Lőttek a gímbika szezonnak, ha nem engedik be a külföldi vadászokat

A Vadászkamara nem vitatja a járványügyi szabályok szükségességét, de arra hívja fel a kormányzat figyelmét, hogy az ágazat ebben az időszakban termeli ki a bérvadászati bevételek döntő hányadát. A külföldiekre vonatkozó, mától érvényes beutazási korlátozások miatt viszont a gímbika szezon egy csapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné vált. Azt is megjegyzik, hogy a vendégvadászok beengedése kezelhető kockázattal jár. Weboldalukon azt írják:

Megállapíthatjuk, hogy a külföldi bérvadászati kereslet kapcsán a vadász a beutazása során nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatja, vidékre utazik és ott minimális létszámú emberrel kerül kontaktusba (legfeljebb 3-5), valamint a vadászat olyan „sport” tevékenység, mely a szabadban történik, nem kapcsolódik hozzá közönség, nincs több résztvevő. Ezekre tekintettel, a vadgazdálkodási nehézségeket felismerve a Vadászkamara a bejelentést követően még a hét végén egyeztetett az Agrárminisztériummal.

A kamara járványügyi szakértők bevonásával külön protokollt is kidolgozott a külföldi vadászok számára, abban bízva, hogy a szigorú szabályokat betartva nem kell lemondaniuk magyarországi látogatásukat, és így megmenthető a közeledő gímbika szezon.