A Google gigantikus, óceánt átszelő, nagy adatátvitelű, vízalatti kábelét sikeresen partra húzták a Cornwall-i Bude városában. A 7000 kilométeres adatkábelt 2022-ben helyezik üzembe.


Nagy, hosszú, strapabíró

A Google tavaly jelentette be, hogy egy új transzatlanti adatkábellel fogja összekötni Észak-Amerikát Európával. A Grace Hopper névre keresztelt vízalatti vezeték New York, Bude és a spanyolországi Bilbao között fut. A 7000 kilométeres kábel teljesítménye igen figyelemreméltó. Perspektívába helyezve, a Grace Hoppernek meg sem kottyanna, ha 17,5 millió ember egyszerre, egy időben streamelne 4K felbontású videókat. A kábelfektetés hónapokat vett igénybe. Eredetileg júliusban akarták a Bude-i állomásra csatlakoztatni a kábelt, de ezt a rossz időjárási viszonyok nem tették lehetővé, egészen mostanáig. A Hopper Bilbaoban néhány napja érte el a partot, így, ha minden flottul megy, jövőre elindíthatják az adatátvitelt.

Irány Afrika!

A Grace Hopper mellett a Google-nek még további három, óceánokat átszelő adatkábel van a tulajdonában, a világ internetes adatforgalmának 98 százaléka ezeken halad keresztül. A projekt különlegessége, hogy a keresőóriás utoljára 2003-ban „csatlakozott rá" az Egyesült Királyságra, így a Grace Hopper lefektetése már érett egy ideje. A technológia olyan modern és strapabíró, hogy még egy afrikai szálat is le lehet húzni az összeköttetés növelése érdekében.

A korszerűsítésre azért volt szükség, mert a régi kábelek már nehezen bírják az internetes adatforgalmat és a felhasználók egyre növekvő igényeit. A Google tájékoztatása szerint a Grace Hopper nemcsak jobb teljesítményt, hanem nagyobb biztonságot is nyújt a felhasználóknak.

A Google az elmúlt hónapokban rengeteg ambiciózus adatösszeköttetési projektbe vágott bele. Ezekről ITT és ITT olvashatsz bővebben. Tudtad, hogy Portugáliában is van egy gigakábel? Ha nem, KATTINTS IDE!

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!