De nem ő az egyetlen áldozat
Fotó: Shutterstock

Óriási a kár: hackerek áldozata lett az Ethereum atyja

Feltörték az Ethereum feltalálójának a Twitter-fiókját, majd a nevében néhány perc alatt több százezer dollárnyi kriptovagyont csaltak ki gyanútlan áldozatoktól. Elszaporodtak a hasonló esetek a kriptovaluták világában.


Az Ethereum feltalálóját sem kímélik a hackerek

Hackerek törték fel Vitalik Buterinnek, az Ethereum feltalálójának a Twitter-fiókját. Ezután egy olyan üzenetet tettek közzé a szoftverfejlesztő profiljáról, amely egy NFT megvásárlására buzdította a követőit. Azonban a felhívásban megosztott link egy olyan trójai kártevőhöz irányított, ami aztán megpróbálta kiszedni a kriptovalutákat az áldozatok tárcáiból.

A tweetet 20 perc alatt eltávolították, azonban addigra rengetegen bedőltek az üzenetnek Buterin követői közül. Sőt, nagyon sokakhoz eljutott másodlagos csatornákon keresztül is a link. Az ugyan nem ismert, pontosan hány áldozata lett a hackereknek, viszont a vírusuk által begyűjtött kriptovagyon értéke nagyjából 650 ezer dollár, azaz több mint 230 millió forint lehet.

A PCFórum megjegyzi, mivel a kriptovalutával üzletelőket az átlagosnál hiszékenyebbnek tartják a hackerek, igen gyakran lesznek csalások célpontjai. Ráadásul nehezebben érik utol a hatóságok az elkövetőket a digitális pénztárcákon keresztül, mint a hagyományos pénzutalási csatornákon át.

Értékesítené a lopott kriptovagyonát Észak-Korea

Egyébként az Egyesült Állomok szövetségi nyomozóirodája, azaz az FBI közleményben hívta fel a kriptovalutában utazó szolgáltatók figyelmét a napokban, hogy az Észak-Korea hírszerzéséhez kötődő Lazarus Group hackercsoport (TraderTraitor és APT38 néven is ismertek) az elmúlt időszakban rabolt bitcoinok valódi devizára váltásán dolgozik.

Nagyjából 40 millió dollár értékű bitcoint (összesen 1580-at) azonosított addig az FBI, amelyeket több kriptovalutás tárcán mozgatnak Kim Dzsongun legfelső vezető kiberbanditái.

A kriptovaluták például az Alphapapo, a CoinsPaid és az Atomic Wallet platformok kirablásából származnak. Ezekről az oldalakról a Lazarus csupán idén júniusban és júliusban 60 millió, 37 millió és 100 millió dollár értékben lopott bitcoint.

Az FBI azt tanácsolja, a magánszektor kriptopiaci szereplői vizsgálják meg a közleményükben felsorolt virtuális pénztárcákat, és próbáljanak meg védekezni az azokhoz közvetlenül kapcsolódó, vagy azokkal összefüggésbe hozható tranzakciókkal szemben.

Észak-Korea kiberkatonái

A Chainalysis kriptovaluta-adatszolgáltató korábbi elemzése szerint a kommunista diktatúrához köthető hackerek például 2021-ben legalább hét kibertámadást indítottak különböző kriptoplatformok ellen, amelyek során összesen 400 millió dollárnyi, átszámítva nagyjából 124 milliárd forintnyi tokent loptak el – akkori árfolyamon.

Az Egyesült Államok állítása szerint ezen támadások nagy részét a Lazarus Group hajtotta végre. Az USA közülük három programozót azonosított akkor, akiket azzal vádolt, hogy a diktatúra kémszolgálatnak dolgoznak, és összesen több mint 1,3 milliárd dollárral károsítottak meg bankokat, vállalatokat és Hollywood-i filmstúdiókat.

Az ő nevükhöz fűződhet 2022 talán legnagyobb kriptobetörése is, amikor 615 millió dollár (több mint 200 milliárd forint) értékű kriptovalutát loptak el a népszerű online játék, az Axie Infinity játékosaitól.

A szakértők szerint ezek a pénzek különösen fontosak az ázsiai országnak, hiszen könnyen tisztára moshatóak, és finanszírozható belőlük Észak-Korea atomfegyverprogramja a nemzetközi szankciók ellenére is.


Ne hagyd ki!