Grab, a 40 milliárd dolláros sikersztori

A Délkelet-Ázsia legértékesebb startupjának nevezett Grab hamarosan egy amerikai biankó céggel fog összeolvadni, ami 40 milliárd dollárra duzzasztja az értékét.


Nem a Grab lenne az első délkelet-ázsiai vállalat, amelyik az amerikai tőzsdén bocsátana ki részvényeket, de a volumen önmagáért beszél. Ha a cég a terveknek megfelelően júliusban összeolvad az Altimeter Growth nevű biankó vállalattal, akkora jelenlegi 15-ről 40 milliárd dollárra ugrik a piaci értéke. A biankó cég elnöke, Brad Gerstner azért szeretne társulni a startuppal, mert az egy olyan piacon jutott vezető szerephez, ahol a technológia által hajtott gazdasági átalakulások még gyerekcipőben járnak.

Bizakodó hozzáállás 

A 2012-ben alapított Grab az Uber-hez hasonlóan utasszállító cégként indult, azóta viszont már étel- és élelmiszerkiszállítással, futárszolgálattal és digitális fizetési szolgáltatásokkal is bővítette a tevékenységi körét. Évente nagyjából 25 millió vásárlót szolgálnak ki 8 ország több mint 400 városában. 15 milliárd dollárra becsülik a vállalat értékét, amihez 1,6 milliárd dolláros éves nettó bevétel társul. Profitot egyelőre nem tudtak termelni.

A vállalat arra számít, hogy az összeolvadás eredményeként további 4 milliárd dollárnyi tőkéhez juthat, amelyhez olyan nagy befektetők is hozzájárulnának, mint a Blackrock, a T Power Rice és a Fidelity.

A járvány ellenére tavaly erősebb évet zártunk, mint valaha, ez bizonyítja a vállalkozásunk rugalmasságát. A tőzsdére lépés szele feldagasztaná a vitorláinkat, így hamarabb megvalósíthatnánk a küldetésünket

-nyilatkozta Anthony Tan, a Grab társalapítója.

Tapasztalt befektetők

A szóban forgó biankó céget a Szilícium-völgyben állomásozó Altimeter Capital Management kockázatitőke-befektető vállalat hozta létre, amely olyan startupokat virágoztatott fel korábban, mint az Uber vagy a Zillow. Az Altimeter Growth 15 dolláros részvényárfolyammal már tőzsdén van, éppen az a lényege az összebútorozásnak, hogy a Grab-nek nem kell ezt a hosszú és különböző szabályokkal nehezített utat bejárnia.


The Conversation

Ne hagyd ki!