Milyen lehet Magyarország 2030-ra? Mit kell tenni ahhoz, hogy jó legyen? Egy közgazdász tanulmánykötetből kiderül.A jövő országa

A Magyar Közgazdasági Társaság fórumán ismertették a Magyarország 2030 című tanulmánykötetet, amelyet az Egyensúly Intézet készített. A könyvet azért állították össze, hogy az abban vázolt szakpolitikai javaslatokkal nyújtson segítséget azoknak, akik az ország jövője érdekében szeretnének cselekedni. A szerzők szerint ezzel el lehet kerülni, hogy minden kormányváltáskor új irányt vegyen az ország - írta a Növekedés.

Okos nemzet

A kitörés első pillére az okos nemzet, mert a kiművelt emberfő a kulcsa mindennek. Olyan közösség kell, amelyben erős a bizalom egymás iránt, és képes jövőorientált nemzettudatot felépíteni. Hiába vannak sikereink a matematikában, a tudományokban, az elit oktatásban, néhány cég sikeres a világban is, a nagy gond az átlaggal van, ebben különösen nagy a lemaradásunk.

Tiszta ország

A második a tiszta Magyarország, amelyben átláthatók a viszonyok, rendezettek a körülmények. Arra van ma szükség Magyarországon, hogy legyen egyfajta, a közösségérzésből fakadó jogkövető állampolgári magatartás. A tisztaság szó szerint is értendő: csak a légszennyezettség miatt évi 12-13 ezer ember veszíti életét. Zöld átállás kell a gazdaságban.

Sikeres magyarok

A harmadik pedig a sikeres magyarok kifejezés, amelynek lényege, hogy nem az épített környezetbe, hanem a magyar emberekbe kell fektetni, ezt utóbbiban ugyanis nagy a lemaradásunk. Állami támogatás nélkül, önállóan kell a hazai cégeknek versenyképesnek lenni, ehhez pedig ezt támogató környezetre van szükség, amely nálunk egyelőre hiányzik.

The Conversation

Friss

Fotó: airbus.com

Nyáron már termel a gyulai Airbus-gyár – Ilyen helikoptereket láthat el

Jövő júliusban kezdi meg a termelést a gyulai Airbus-gyár, ahol a repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak majd precíziós alkatrészeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Gigabírság: A versenyhivatal lecsapott Bige László cégére és társaira

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A hivatal 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki. A Nitrogénművek közölte, hogy egyelőre részletesen tanulmányozza, de érdemben elutasítja és bírósági úton mindenképpen megtámadja a döntést.


TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így néz ki Magyarország első elektromos autója – Mutatjuk a fotókat!

Ma megkezdték a Mercedes-Benz EQB sorozatgyártását Kecskeméten. Ez az első tisztán elektromos meghajtású modell, amelyet Magyarországon gyártanak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!