Jeff Bezos idén, a harmadik negyedévben távozik az Amazon vezérigazgatói tisztségéből és az igazgatótanács elnöke lesz.


A világ egyik leggazdagabb embere a döntést azzal indokolta, hogy a jövőben több időt és energiát akar fordítani jótékonykodásra, valamint többi vállalkozására, köztük a Blue Origin nevű űripari vállalatára és a Washington Post című napilapra. A vezérigazgatói posztot Andy Jassy, a felhőszolgáltatási divízió vezetője veszi át. A szakember régi motoros a cégnél, 1997-ben csatlakozott az Amazonhoz, mint marketing-igazgató.

Az Amazon a világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalata, de a sikert nem aprózza el. Nettó árbevétele a tavalyi harmadik negyedévben (az előző év azonos időszakához képest) több mint 40 százalékos emelkedéssel 125 milliárd dollár fölé ugrott. A nyeresége pedig meghaladta a 7 milliárdot.

A cég nettó árbevétele a tavalyi év egészében 2019-hez képest 38 százalékkal, 386 dollárra nőtt. A nettó nyereség 21 milliárd dollárt tett ki, ami 84 százalékkal haladja az egy évvel korábbi eredményt. (Elnézést a sok adatért, gyorsan mellé is tesszük, hogy a magyar GDP 2019-ben 163 milliárd dollár volt).

Így indult a cég

Az online könyvesboltként induló Amazont 1994-ben alapította Jeff Bezos. A legnagyobb technológiai vállalatok alapítói közül egyébként az utolsók között válik meg a vezérigazgatói tisztségtől. A Google társalapítói, Larry Page és Sergey Brin 2019-ben, az Oracle esetében Larry Ellison pedig 2014-ben vált meg a mindennapos ügyvezetési feladatoktól. Bill Gates 2000-ig volt a Microsoft vezérigazgatója, de 2008-ig részt vett a napi munkában, 2014-ig pedig már csak az elnöki feladatokat látta el. Gates tavaly végleg elhagyta a Microsoft igazgatótanácsát, hogy jótékonysági munkájára összpontosíthasson. Bezos vagyonát januárban 185 milliárd dollárra becsülték.


The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!