Matolcsy a lakáspolitikai fordulatról: A 0 százalékos hitel ötletére mindenki felkapta a fejét

Fordulatra Matolcsy György szerint azért van szükség, mert a mai lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt. A jegybankelnök a növekedés.hu-n  ismertette az általa Új Otthon Programnak nevezett javaslata főbb elemeit.

Nyerhetnénk évi 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi 1 százalékos többlet GDP-növekedést, 40-50 ezer új teljes munkahelyet, jelentős többlet költségvetési bevételt, zöld és energiatakarékos új lakásállományt, új kertvárosokat, új tereket nagycsaládosoknak és családi együttéléseknek

írja cikkében a jegybankelnök.

Matolcsy György véleménye szerint kínálati fordulatra van szükség, mert az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon, sem a mennyiség, sem a térszerkezet tekintetében, ebből a szempontból hibás döntésnek tartja a lakásépítések kedvezményes áfa-kulcsának visszaemelését.

Szükség volna egy olyan programra, amit a jegybankok indíthatnának el, miután kormánydöntés születik a lakáspolitikai fordulatról. Ennek hiányában nem érdemes a jegybankoknak lépniük, mert a fordulathoz ugyan kell, de nem elegendő a forrás oldal megerősítése.

Az „Új Otthon Program” pilléreiről ezt írja:

  • Támogatja új zöld otthonok építését, de csak ezeket, mert a hitel visszafizetéséhez fenntartható családi költségvetésre van szükség.
  • Olcsó, 0 százalékos hitelt kínál az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak.
  • Tíz éves futamidőt kínál, ami már jó az otthonteremtőknek, de még nem terheli hosszútávon a jegybanki mérleget.
  • Felső határokkal jelentős összegű hitelforrást kínál a családoknak és az ingatlanfejlesztőknek egyaránt. A nagyobb mértékű hitelkeretek a mainál lényegesen nagyobb otthonok megépítését teszik lehetővé, mind vevői, mint fejlesztői oldalon.
  • „Fele-fele” alapon kínál forrást: a teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között.
  • A jegybanki forrást biztosítási szerződéssel lehet elérni, tehát jelzálog helyett piaci biztosítással lehet a 10 éves hitelhez hozzájutni.
  • Az elbírálási folyamat során igénybe vehető a pénzügyi rendszer szereplőinek előminősítése, amiért a jegybank díjat fizethet a normatív feltételek alapján igénybe vett pénzügyi szolgáltatóknak, azok további költséget, kamatot nem számolhatnak fel.
  • A hitelbírálatnál az állami támogatások (Magyarországon ilyen a CSOK), a megtakarítások és az egyéb pénzügyi források beszámításra kerülnek.
  • A pénzügyi szolgáltatók előminősítése 5 napnál, a jegybank döntése 5 óránál a pénzutalás pedig 5 másodpercnél nem tarthat tovább.

Szembetűnő, hogy Matolcsy javaslatában a jegybank biztosítaná a forrásokat a terv megvalósításához, a pénzügyi rendszer szereplői (a kereskedelmi bankok) csak az előminősítés fázisában rúghatnának labdába, miközben a szektor ma aktív részese az államilag támogatott lakásvásárlási, otthonteremtési támogatási rendszernek, valamint a jegybank NHP Hajrá hitelprogramjának. Megvannak a forrásai, megvannak az eszközei arra a tevékenységre, amit a jegybank most magához vonna az Új Otthon Programban.   A jegybankelnök új zöld otthonokról ír, nem tesz említést a használt, felújításra szoruló otthonokról. A rövid cikkben minden részletet nem fejtett ugyan ki, de az biztos, hogy sikerült témát adnia a piaci szereplőknek.