Erősödött kedd estére a forint
Fotó: Shutterstock

Így zárja a napot a forint a kamatdöntés után

Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon: 0,6 százalékkal az euró, 0,8 százalékkal a dollár és 0,5 százalékkal a svájci frank ellenében.


Az eurót délután hat órakor 381,16 forinton jegyezték a kora reggeli 383,49 forint után. A dollár jegyzése 351,14 forintra csökkent 354,17 forintról, a svájci franké pedig 399,19 forintra 400,98 forintról.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa nem változtatott az alapkamat 13,0 százalékos szintjén keddi kamatdöntő ülésén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót, amelynek felső széle szerdától 17,5 százalékról 100 bázisponttal, 16,5 százalékra csökken. A döntés indoklásában a monetáris tanács megjegyezte, hogy 100 bázisponttal alacsonyabb kamat alkalmazását tartja indokoltnak az egynapos betéti gyorstendereken és devizacsere-tendereken.


Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a monetáris tanács kamatdöntő ülését követően kedden online tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy egynapos betéti gyorstenderek kamata és az alapkamat összezárását követően új szakaszba lép a monetáris politika, a jegybanki eszköztár egyszerűsödni fog, ugyanakkor az első számú "közellenség" továbbra is az infláció marad. Az inflációs cél elérése és a pénzpiaci stabilitás biztosítása érdekében továbbra is szükség lesz a szigorú monetáris kondíciók fenntartására.


Ne hagyd ki!