Bitcoin, ether, monero és más kriptovaluták egy alaplapon körbe helyezve
Fotó: Shutterstock

Gigabírságot szabott ki az USA tőzsdefelügyelete egy kriptotőzsdére

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 100 millió dolláros, átszámítva nagyjából 31 milliárd forintos büntetést szabott ki a BlockFi kriptotőzsde leányvállalatára, mert az megsértette a kormányszerv kriptokölcsönzési termékkel kapcsolatos szabályait-írja a Reuters.


Gigantikus összegek

A kriptotőzsde leányvállalata, a BlockFi Lending 2019 márciusában indította el kriptovaluta-kölcsönzési programját. A programban a befektetők az általuk birtokolt kriptovaluták egy részét letétbe helyezhették úgynevezett „kamatos" számlákon, amiért cserébe a kereskedelmi platform magas éves százalékos hozamot (APY) ígért. Ebben valójában semmi különös nincs, számos más kriptotőzsde is kínál hasonló lehetőségeket.

A SEC valójában azt nehezményezte, hogy cég a törvényt megsértve nem regisztrálta a terméket a tőzsdefelügyeletnél, illetve alábecsülte a hitelezési tevékenységével kapcsolatos kockázatokat is.

A kormányszerv tájékoztatása szerint a BlockFi kamatozó hiteltermékét körülbelül 600 ezer ember vette igénybe. Tavaly december 8-án hozzávetőlegesen 10,4 milliárd dollárnyi vagyon felett rendelkezett a cég a kriptokölcsönzési programnak köszönhetően.

Rekord született

A BlockFi végül beleegyezett a 100 millió dolláros büntetés kifizetésébe, amelyből 50 millió dollár a SEC-et, 50 millió dollár pedig 32 amerikai állam szabályozóit illeti.

Az USA tőzsdefelügyelete korábban még soha nem szabott ki ekkora büntetést egyetlen kriptotőzsdére sem.

A BlockFi nem erősítette meg, de nem is cáfolta a SEC megállapításait. Nyilatkozatában kifejtette, állásfoglalása a cég úttörő erőfeszítéseit jelzi a szabályozási egyértelműség biztosítása érdekében a szélesebb iparág és ügyfelei számára.

Az egyezség részeként a BlockFi egy alternatív hitelkonstrukció bevezetését tervezi, amely várhatóan az első, SEC-nél bejegyzett kriptopiaci kamatozó értékpapír lesz – közölte a cég.

A vállalat jóval nagyobb büntetésben részesült volna, ha nem mutatott volna nagyfokú együttműködési halandóságot-tette hozzá a kormányszerv, finoman jelezve, mire számíthat a többi piaci szereplő, ha meg akarja kerülni a felügyeletet.

Ne hagyd ki!