A találmány a PCR és az antitesteket kimutató gyorstesztek ötvözete, amely alkalmas lehet a fertőzés gyors, olcsó, és pontos kimutatására.


A nápolyi születésű kémikus, Vittorio Saggiomo és holland kollégái találmánya, a CoroNesspresso nevű eszköz kávékapszulák segítségével képes kimutatni a fertőzöttséget- írja a Qubit. A tudós és csapata olyan tesztet akart létrehozni, amely könnyen elérhető minden háztartásnak, olcsó, gyors, akár egy antitestteszt, illetve precíz és pontos, mintegy PCR teszt. Az eddigi kísérletek alapján úgy néz ki, hogy erőfeszítéseit siker koronázta.

Technológiák ötvözése 

A PCR tesztek a koronavírus örökítőanyaga alapján állapítják meg, hogy fertőzöttek vagyunk-e, ehhez már egy minimális mennyiségű minta is elegendő. A mintában található RNS-t többször felhevítik, ami DNS-sé alakul, felszaporodik, és az így létrejövő tenyészetből speciális eszközökkel kimutatható, hogy fertőzöttek vagyunk-e. Ez a teszt időigényes és speciális felszerelést igényel.

Az antitestteszt ezzel ellentétben gyors és egyszerű, viszont ahhoz, hogy pontos értéket adjon vissza, magas koncentrációban kell jelen lennie a vírus örökítőanyagának a mintában. Így általában nem 100 százalékosan megbízható az eredmény.

Dr. Saddiomo az úgynevezett Lamp (körkörösen összekapcsolt izotermális amplifikáció) módszert használta eszköze kifejlesztéséhez. Ez a PCR teszthez hasonlóan a kenetben található anyagot megsokszorozza, és az alapján alkot képet. A reakció beindulásakor a mintába helyezett speciális viasz kölcsönhatásba lép a környezetével, és a kialakult PH érték alapján elszíneződik, ami a fertőzöttséget jelzi. Ha a minta sárga lesz, akkor pozitívak, ha piros, akkor negatívak vagyunk. Emellett nem kell változó hőfokkal szabályozni a szaporítást, folyamatos 65 Celsius fokos hőmérsékletet kell a folyamatnak biztosítani.

Az orra előtt volt a megoldás

Dr. Saddiomo előtt a legnagyobb kihívás az volt, hogy miként tudná a gyakorlatba átültetni a technológiát olyan eszközökkel, amelyek egy átlagos háztartásban is megtalálhatóak, és még olcsók is. Aztán rájött, hogy a Nespresso kávéfőző kapszulái tökéletesen megfelelnek az otthoni teszt alkatrészeinek befogadására. Innen már csak azt kellett kitalálnia, hogy hogyan érje el az állandó 65 Celsius fokos hőmérsékletet. Egyszerűbb, mint gondolnánk: a teszthez tökéletesen megfelel egy fazéknyi, tűzhelyen felforralt víz.

Az így létrehozott, üvegcsével és viasszal felszerelt kapszulák költsége 20 eurócent. A felhasznált anyagok nagy része újrahasznosítható, így a gyártási költségek is alacsonyak lennének, és nem lenne akadálya a milliószámra gyártott tesztek megvalósításának. Mark Lorch független kémikus szerint a tesztek kellően érzékenyek és pontosak, tehát alkalmasak lehetnek a tömeggyártásra. Az eddigi összes kísérlet a kapszula hatékonyságát bizonyította, eddig egy fals teszt sem került feljegyzésre.


The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

"Kizárt, hogy Magyarország követi a salvadori példát, és ez jól van így"-interjú a kriptoszakértővel

2021 szeptemberében Salvador hivatalos fizetőeszközként jegyezte be a bitcoint. Na de pontosan mit is jelent ez? Milyen jövő vár a kriptovalutákra? És vajon Magyarország is követni fogja-e a közép-amerikai ország példáját? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel kerestük meg Szabó Dávidot, a CryptoPosition Investment Fund portfóliókezelőjét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Ritkán szólnak, de az üt. A zárkózott munkatársak 6 erőssége

A mai világ az extrovertáltaknak kedvez. A sikeres vezető többnyire duzzad az erőtől, magabiztos, jól kommunikál. Azonban óriási hiba lenne félvállról venni az introvertáltakat. Mutatjuk, hogy mik az előnyei a zárkózottságnak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Forrás: www.flickr.com

Jól keresnek a Wall Street-i brókerek, ha "dalolnak"

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 2012-ben indította el bejelentési programját a törvénysértések, szabálytalanságok felderítésére. Már több mint 207 informátor jelentkezett a SEC-nél, akik esetenként százmillió dolláros jutalmat tehetnek zsebre.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!