Komoly vádak értek európai és afrikai használtruha-kereskedőket
Fotó: Shutterstock

Az EU levetett gönceiben fuldoklik ez az ország

Egy tanulmány állítja, 37 millió darab szemétnek szánt műanyag ruhát raknak le az Európai Unió tagországai évente Kenyában. Újrafelhasználásra alkalmatlan, sérült és piszkos divathulladékot, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhat a helyieknél, valamit rossz hatással van a környezetre is.


Kenya az Unió új szemétlerakója?

A Clean Up Kenya és a Wildlight for the Changing Markets Foundation (CMF) vizsgálata szerint tonnájával szállítják a rossz minőségű, részben műanyag, Ázsiában készült, de Európában értékesített, újrahasznosíthatatlan, sérült és piszkos ruhahulladék Kenyába az Uniós országokból. A Zöld Pálya összeállítása alapján számos ruhadarab mérgező anyagokat is tartalmaz. A szervezetek munkatársai az afrikai országban olyan ócskaruha-kupacokat találtak, amelyek magassága felért egy négyemeletes épületével, és szélességükben folyókat is átszelhettek volna.

A kenyai kereskedők egyelőre nem sokat tudnak tenni, miközben arról panaszkodnak, hogy az elmúlt néhány évben jelentősen megnőtt az országba érkező ócska ruha mennyisége. A kapott csomagok gyakran hányással, erős foltokkal vagy állati szőrrel szennyezettek. Az a baj, hogy a kereskedők vakon vásárolnak csomagolt ruhát, és érthető módon kidobják a növekvő százalékot, ami haszontalannak bizonyul

- idézi Betterman Simidi Musasiát, a Clean Up Kenya nevű szervezet alapítóját és mecénását a VG.

Sok cég kereskedhet ócska ruhákkal Afrikában

A szervezetek jelentése azt állítja, a Fashion for Good és a Textiles 2030 részét képező újrahasznosító cégek nagy mennyiségben kereskednek ócska ruhákkal Afrikában. Azonban ezt a használtruha-eladók közül többen cáfolják.

Az európai jelentés azt feltételezi, hogy a kereskedők a pénzüket rossz, hulladék minőségű ruhák importálására költik, amit aztán a szemétlerakókba dobnak. Ők büszke üzletemberek, akik jó minőségű ruhákat vásárolnak, amelyeket országukban eladnak és újra felhasználnak. (…) Ez a jelentés megalázó és sértő mindazokra nézve, akik a használtruha-kereskedelemben dolgoznak szerte a kontinensen, és téves információk terjesztésével több millió ember megélhetését fenyegetik

- nyilatkozta Teresia Wairimu, a kenyai Mitumba Konzorcium Szövetségének elnöke.

Az ENSZ adatai szerint 2019 és 2020 között az EU és az Egyesült Királyság több mint 5 millió tonna használt textilt exportált. Mielőtt külföldre kerültek volna az áruk, szétválogatták és osztályozták azokat. Az EU-ból a textíliák olyan célállomásokra érkeztek, mint Ghána, India, Nigéria, Pakisztán és Kenya.

A CMF szerint 2021-ben Németország, Lengyelország, az Egyesült Királyság, Magyarország, Olaszország, Belgium, Litvánia, Észtország, Franciaország és Írország adta a Unióból Kenyába irányuló használtruha-export 95 százalékát.

Az ipar fenntarthatósági erőfeszítései nem biztos, hogy elegendők

A divat folyamatosan gyorsul. A fast fashiont felváltja az ultra-fast divat, amely soha nem látott mennyiségű új ruhát dob a piacra. Például 2022 év eleje óta szeptemberig a fast fashion divatóriások, a H&M és a Zara együttesen mintegy 11 ezer új modellt jelentettek meg. Ugyanezen idő alatt az ultra-fast fashion divatmárka, a Shein 314 877 új terméket. A gyorsulás óriási mennyiségű hulladékot termel.

Válaszul a divatipar számos tervet dolgozott ki a probléma kezelésére. Az olyan erőfeszítések, mint a fenntarthatóbb fonalakra és textíliákra való áttérés, valamint az etikusan tudatos választási lehetőségek kínálata dicséretes. Azonban ezek az intézkedések nem biztos, hogy eleget tesznek az ágazat gyorsan növekvő erőforrás-fogyasztásával és hulladéktermelésével való tényleges szembenézés érdekében.

Ne hagyd ki!