Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.


Komoly előrelépés

Egy fénykibocsátó növényt akartunk létrehozni, ami olyan részecskéket tartalmaz, amelyek képesek elnyelni a fényt, eltárolni egy ideig, majd fokozatosan kibocsátani azt. Ez egy nagy lépés a növényalapú világítás felé.

-mondta Michael Strano, az MIT vegyészmérnöke és az új tanulmány társszerzője, amelyet a Science Advances tudományos folyóiratban publikáltak.

A folyóiratból kiderült, hogy a tudósoknak sikerült ilyen részecskéket alkotniuk, amelyeket a növények leveleinek felületén helyeztek el. A növényekben egyfajta kondenzátorok találhatók, ezek fotonok formájában képesek eltárolni a fényt, majd idővel felszabadítani a forrást. A technológia alapvetően a fotolumineszcenciára, pontosabban a foszforeszkálásra épül, amit egy stroncium-aluminát vegyület segítségével valósítottak meg.

A stroncium-aluminát nanorészecskékké alakítható. Az így kapott részecskéket a sérülésektől való védelem érdekében szilícium-dioxiddal vonták be. A kutatók a nanorészecskéket ezek után a növény sztómájába ágyazták. A sztóma a levelek felületén található apró pórusokat, lyukakat takarja, amelyek lehetővé teszik a gázok ki- és bejutását a növény szöveteibe.

Működik

A kutatóknak öt különböző növényfajban sikerült megvalósítaniuk a technológiát:

  • bazsalikomban,
  • vízitormában,
  • dohánynövényben,
  • százszorszépben
  • és thaiföldi elefántfül növényben.

Ha a növényeket minimum 10 másodpercig kitesszük egy LED fényforrásnak, akkor a nanorészecskék több percen keresztül képesek világítani úgy, hogy bármikor újra lehet tölteni a kondenzátorokat. A részecskék nincsenek káros hatással a növényre, amely a foszforeszkálás mellett továbbra is képes fotoszintetizálni és párologtatni.

A kutatók munkája óriási előrelépést jelent a nanobiotechnológia területén. Hozzátették, a növények leveleit egyelőre maximum két hétig tudják újratölteni, a részecskék ennyit bírnak, így a széleskörű lakossági felhasználás még várat magára.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Nem ellenőrizték, honnan van a pénz, beleszaladtak a jegybank pofonjába

A jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra a pénzmosás megelőzését, megakadályozását célzó szabályok megsértéséért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A Wizz Air vagy a Ryanair a fapadosok királya? Az attól függ...

Egy olasz lapnak adott interjút Váradi József. A beszélgetésben a Wizz Air elnök-vezérigazgatója a légiközlekedés helyzetének értékelése mellett kitért cége rivalizálására a Ryanairrel. A hvg.hu lapszemléjéből emeltünk ki néhány fontos részletet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ingyen letölthetik Bill Gates bestsellerét az egyetemisták, itt van hozzá a link!

Bill Gates az év elején publikálta a klímaváltozás hatásait és lehetséges megoldásait bemutató könyvét, amit most határozatlan ideig ingyenesen letölthetnek az egyetemisták.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!