A Google azt állítja, olyan mesterséges intelligenciát fejlesztett, amely nagyságrendekkel gyorsabban képes számítógép-chipeket tervezni, mint a hús-vér emberek – írja a CNBC.


A Google a Nature tudományos folyóiratban szmolt be az új fejlesztéséről. Egy új mikrochip tervezése és kifejlesztése alapból hónapokat igényel. A Google új mesterséges intelligenciája olyan fejlett és gyors, hogy kevesebb mint 6 óra alatt képes elkészíteni egy teljesen működőképes és versenyképes mikrochipet. A Google már alkalmazza is a technológiát az újgenerációs tenzor-chipjei megalkotásához.

Nagy levegő… Ezek az úgynevezett TPU-k, azaz Tensor Processing Unit-ok. A TPU egy olyan mesterséges intelligencia-gyorsító alkalmazásspecifikus integrált áramkör, amelyet a Google fejlesztett ki kifejezetten a neurális hálózatokon alapuló gépi tanuláshoz. Itt most szusszanjunk egyet.

De úgy is mondhatjuk, hogy a Google mesterséges intelligencia segítségével tervez olyan chipeket, amelyek még kifinomultabb mesterséges intelligencia-rendszereket alkothatnak. Kis túlzással saját magát fejleszti a technológia.

Akkor egy kicsit érthetőbben is

Az új technológia leginkább a chip alaprajzának tervezésében nyújt segítséget. Lényegében egy tervrajzot készít arról, hova kerüljön a processzor (CPU) és a grafikus vezérlőkártya központi egysége (GPU). Ezek elhelyezkedése nagyban befolyásolja a chip energiafelhasználását. Az emberek hónapok alatt tudják megfelelően optimalizálni az alkotóelemek elhelyezkedését, a Google vívmánya azonban órák alatt előáll a legjobb megoldással.

A szoftverbe több mint 10 ezer chip-alaprajzot tápláltak be, ezek alapján készíti el a lehető legjobb tervezetet. Könnyedén le tudja modellezni, hogy melyek azok a kombinációk, amelyek működnek, és melyek azok, amelyek nem. Az emberek általában rendezetten, vonalakban helyezik el az alkatrészeket. A mesterséges intelligencia viszont egy szétszórtabb megközelítést alkalmaz. A Facebook vezető mesterséges intelligenciára szakosodott tudósa, Yann LeCun is méltatta a Google fejlesztését.

A Nature arról értekezett, hogy az új technológiai jelentősen felgyorsíthatja a microchip-gyártást. Ehhez viszont szükséges, hogy a Google ne fukarkodjon, és széles körűen biztosítsa a technológia rendelkezésre állását a gyártóknak.

The Conversation

Friss

A két tesó csípős cukorkákkal robbantott bankot

A 26 éves JJ és a 19 éves Rudy Jimenez élete egyetlen év alatt olyan fordulatot vett, amelyre egyikőjük sem számított. Az Egyesült Államokban, Houston közelében élő mexikói testvérpár mellékesként indított el egy kis online webshopot, amely csupán 12 hónap több mint 30 milliós bevételt generált.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy megnyerő önéletrajz érdekében kerüld el ezt a 6 bakit!

Manapság fontosabb, mint valaha, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod. Hiába áll rendelkezésre az interneten CV készítési útmutatók tömkelege, sokan mellényúlnak. Nézzük, mire érdemes figyelni az önéletrajz elkészítésekor!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: NeONBRAND on Unsplash

Lehet, hogy büdös, de jól fizet a kukabúvárkodás

Míg a legtöbb ember sportol vagy zenél a szabadidejében, addig a New York-ban élő Sheffield házaspár járja a környéket, és szemetesekre vadászik. Az érdekes hobbi havonta 900 ezer forintot hoz a házaspárnak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!