A Föld különböző rétegei (kéreg, kőzetburok, felső és alsó köpeny, külső é belső mag) láthatók a világűrben
Az Innargi energiavállalat 30 éves megállapodást kötött az EU legnagyobb geotermikus fűtőművének fejlesztésére és üzemeltetésére a dániai Aarhus városában. Az Innargi technológiája zöld és fenntartható alternatívát kínál a biomassza, a szén és a gáz helyett.


Kész a terv

A geotermikus energia egyik legnagyobb előnye, hogy stabilabb, mint az időjárástól függő megújuló energiaforrások, ellenben meglehetősen drága és kiforratlan technológiának számít. A robbanásszerű elterjedése még várat magára, az Innargi lépése azonban azt jelzi, hogy a geotermikus fűtőművek hamarosan Európa-szerte elterjedhetnek.

A megállapodás értelmében a dán vállalat 2029-re felépíti Európa eddigi legnagyobb geotermikus erőművét Aarhus-ban. A dán városban több mint 330 ezren laknak összesen nagyjából 180 ezer háztartásban, amelyek 95 százaléka be van kötve a helyi távfűtési rendszerbe.

Az aarhusi geotermikus fűtőmű előreláthatólag 110 MW-os teljesítményre lesz képes, ami a város távhőigényének 20 százalékát fedezné legalább 30 éven keresztül. Az új hőforrás bevezetésével 165 ezer tonnával lehetne csökkenteni a terület éves szén-dioxid-kibocsátását. A cég tájékoztatása szerint az erőmű három kilométeres mélységből 60-90 Celsius-fokos vizet fog kinyerni, amelynek hőjét a felszínen felfogják, és továbbítják a távhőhálózatba. Az üzem beruházási költsége 1,5 milliárd dán koronára, átszámítva nagyjából 72 milliárd forintra rúg.

Mintapélda

A beruházók arra számítanak, hogy a dán projekt más európai nagyvárosokat is arra fog inspirálni, hogy egyre nagyobb mértékben támaszkodjanak a geotermikus energiára.

Az átállás a fenntarthatóság szempontjából is kifejezetten előnyös lenne. Kontinensünk épületei az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 13 százalékáért felelnek az EU-ban, ami évente 432 000 000 tonna környezetszennyező gáznak felel meg. A geotermikus energia segítségével egy átlagos háztartás évente akár 6 tonnával is csökkentheti CO2-lábnyomát.

Az Innargi anyavállalata, az A.P. Møller holdingtársaság arra számít, hogy a közeljövőben a cég nagyméretű geotermikus fűtőművei háztartások millióit fogják ellátni megújuló energiával.

Ne hagyd ki!