„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.

Kína bekeményít

Kína a világgazdaság és ezzel együtt a kriptopiac meghatározó szereplője. Általában, ha történik valami az országban a valutákkal, abba az egész ágazat beleremeg. A digitális tokenek elképesztően népszerűek a kommunista állam polgárainak körében, az államvezetés viszont nem nézi jó szemmel az innovatív fizetési eszközt. A "Mennyei Birodalom" 2019-ben „szimbolikusan" betiltotta a valutákat, de a kereskedelem a külföldi tőzsdék segítségével tovább folyhatott. Idén májusban a vezetők figyelmeztették a helyi kereskedőket, hogy kössék fel a gatyát, mert bizony komoly nyomást fognak gyakorolni az egész piacra, amelynek következtében mindenki védtelenül marad. Ennek az előszele júniusban már érződött, amikor Kína betiltotta a bányászatot, és felszólította a bankokat és a fizetési platformokat, hogy szüntessék meg az összes olyan szolgáltatásukat, amelyek kriptovalutákhoz köthetők. A kommunista állam a napokban durván bekeményített.

Eddig engedtek

A központi bank álláspontja szerint a digitális valuták súlyosan veszélyeztetik a Kínai Népköztársaság polgárainak vagyonát, ezért minden kriptovaluta-tranzakciót illegálisnak minősített. A döntés nemcsak a belföldi kereskedelmet és az üzleti tevékenyéget érinti, hanem a külföldi weboldalak szolgáltatásait is. Így bárki, aki valamilyen kriptovaluta ügyletbe keveredik (magyarul egész egyszerűen befektet, vagy elad), bűncselekményt követ el, ami büntetőeljárást von maga után, legyen szó akár egyszerű polgárokról, akár vállalatokról, bankokról.

Egyelőre kérdéses, Kína döntése hogyan befolyásolja a teljes piacot, de a hatása máris érződik: a bitcoin árfolyama a bejelentést követően 2000 dollárral csökkent.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Nem ellenőrizték, honnan van a pénz, beleszaladtak a jegybank pofonjába

A jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra a pénzmosás megelőzését, megakadályozását célzó szabályok megsértéséért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A Wizz Air vagy a Ryanair a fapadosok királya? Az attól függ...

Egy olasz lapnak adott interjút Váradi József. A beszélgetésben a Wizz Air elnök-vezérigazgatója a légiközlekedés helyzetének értékelése mellett kitért cége rivalizálására a Ryanairrel. A hvg.hu lapszemléjéből emeltünk ki néhány fontos részletet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ingyen letölthetik Bill Gates bestsellerét az egyetemisták, itt van hozzá a link!

Bill Gates az év elején publikálta a klímaváltozás hatásait és lehetséges megoldásait bemutató könyvét, amit most határozatlan ideig ingyenesen letölthetnek az egyetemisták.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!