Az Amazon rengeteg támadást kapott az arcfelismerő szoftvere miatt. Tavaly nyáron társadalmi nyomás hatására megtagadták a rendőrség hozzáférést a technológiához. Az amerikai Kongresszus továbbra sem tudott dűlőre jutni az említett szoftverekkel kapcsolatban, így jogszabályok híján az Amazon meghosszabbította az egyéves moratóriumot.


Tömeges megfigyelés?

Az Amazon Rekognition egy mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló szoftver, ami nagy pontossággal képes azonosítani a képeken és videókon látható tárgyakat, embereket, szöveget és tevékenységeket. Legalábbis a vállalat szerint. A legnagyobb problémát az arcfelismerő funkciója okozza. A kritikusok úgy vélik, a technológia alkalmas lehet a tömeges megfigyelésre, a faji profilozásra, valamint az alapvető emberi és szabadságjogok megsértésére.

Ingoványos talajon

A Reuters beszámolója szerint a vállalat tavaly júniusban tiltotta meg a rendőrség hozzáférését a szoftverhez. A civil szervezetek azzal támadták az Amazont, hogy a pontatlan arcfelismerések jogtalan letartóztatásokhoz és rendőrségi túlkapásokhoz vezetnek. Jeff Bezos vállalata abban bízott, az egyéves moratórium elegendő időt ad a politikusoknak, hogy megfelelő szabályrendszert alakítsanak ki az általuk fejlesztett technológiára. Nos, nem így történt. Ennek következtében továbbra sem engedik, hogy a rendőrség használja az arcfelismerő szoftvert. Azt azonban érdemes megjegyezni, a vállalat üzleti partnerei nem érintettek a korlátozásban.

A szándék a fontos. Vagy mégsem?

Nathan Freed Wessler, az American Civil Liberties Union projektigazgató-helyettese kifejezetten örült az Amazon döntésének. Úgy véli, a Kongresszusnak kötelessége lenne eltiltani az összes bűnüldöző szervet a Rekognition-höz hasonló szoftverektől. A Gender Shades névre keresztelt kutatás rámutatott, hogy a Rekognition sok esetben pontatlanul működik. Ezek a hibák főleg színesbőrű embereknél fordulnak elő. A szoftver sokszor rosszul azonosította be a megfigyelt emberek nemét.

Mit mond az Amazon?

Az Amazon ezt természetesen tagadja. Szerintük technológiájuk nagy segítséget nyújthat az eltűnt emberek, az emberkereskedők és a bűnözők azonosításában. Ráadásul, ha gyanús tevékenységet észlel a szoftver, azonnal jelzi a felhasználónak, így biztonságosabbá téve a mindennapi munkavégzést. Ez mind szép és jó, de a tévesen veszélyesnek ítélt emberek komoly bajba kerülhetnek. A Microsoft is hasonló cipőben jár, egyelőre ők sem engedélyezik az arcfelismerő szoftverük használatát a rendőrségnek. Akárcsak az Amazon, Bill Gates vállalata is kivárja a Kongresszus jogerős ítéletét.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!