Új mobilhoz új Windows

Írta: Haszon - Készült: 2015. szeptember 24.

Mit tud a Windows 10 mobil változata? És milyen a Microsoft csúcstelefonja, a Lumia 950 XL? Egyszerre tettük próbára az új rendszert és a hozzá való csúcskészüléket.


Terebélyes kijelzőjével a Lumia 950-es nagytestvére, az XL változat egy tipikus tepsifon, vagyis tablet méretű telefon. Végleg lemaradt róla a Nokia megtépázott neve, és a Microsoft védjegyét viseli. Persze önmagában a névváltás a felhasználói élményen mit sem javítana, csakhogy itt az amerikai szoftvernagyhatalomról és annak új rendszeréről van szó. Ez a Windows 10 Mobile, amely az ígéret szerint arra is képessé teszi a telefont, hogy pótoljon egy szokványos PC-t! Ehhez csupán néhány kiegészítő kell, mint a gyári kijelződokkoló (Display Dock), valamint billentyű, egér és persze külső képernyő. A megoldás vezeték nélkül is működik (Bluetooth beviteli eszközök, Miracast monitorkapcsolat).
Erős hardverével a Lumia valóban sokoldalú, és nyolcmagos processzora tesztmérések során lepipálja kistestvérét (a sima 950-est). Hétköznapi használatban viszont elég hasonlóan teljesít a két modell. Az 5,7 colos kijelző remek látványt nyújt, pont annyi képponttal, mint a Samsung csúcsmodellje (Galaxy S6), sőt ezzel lepipálja mind a két újabbik iPhone-t. Fényereje akkora, hogy napsütésben is használni tudjuk. Ilyenkor kívánságra átvált nagy kontraszt módra (de csak ideiglenesen). Meglepetés viszont, hogy a világosság állítása közben néha elszállhat a rendszer (szoftverhiba).

Nézzen a kamerába!
Mindez az erő jó kidolgozású, de ötlettelen megjelenésű házban kapott helyet. Elég műanyagos és szögletes a látvány, aki szebbet akar, az hátlapot cserélhet (a finn Mozo kínál ilyet bőrbevonattal). Látványos viszont a használatba vétel: gazdáját íriszvizsgálattal ismeri föl a készülék. Ehhez a Windows Hello aktiválása után az előlapi kamerába kell bámulni, elég közelről, különben a készülék figyelmeztet. (Az íriszen, azaz a szem szivárványhártyáján kívül az arcformát is megjegyzi a rendszer.) Ez is kijátszható, akár a telefonok apró ujjlenyomat-olvasója, de azért elég macerás íriszt és fejformát másolni.
Egyébként a kijelző fölött három(!) kisebb kamera van, köztük egy 5 megapixeles (önműködő élességállítással) és egy infravörös. Ez utóbbinak köszönhető, hogy szemünk alapján félhomályban, sőt napszemüvegben is azonosítani tud minket a masina. (De az első felismertetést jó világításnál, szemüveg nélkül végezzük.) Többnyire egy másodpercnél is hamarabb megtörténik a szkennelés. Ha ez mégse sikerülne, marad a szokásos számkód.

Meglepő fotók
A hátlapra jó minőségű kamera került optikai képstabilizátorral és nagy felbontással. (Ez elvileg 20, a gyakorlatban 16 vagy 19 megapixel. A hatlencsés optika pedig Zeiss.) Három eltérő színű LED szolgál segédfényként. A végeredmény pedig a mobilos műfajban kiemelkedő, és ha nagyon jók a fényviszonyok, félig-meddig megközelítjük egy közepes DSLR (cserélhető, de alapobjektíves) fényképezőgép élességét, részletgazdagságát. Félhomályban pedig a többi okostelefonhoz képest sikerülnek nagyon jól a fotók. Videókat nem csak full HD-ban rögzíthetünk, hanem ennél nagyobb felbontásban (ultra HD) is.

Mit tud az új rendszer?
Jól sikerült összehangolni a hardvert és a rendszert – ne feledjük, mindkettő nagyon új –, így nincsenek kihagyások, szaggatások. A hőelvezetés is jól működik, a melegedés elfogadható. A központi memória 3 gigabájt (GB), ami bőségesnek mondható, viszont a háttértár 32 gigabájtjából a felhasználónak csak 20 GB marad. Szerencsére ez memóriakártyával bővíthető, és a rendszer saját fájlkezelője ezt jól támogatja (appok, multimédia áthelyezése).
Egyelőre érződik, hogy a Windows 10 Mobile még nincs teljesen készen, a készülékre telepített változat is egy előzetes verzió. Az előző (8.1-es) rendszerhez képest első ránézésre nem nagy a különbség, de menet közben sok kényelmes és praktikus újítást találunk. Ilyen a továbbfejlesztett Cortana digitális asszisztens, amely beszédhanggal irányítható, bár jelenleg még nem ért magyarul. Valamint az Outlook naptár és levelező, a sokkal áttekinthetőbb beállítási menü és még számos kényelmi apróság.
A nagy kunszt pedig a már citált Continuum, amellyel külső monitoron (és az említett kiegészítőkkel) PC-jelleggel használhatjuk a telefont. Egyébként egyszerre több alkalmazást tudunk futtatni, mert stabilan viselkedik a rendszer (meg a Lumia), és gyorsan is reagál. Persze a nagyfelbontású videók lejátszása és a hangátvitel szintén megoldott.

Időleges korlátok
Ám ne feledjük, a telefon esetén egészen más platformról van szó. Ezért az asztali gépre és laptopra írt (ún. x86-os) alkalmazások nem működnek Continuum módban, csakis a cég által univerzális appoknak nevezett programok. Sajnos ezeket meglelni sem könnyű (a Microsoft app-boltjában találomra kell keresgélni). Még szerencse, hogy a Lumiára előre föltett appok közt ott az Office és néhány alapdolog (fájlkezelő, naptár, időjárás stb.).
Böngészőként még csak a gyári Edge-t használhatjuk (mármint Continuum módban), de a Skype-ot nem. Apropó, ez utóbbinak video alkalmazásból kijelentkezve az XL típusnál megszűnik az indokolatlanul nagy energiahasználat (akár 55%), ami képes hamar lemeríteni az akkut. Nyilván ez is szoftveres hiba (fölösleges és állandó szinkronizálás), ami javítható. Akárcsak az, hogy a monitoron futó böngésző hajlamos akadozni, ha közben a Lumiát telefonként is használjuk. Amikor pedig bekapcsol a mobil képernyőzára, elsötétül a nagy kijelző és becsukódnak a Continuumban működtetett appok is.
Mint említettük, a 10-es rendszernek még nem a végleges verzióját használja a nagy Lumia. Így néha nem hajlandók megnyílni az alkalmazások, vagy ha mégis, akkor lefagyhatnak.


Dióhéjban: Lumia 950 XL
Ára: 190–230 ezer Ft (kártyafüggetlen)

Előnyök
•    csúcskategóriás készülék
•    nagy felbontású, kiváló kijelző
•    kiegészítőkkel PC-pótlék
•    erős hardver, kivehető akku, drót nélküli töltés
•    bővíthető tárhely, dupla SIM változat
•    kiváló fotók; íriszfelismerés

Hátrányok
•    alig közepes üzemidő (9 óra 15 perc)
•    jelentős fogyasztás készenlétben is
•    a mobilnet (4G) nem olyan gyors, mint a sima 950-esnél
•    szoftveres hibák, összeomlások
•    a Continuum és a Hello még nem kiforrott
•    kevés az univerzális* applikáció

* Ezek asztali használathoz (PC-pótlék) fontosak, lásd a szövegben.
Megjegyzés: a szoftveres kifogásokat megoldhatják a frissítések

 
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12