Így áll a forint a Monetáris Tanács kamatdöntő ülése előtt

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest. Változást az árfolyamban a jegybank Monetáris Tanácsának mai döntése hozhat.


Az euró jegyzése 375,99 forintra erősödött hét órára a hétfő esti 375,86 forintról. A svájci frank árfolyama 383,55 forintról 383,39 forintra csökkent, a dolláré pedig 340,95 forintról 340,27 forintra süllyedt. Az euró jegyzése a hétfő esti 1,1035 dollárról 1,1053 dollárra erősödött.

Ma tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, ami megmozgathatja az árfolyamot. Piaci elemzők arra számítanak, hogy a testület ezúttal sem változtat az alapkamat 13százalékos szintjén, de szűkíti a kamatfolyosót, miután Virág Barnabás, a jegybank alelnöke múlt héten egy konferencián beszélt ennek lehetőségéről. Várakozások szerint a grémium a kamatfolyosó 25 százalékos felső határát csökkenti az infláció elleni küzdelem jegyében.

A jegybank tavaly szeptember 27-én 125 bázisponttal - az augusztusi 100 bázispont szigorítás után - emelte az alapkamatot 13 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. Az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki tenderek kamatát 18 százalékra; a heti helyett azóta naponta szervezett betéti tenderek kamatát a piac irányadónak tekinti.


Ne hagyd ki!