be újra a modemet.” Sajnos ezt végig kell játszanunk, jobb esetben a műszaki részleg távsegítséggel meg tudja oldani a problémánkat.

7. Új szabvány – miért éri meg az AC?

A korábbinál sokkal gyorsabb drót nélküli megoldást kínál az AC, de ilyen néven is találkozunk vele: wireless AC, 5G vagy gigabit wifi (szabvány szerinti jelzése: 802.11ac). Ez négyszer nagyobb sávszélességet, azaz 400 százalékos sebességet nyújt az elterjedt „wireless N” termékekhez képest (jelzésük 802.11n). És a java még hátravan: akik mindent a wifi-hálózaton végeznek – webböngészést, fájlmegosztást, többszereplős online játékot –, most mindezt egyszerre tehetik.

Ugyanis a zajtól és zavartól jobban megkímélt 5 gigahertzes (GHz) tartományt használják az új készülékek. Itt lényegesen több a hely: egyszerre akár 19, egymást át nem fedő csatorna használható. Sőt, az egyes csatornák eleve szélesebbek (80 MHz), így akár a duplájára növelhetők, amin több adat fér át egyszerre, mint az előző szabvánnyal (ahol 40 MHz-es csatornák vannak).

A rádiójelek továbbítása is fejlődött. A körsugárzó antennák „szórom, ahová csak tudom” módszerét felváltotta az irányított nyaláb (beamforming), amely a jelet pontosan arra az eszközre fókuszálja, amelyre azt szánták. Elvileg minden otthoni wifi vevő részesülhet a triplájára emelt sebesség előnyeiből. De nő a hasznos hatótáv és a megbízhatóság is. Ha a mostani hálózatunk lassan viszi át a videót egyik szobából a másikba, az AC-vel ez általában megszűnik. (Bár a wifi által támogatott 200-300 méteres maximum nem változik, de jobb lesz a tempó.) Mivel több adat megy át ugyanannyi idő alatt, az új megoldás növeli a mobilkészülékek üzemidejét. Mindehhez a sok előnyhöz persze AC-képességű számítógép (illetve mobil) kell, amit régebbi gépeknél adapterrel (lásd alább//keretben) oldhatunk meg.

Gyorsabb kapcsolat laptoppal

Ritkaságnak számít még az idei laptopoknál is, ha gyárilag boldogulnak a sokkal gyorsabb wifi-megoldással. Ez a cikkünk 7. pontjában szereplő wireless AC (kevésbé tetszetősen: 802.11ac). Szerencsére ez a hiányosság egyszerűen pótolható: venni kell egy USB AC-adaptert és bedugni a laptop megfelelő csatlakozójába. Máris látványosan megugrik a kapcsolat sebessége és megnő a hasznos hatótáv – persze csak akkor, ha a router is tudja az AC-szabványt. Az alábbi adapterek kiválóan szerepeltek az angol PC Advisor szaklap gyakorlati tesztjében, és nálunk is kaphatók.

● Tenda W900U
Ügyesen összerakott, rendkívül könnyű kétsávos 11ac adapter. Jól használható bármelyik Windows (XP, 7 és 8) alatt, de Apple (OS X) rendszerű gépekkel nem. A PC Advisor gyakorlati tesztjei során rendkívül jól teljesített, megközelítve, sőt olykor lekörözve a jóval drágább konkurenseket is.
Ára: 7200–8200 Ft

● Asus USB-AC56
Csúcstempót diktál az Asus adaptere, és még a routertől nagy távolságra is jó sebességet nyújt. Persze ebben sokat segít a viszonylag nagy külső antenna (ami cserélhető). Az Apple rendszerével is jól működik, de kiegészítői kissé ormótlanok.
Ára: 21 ezer Ft

● Netgear A6200
Még a szokásosnál kétszer nagyobb távolságon is jó tempót nyújt ez a kütyü a korábbi (11n jelű) wifi-szabványhoz képest. Függőlegesen is elhelyezhető (a mellékelt kiegészítővel)
Ára: 18–19 ezer Ft
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12