Mi drágább, a magyar, vagy az amerikai részvények?

Írta: Alapblog - Készült: 2020. január 19.

Megpróbálunk röviden, érthetően, sőt érdekesen mesélni az alábbi ábráról és az Amazonról, hátha sikerül. A P/E ráta egy mutató arról, hogy egy cégért az éves profitjának a hányszorosát kell fizetnünk, azaz egy mértéke annak, hogy mennyire „drága” a cég (a részvény). A Shiller P/E ezen annyit változtat, hogy nem a nagyon változó egy évnyi profittal, hanem az elmúlt 10 év átlagos profitjával számol, így talán reálisabb képet adva az értékeltségről. Persze, ha éppen a 10 év miatt kerülnek be olyan időszakok, amelyek kiugróan rosszak voltak, akkor az magas Shiller P/E-vel jár. Valami ilyesmit látunk a BUX „drágaságában”, ugyanis a két nagy cég, az OTP és a Mol mögött egyaránt elég viharvert 10 év van. Az OTP-t a 2008-09-es válság és az ukrán gazdaság mélyrepülése viselte meg, a Mol pedig számos helyen szembesült azzal, hogy befektetései a töredékét érik a korábban reméltnek, többek közt  Szíriában és Irakban. Ezen kívül a Richter is kifejezetten magas Shiller P/E-n forog, ugyanis a Cariprazin nevű „csodakészítménye” csak ezekben az években fog elkezdeni nagy profitot termelni, amit a piac már előre áraz, de az utóbbi 10 év profitjára nem volt hatással – az alapján tehát „drága”.
És ezzel át is eveztünk az amerikai piac drágaságára, ugyanis ott az az elmúlt években látott technológiai részvény drágulás, ami az S&P 500 értékeltségét annyira megemeli ugyanarról szól, mint a Richter drágasága: a piac azt árazza, hogy például a FANG cégek (Facebook, Amazon, Netflix, Google) a közeljövőben jelentősen bővítik profitjukat azáltal, hogy az egész világ vonatkozó piacairól ők gyűjtik be a fogyasztók pénzét. Aminek esetleg olyan csalódás lesz a vége, mint amit a Mol vagy az OTP látott az elmúlt 10 év során.

The post Mi drágább, a magyar, vagy az amerikai részvények? appeared first on alapblog.Árfolyamok

EUR: 339.12CHF: 319USD: 310.1
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12